Ce este botulismul și de ce e interzisă mierea pentru bebeluși

Marina Rosenfeld
răceala la burtă

Una dintre bolile extrem de periculoase provocate de mâncare este botulismul . Poate duce la paralizie şi este ameninţătoare de viaţă, dar e destul de rară, arată webmd.com.

Botulismul are legătură de obicei cu conservarea fructelor şi legumelor acasă. Se poate întâmpla şi în cazul conservelor produse industrial, dar nu prea apare în ziua de azi. Botulismul este cauzat de bacteria Clostridium botulinum (C Botulinum). Eliberează o neurotoxină care este o otravă ce atacă sistemul nervos.

Tipuri de botulism

Botulismul infantil: dacă bebeluşii până în 6 luni înghit spori botulinici, sporii pot germina în bacterii. De exemplu, dacă înghit spori din praf şi pământ sau din miere, bacteria eliberează toxina. Cu cât copilul e mai mare cu atât mai bună este bariera lor intestinală care împiedică sporii să prindă rădăcini.

Botulismul din răni: sporii de botulism se pot înmulţi în răni şi se pot reproduce încet, eliberând toxina în cele din urmă. Acest tip de botulism este asociat cu cei care se droghează înjectându-şi heroina în piele şi nu în venă.

Botulismul inhalatoriu: Inahalarea toxinei se întâmplă rar, deşi unele naţiuni au încercat să fabrice arme biologice care se bazau pe împrăştierea sporilor în aer.

Simptomele botulismului:

Oricare ar fi calea de infectare, simptomele  sunt de obicei aceleaşi. Primul semn este de slăbiciune de ambele părţi ale feţei, coboară apoi la gât şi în restul corpului.

Celelalte simptome sunt:

  • Vedere dublă sau înceţoşată
  • Pleoape căzute
  • Dificultăţi de înghiţire
  • Limbaj încetinit
  • Dificultăţi de respiraţie

Alte simptome ce pot însoţi botulismul sunt: vărsăturile, dureri de burtă, diareea. Mai târziu apar dificultăţile la urinare sau constipaţia severă. Fără tratament, boala conduce la paralizie a membrelor şi a muşchilor respiratori.

Copiii cu botulism pot prezenta următoarele simptome:

  • Letargie
  • Hipotonie musculară a capului şi gâtului ce progresează în restul corpului
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Salivare
  • Plânset slab

Când ar trebui să mă adresez medicului?

Botulismul din mâncare apare de obicei între 18 şi 36 de ore de la ingerarea bacteriei, deşi se poate manifesta şi după 6 ore. Uneori, botulismul nu se declanşează decât la 10 zile după expunere. La bebeluşi manifestările pot intarzia până la 14 zile. Bebeluşul e letagic, nu are poftă de mâncare şi este constipat.

Dacă cineva din familie are simptome de botulism apelaţi imediat 112. Marea problemă este riscul detresei respiratorii, iar monitorizarea atentă este foarte importantă.

Complicaţii posibile:

Botulismul poate cauza simptome severe, dar nu se transmite de la o persoană la cealaltă. Dacă aveţi botulism, cel mai probabil veţi fi internat pentru monitorizare şi tratament.

Aţi putea avea simptome respiratorii pe termen lung, dacă sunteţi un caz sever. Cu tratament adecvat, vă veţi recupera complet. Dar cât de repede se va întâmpla asta, depinde de severitatea cazului.

Medicul vă va examina fizic şi va căuta semnele botulismului, cum ar fi musculatură slăbită, voce stinsă, sau pleoape căzute. Vă va întreba ce mâncare aţi consumat. Veţi face analize de sânge şi de scaun pentru a confirma diagnosticul. Testele durează câteva zile, iar între timp medicul va căuta să excludă alte cauze. Semnele botulismului coincid cu acelea are accidentului vascular cerebral sau cu cele ale sindromului Guillain-Barre, în care sistemul imunitar atacă nervii.

Tratamentul pentru botulism

Medicul vă va interna în spital şi poate încerca vreo câteva tratamente. Ele includ:

  • Anti-toxine- Principalul tratament pentru botulism este medicaţia anti-toxine, ea interferează cu toxinele din sânge. Aceste medicamente opresc simptomele şi vă ajută să vă simţiti mai bine.
  • Antibiotice: Uneori acestea funcţionează dacă poarta de intrare a infecţiei a fost o rană.
  • Asistenţă respiratorie: Dacă botulismul v-a afectat muşchii respiratori, veţi fi conectat la un aparat care vă ajută să respiraţi.
  • Terapia: Veţi avea nevoie de terapie care să vă ajute să vorbiţi, să înghiţiti.

Cum poți preveni botulismul

Dacă pregătiţi conserve acasă, asiguraţi-vă că recipentele şi mâinile sunt cât se poate de curate. Aveţi grijă cum şi unde depozitaţi conservele pentru a nu contamina mâncarea. Toxina botulinică moare la temperature înalte, aşa că puteţi fierbe 10 minute mâncarea conservată pentru a ucide bacteria. La fel, şi congelarea previne infectarea cu această bacterie.

Iată câteva indicii despre conservele infestate cu această bacterie:

  • Conserva s-a umflat
  • Conţinutul are spumă sau lichid când deschideţi conserva
  • Miroase neobişnuit

Dacă o conservă are capacul umflat nu o dechideţi, aruncaţi-o la gunoi, iar dacă nu miroase bine, nu o gustaţi.

Reţineţi!

Nu daţi miere sau sirop de porumb copiilor sub 1 an!

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa