Căderea părului la copii. Cauze și soluții

Marina Rosenfeld

Căderea părului la copii poate avea mai multe cauze și nu este neobişnuit ca cei mici să aibă zone fără păr.

Uneori, cauza poate fi una extrem de simplă: poziţia în care doarme copilul, frecându-și capul de pernă în același loc. Alteori, poate fi vorba de efectul administrării unui medicament, iar problema se va rezolva odată cu oprirea tratamentului.

În situația în care scalpul este solzos sau cu pete negre acolo unde firul de păr s-a rupt, înseamnă că aveţi de-a face cu o infecţie fungică numită “tinea capitis” sau pecingine. Este cea mai comună cauză a căderii părului la copii.

Părul deteriorat poate proveni de la cozile de cal sau de la agrafele ce strâng prea tare firele- aceasta este alopecia de tracţiune.

Părul poate să cadă la copiii care se trag compulsiv de păr; se numeşte trichotillomania.

Dacă un copil are zone netede fară păr, ar putea avea alopecia areata, o afecțiune în care sistemul imunitar atacă foliculii de păr, încetinindu-le drastic creşterea. Acest tip de cădere a părului apare izolat, dar poate afecta tot părul de pe corp.

Unele boli, cum ar fi hipotiroidismul sau hipopituitarismul (o glandă pituitară puţin activă), pot cauza căderea părului de pe cap, deşi se întâmplă destul de rar.

Părul crește trei ani, apoi ”se odihnește” trei luni

O altă cauză a răririi părului (mai degrabă decât căderea pe zone determinate) este o boală numită “telogen effluvium”. Iată ce se întâmplă în acest caz: părul are un stadiu de creştere şi unul de stagnare. Stadiul de creştere durează trei ani, iar stadiul de repaos durează 3 luni (deşi e de obicei între 3 şi 6 luni). În timpul perioadei de repaos, părul rămâne în folicul. În general, între 5 şi 15 % din părul ce-l avem pe cap este în perioada de stagnare, dar stresul, febra, schimbările hormonale pot duce la un procent mai mare al părului care stagnează.

Ce e de făcut?

Vorbiţi cu medicul, el este în măsură să stabilească cauza pentru căderea părului şi poate institui un tratament adecvat. Dacă un copil are pecingine, el va primi tratament antifungic.

Dacă este vorba de alopecia areata, medicul va prescrie medicamente să stimuleze creşterea părului şi chiar vă va îndruma către un dermatolog. Unii copii depășesc alopecia areata fără tratament.

Dacă este vorba de un traumatism al firului de păr, va trebui ca părul şi scalpul să fie tratate cu blândeţe până când reîncepe creşterea. Reţineţi că părul copiilor este mult mai delicat decât al adulţilor. Optaţi pentru tunsori naturale şi periaţi părul cu blândeţe.

Dacă somnul neliniştit stă la originea căderii părului, trebuie doar să aveţi răbdare, copilul vă creşte şi va dormi liniştit odată cu trecerea timpului.

În situația în care copilul a făcut o obsesie din a se trage de păr, încercați să nu vă concentraţi aşa de mult pe comportamentul lui, ci pe colaborarea cu un specialist pentru a găsi sursa stresului şi a anxietăţii copilului. Odată problema anxietăţii rezolvată, el va renunţa la comportament şi părul va creşte la loc.

Nu sunt garanţii, dar, în general, căderea părului la copil este temporară. E mai mult ca sigur că într-un an de zile podoaba capilară va creşte frumos la loc.

Sursa: www.babycenter.com

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa