Bronșiolita la copii: care sunt semnele bolii și cum poate să fie tratată

Alexandra Constantin

Bronșiolita la copii nu este doar una dintre problemele de sănătate des întâlnite pe perioada iernii și a primăverii, ci și principala cauză a infecțiilor respiratorii la micuții cu vârsta curpinsă între o lună și doi ani. Îți spunem care sunt simptomele afecțiunii, cum poate să fie prevenită, dar și în ce constă tratamentul!

Cauzată adesea de virusul sincțial respirator, bronșiolita este o infecție respiratorie (mai precis a bronhiilor mici, cunoscute sub numele de bronhiole) frecvent întâlnită la în perioada octombrie-martie. În cele mai multe dintre cazuri afecțiunea este una ușoară. Totuși, dacă nu este depistată la timp și și nu este tratată corespunzător se poate agrava și necesita spitalizare, ventilație și îngrijire intensivă.

Printre consecințele pe termen lung ale bronșiolitei se numără și astmul bronșic. Afecțiunea tinde să revină în primii doi ani de viață la aproximativ 30%-60% din copii. După cel de-al treilea episod de bronșiolită într-un interval mai scurt de timp se poate discuta despre riscul de apariție a astmului infantil.

Virusul care cauzează bronșiolita la copii se răspândește prin tuse, strănut, dar și prin contact direct. Virusul poate să reziste 30 de minute la nivelul pielii și chiar 6-7 ore pe obiectele pe care persoana afectată le atinge.

Bronșiolita la copii: care sunt principalele simptome

Cel mai adesea, bronșiolita se manifestă prin tuse seacă, febră ușoară, lipsa poftei de mâncare, nas care curge, dar și tulburări de somn.

Spre deosebire de formele ușoare ale bolii, în cele mai grave pot să apară vărsături, dificultăți respiratorii, respirație șuierătoare, stare de agitație inexplicabilă, paloare sau chiar învinețirea extremităților. Este bine de știut că faza silențioasă a bolii (incubarea) poate să dureze între 2 și 8 zile. Vindecarea se produce între 5 și 10 zile. Cu toate acesea, este posibil tusea să persiste încă 2-3 săptămâni.

Bronșiolita presupune și slăbirea sistemului imunitar al organismului. Acest lucru poate crește riscul de apariție a altor infecții virale sau bacteriene.

Cum poate să fie prevenită bronșiolita la copii

Cel mai bine este ca părintele să se spele pe mâini cu apă și săpun înainte, dar și după ce se ocupă de copilul care suferă de bronșiolită. De asemenea, indicat este ca micuțul să evite locurile publice. Frații mai mari sau mai mici să fie învățați ca în aceasă periodă să nu împartă jucăriile, să nu se pupe sau să bea apă unul după altul din aceeași cană.

Încăperea în stă copilul să fie bine aerisită de mai multe ori pe zi, în cameră să se păstreze o temperatură medie de 19 grade Celsius. Micuțul trebuie să fie ferit de fumul de țigară (în cazul în care unul dintre părinți este fumător). Trebuie ținut cont de aceste sfaturi cu atât mai mult dacă micuțul care suferă de bronșiolită este născut prematur, are o vârstă mai mică de 3 luni sau este diagnosticat cu probleme cardiace, pulmonare, fibroză chistică sau deficit imunitar. În cazul lor, afecțiunea se poate manifesta mai puternic, de aceea au nevoie de o îngrijire mai atentă.

Ce să faci când copilul este bolnav

Având în vedere că bronșiolita la copii poate avea consecințe grave, indicat este să vorbești cu medicul pediatru de la primele semne de boală. Printre măsurile pe care trebuie să le iei se numără:

  • administrarea de antitermic pentru a reduce febra;
  • desfundarea nasului înainte de masă, de culcare, dar și când copilul are probleme de respirație;
  • dă copilului să bea mai puțin, dar mai des lapte pentru a putea evita vărsăturile asociate deseori cu tusea;
  • ridică ușor salteaua pe care doarme copilul pentru a-l ajuta să respire mai ușor;
  • aerisește bine camera în care stă, chiar și de mai multe ori pe zi. Bine este să păstrezi o temperatură în încăpere care să nu depășească 19 grade Celsius;
  • administrează siropuri de tuse indicate de medicul pediatru pentru ca micuțul să poată elimina secrețiile bronșice;
  • mergi la medicul pediatru pentru a putea evalua starea copilului și a indica și alte variante de tratament dacă este nevoie.

Când mergi cu copilul cu bronșiolită la camera de gardă

În anumite cazuri este foarte important să fie dus copilul la camera de urgență sau la medicul pediatru încă de la primele simptome:

  • dacă bebelușul are mai puțin de 6 săptămâni, indiferent de starea lui;
  • dacă este mai mic de 3 luni și are febră;
  • dacă este născut prematur (sunt mult mai vulnerabili în fața bolilor);
  • nu se hidratează suficient (sau dacă are mai mult de patru episoade de vărsături în 12 ore);
  • are dificultăți respiratorii;
  • copilul devine tot mai apatic sau este tot mai agitat și nu poate să fie liniștit.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Vei găsi și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa