Cauzele tulburărilor de spectru autist

TOTUL DESPRE MAME

Încă nu ştim exact ce anume cauzează tulburările de spectru autist (TSA). Acestea includ tulburarea autistă, tulburarea Asperger şi PDD-NOS (autismul atipic). TSA au în comun deficitul de comunicare, deficitul imaginativ şi deficitul de interacţiune socială, în grade diferite de severitate. Cercetătorii suspectează că este posibil ca TSA să aibă mai multe cauze, printre care şi dezvoltarea cerebrală şi factorii genetici. Haideţi să aflăm împreună mai multe despre aceste două cauze posibile.

Dezvoltarea cerebrală

La copiii cu TSA, creierul se dezvoltă altfel de cum se întâmplă la ceilalţi copii: creierul tinde să crească prea repede în fragedă pruncie, în special în primii trei ani de viaţă. Creierul oricărui nou-născut cu TSA pare să aibă mai multe celule decât necesită, precum şi conexiuni greşite între celule.

Prea multe conexiuni

Conform cercetătorilor, caracteristicile autismului provin din dificultăţile de procesare ale creierului (în special dacă zonele cerebrale afectate sunt cele responsabile cu înţelegerea emoţiilor şi limbajului).

Creierul unui copil mic este în permanentă dezvoltare. De fiecare dată când un copil face ceva sau răspunde la un stimul, conexiunile sale cerebrale devin din ce în ce mai puternice. Cu timpul, conexiunile care nu se dezvoltă, dispar, fiind perimate şi excluse, ca şi când nu ar fi necesare.

Această perimare este modalitatea creierului de a face loc conexiunilor importante, cele necesare pentru acţiunile şi reacţiile zilnice. Cercetătorii spun că la copiii cu TSA această perimare nu se petrece aşa cum ar trebui. Astfel, informaţia se pierde sau este transmisă conexiunilor greşite.

Lipsa perimării poate, de asemenea, explica de ce creierul pare să crească mai repede decât în cazul unei dezvoltări tipice.

Genetica

Factorii genetici par să joace un rol major în TSA. Spre exemplu, unele familii au mai mulţi copii diagnosticaţi cu TSA, iar autismul este patru ori mai des întâlnit la băieţi decât la fete.

Cu toate acestea, nu s-a identificat o anume genă responsabilă de TSA. Este mai posibil să fie vorba de mai multe gene combinate, care lucrează împreună.

Este de asemenea posibil ca numeroase combinaţii de gene să conducă la diverse tipuri de TSA.

TSA poate interveni laolaltă cu alte condiţii genetice cum ar fi sindromul X fragil (SXF), o boală cu transmietre genetică şi una dintre cele mai comune cauze de retard mintal.

Cum rămâne cu factorii de mediu?

Până la ora actuală, nu există o dovadă certă care să ateste că TSA pot fi cauzate de un factor din mediul înconjurător, cum ar fi dieta (din timpul sarcinii sau după ce copilul este născut) sau expunerea la anumite toxine. Este considerat, însă, că factorii externi pot stimula declanşarea TSA la un copil care este deja predispus din punct de vedere genetic.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa