Când trebuie să cereţi a doua opinie medicală

Geta Roman, director editorial

Atunci când aveți de luat decizii foarte importante în ceea ce privește sănătatea copiilor sau a oricărui membru din familie, nu ezitați să cereți şi a doua opinie medicală. Chiar dacă durează mult, decizia informată este salvatoare pe termen lung.

Nicoleta și-a dus fetița care avea nevoie de o intervenție la nivelul tendoanelor la doi medici ortopezi din București, după care a mers cu ea la cel mai mare spital din Viena pentru a se asigura că operația la care urmează să fie supusă este cea potrivită pentru afecțiunea micuței. A ales pentru intervenția chirurgicală spitalul din București care folosea tehnica cea mai modernă. S-a dovedit că soluția aleasă era cea mai bună.

Chiar dacă este complicat și scump de obținut o opinie în afara țării, nu este imposibil. Dacă primesc pe email informaţiile cerute, mulți medici oferă această opinie fără a fi cazul să mergeți până acolo. Nu orice afecțiune impune însă o a doua opinie medicală. Dr. Jerome Groopman, autorul cărții „A doua părere: Povești de alegeri și inspirație în lumea schimbătoare a medicinei”, recomandă solicitarea unei a doua opinii medicale în mod special în următoarele situații:

• Dacă este vorba despre un tratament riscant sau toxic

• Dacă diagnosticul nu e clar, tratamentul este experimental, sau dacă nu s-a ajuns la consens sau la un tratament aprobat

• Dacă vi se propune să participați la experimentarea unui medicament nou

• Dacă vă gândiți la o abordare experimentală sau la o procedură care implică folosirea de instrumente sau aparatură experimentale

Medicul Daniel Coriu: ”Recomad a doua opinie la clinici cu experiență mai buna decât a mea”

dr-daniel-coriuProf. Dr. Daniel Coriu, șeful secției de Hematologie și Transplant Medular de la Institutul Clinic Fundeni, spune că se întâmplă ca atunci când pune un diagnostic de leucemie să fie cazuri în care părinții cer încă o opinie pentru confirmare.

„Atunci când pun un diagnostic de leucemie nu poate să exista îndoială. Nu cred că am avut vreodată un diagnostic greșit de leucemie. Avem însă cazuri în care părinții doresc a doua opinie medicală, pentru că nu cred în ceea ce spunem noi. Însă a doua opinie este o instituție extrem de serioasă… așa ca îi trimit într-un centru cu o experiență mai bună decât a mea, unde oamenii sunt mai deștepți decât tine…sigur ca îi trimit în afara țării”, ne-a declarat medicul.

Atenție la ofertele venite pe ruta Turcia!

În ultimii ani, sunt în plină expansiune spitalele turcești care aduc în România medici care oferă o a doua opinie medicală mai ales când este vorba despre cancer și care urmăresc să ducă cât mai mulți pacienți în Turcia. Rețineți însă un aspect important: Turcia nu este în UE, iar standardele tratamentelor de acolo nu sunt la fel de clare ca în țările membre ale Uniunii Europene. Din acest motiv, pot fi probleme în ceea ce privește tratamentele administrate, dar și costurile. În timp ce în țările UE sunt diverse formule care pot acoperi cheltuielele medicale impuse de interventii care nu sunt posibile în România (cu fonduri de la casa de asigurari sau de la Ministerul Sănătații), în Turcia nu este posibil așa ceva.

De ce este folositoare Second Opinion

Să ceri unui alt doctor o părere poate fi folositor din următoarele motive:

Doctorii au stiluri diferite. Unii ar putea fi predispuși să va sugereze operația sau alte proceduri majore. Alții ar putea să prefere o abordare mai calmă și mai expectativă. O a doua părere vă poate ajuta să cântăriți lucrurile pro și contra din planurile de tratament.

Puteți fi bine informați înainte de a lua o decizie legată de sănătate. A doua opinie vă permite să discutați opțiunile pe care le aveți cu un doctor calificat. Spre exemplu, puteți alege între chirurgia tradițională sau cea robotizată. Este bine să vă gândiți la riscurile și beneficiile ambelor tipuri de chirurgie.

Dr. Jerome Groopman: „Anunțați medicul că mai vreți o opinie și cereți toate documentele medicale”

Același medic american Jerome Groopman, într-un interviu pentru WebMD.com, oferă câteva sfaturi concrete în ceea ce privește comunicarea cu medicii când este cazul de încă o opinie.

Toți ne temem să nu fim pacientul ,,problemă”. Cum ar trebui să ceri o a doua părere?

Jerome Groopman: Cred că toți vrem să fim politicoși și civilizați și nu vrem să avem o relație tensionată doctor-pacient . Cred însă că de fiecare dată când un pacient ridică problema unei a doua opinii, doctorul ar trebui să îl încurajeze.

Întotdeauna ar trebui să anunți doctorul că apelezi la o a doua părere?

Jerome Groopman: Desigur. În primul rând aveți nevoie de toate fișele medicale, de toate rezultatele analizelor, de istoricul bolii pe care să le arătați doctorului de la care cereți o a doua părere. În al doilea rând, vreți ca experții să discute deschis care sunt zonele de consens și unde diferă opiniile. Dacă nu îi spuneți doctorului pentru că vă e teamă să nu îl jigniți, vă va fi greu să obțineți fișele și analizele și să comunicați.

Ar fi bine să ceri doctorului să îți recomande pe cineva pentru o a doua părere?

Jerome Groopman: Puteți, dar este important să vă consulte cineva din altă instituție. Adesea, liderii de opinie dintr-un spital vor face lucrurile într-un anume fel și alte persoane din aceea instituție e posibil să aibă un același punct de vedere. Dar într-un alt spital, poate din altă parte a orașului, ar putea exista o altă filozofie.

Ce faceți dacă sunteți convins că opinia dumneavoastră este corectă și credeți că ce vrea pacientul să încerce nu va funcționa?

Jerome Groopman: Încerc să îmi prezint sfatul într-un mod cât mai convingător. Le sugerez pacienților să vadă și alți specialiști pentru că uneori greutatea unei păreri în plus contează. Dar alegerea finală este a pacienților. Nimeni nu va merge după el și îl va duce în sala de operație în mijlocul nopții.

Când cereți părerea altui doctor, asigurați-vă că ați parcurs următorii pași:

Studiați cât mai mult despre problema medicală în cauză și despre tratametul ei dintr-o sursă credibilă, cum ar fi un doctor, un site de specialitate sau o organizație nonprofit care studiază afecțiunea de care suferiți.

Notați-vă îngrijorările care vă fac să cereți o a doua opinie pentru a le putea discuta cu al doilea doctor.

Aduceți o listă cu întrebări la consultație.

Acestea pot fi:

Ce alternative am?

Care sunt riscurile și beneficiile acestor alternative?

Ce se întâmplă dacă aștept și nu fac tratamentul acum?

Când va trebui să iau decizia?

Faceți următorul pas. Odată ce ați obținut o a doua părere, veți putea să vă simțiți mai bine informat și vă va fi mai clar ce plan de tratament și ce doctor se potrivesc mai bine nevoilor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa