Cât timp e varicela contagioasă?

Ramona Dinescu

Varicela e contagioasă, teoretic până ce dispar toate bubițele de pe corp, spune Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Varicela este una dintre bolile copilăriei ce apare în special în colectivități de copii, în școli și grădinițe. Recent, copiii mei au fost loviți pe rând de virusul ce provoacă varicelă. Cel mic a avut o imunitate mai bună și a scăpat mai ușor, însă, copilul mai mare, de 6 ani a făcut o formă extrem de severă, caracterizată de medic ca fiind asemănătoare cu cea pe care o întâlnim la adulți.

Conform afirmațiilor medicului pediatru Simona Pecec, primele simptome ale varicelei sunt cele ale unei banale răceli: febră, lipsa poftei de mâncare, stare generală proastă, uneori și dureri în gât. După acest debut, la 1-2 zile apare erupția pe piele inițial sub formă de pete roșii care seamănă cu înțepăturile de insecte, iar apoi sub formă de vezicule cu lichid. Bubițele de varicelă apar prima dată pe față, pe spate și pe burtică, iar apoi se extind pe tot corpul, chiar și pe tălpi, pe scalp, pe urechi și pe mucoase, adică în nas, în gură, uneori chiar și pe organele interne. După câteva zile, veziculele se sparg și vor lăsa o urmă ce va forma o crustă. Această crustă se va desprinde după aproape 2 săptămâni și va lăsa o zonă mai decolorată pe piele.

Varicela contagioasă de când și până când?

Varicela, denumită popular vărsat de vânt, este extrem de contagioasă. Se răspândește pe calea aerului imediat, prin intermediul secrețiilor naso-faringiene provenite din tuse, strănut sau prin contactul direct cu lichidul veziculelor prezente pe piele în timpul erupției.

Copiii, căci ei sunt cei mai vizați de varicelă, fiind o boală a copilăriei, dar și adulții, sunt contagioși cu două zile înainte de apariția bubelor și rămân contagioși până ce cade și ultima crustă de pe corp, după cum avertizează Dr. Simona Pecec.

Cel mai păcătos aspect al acestei boli este faptul că are o perioadă de incubație foarte mare, de aproape 3 săptămâni, din momentul în care pacientul a intrat în contact cu un alt bolnav și până la apariția bubelor. De aceea se și răspândește ușor în colectivități, pentru că nimeni nu știe că respectivul copil a contactat boala și cu două zile înainte de erupție o poate răspândi.

Izolarea la domiciliu. Pentru cât timp. Poți face baie copilului?

Din momentul erupției, copilul trebuie să stea izolat la domiciliu până în momentul în care nu mai este contagios deoarece riscul de transmitere al bolii este extrem de mare. Baia nu este interzisă, însă, spune Dr. Pecec, în cazuri complicate, apa nu permite uscarea rapidă a bubelor, motiv pentru care trebuie evitată. Copilul nu trebuie lăsat să se scarpine și se folosesc soluții mentolate ce accelerează uscarea bubițelor și reduc senzația de mâncărime.

Fără ibuprofen în varicelă

Pentru febră se folosesc antitermice, de preferat paracetamol. Trebuie evitat pe cât posibili ibuprofenul pentru că interferează cu varicela și face ca boala să sape și mai adânc în piele. Dacă copilul face febră mai mult de patru zile, atunci este necesar consultul pediatrului de urgență. Este interzisă aspirina, cel puțin până al vârsta de 12 ani.

Și alimentația este extrem de importantă, mai ales în cazul copiilor care au bubițe și în gură. Trebuie evitate alimentele acide care provoacă senzație de usturime.

Ca mamă care am trecut prin două cazuri de varicelă, dintre care unul foarte sever, dar și la recomandarea medicului pediatru, aș sugera vaccinarea împotriva acestei boli deoarece vaccinul nu oferă imunitate totală, însă ajuta la o manifestare mai blândă a bolii. La vârsta vaccinării, nu am ales acest vaccin opțional gândindu-mă că toți am făcut varicelă și că nu e mare lucru dacă și copiii mei vor bifa această boală a copilăriei. Acum regret amarnic.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa