Ce este fimoza la copii și cum ar trebui tratată

Ramona Dinescu

Fimoza la copii este o afecțiune destul de neplăcută ce apare la băieți la organele genitale. Severitatea acestei afecțiuni variază, iar tratamentul poate fi de natură chirurgicală.

Penisul copilului este acoperit de un inel de țesut numit prepuț. Această bucată de piele este mobilă și se trage pe penisul copilului, acoperind și descoperind glandul (capul penisului). De asemenea, poate acoperi și descoperi meatul urinar (deschizătura penisului). EDr. Simona Pecec, medic specialist pediatru spune că dacă prepuțul este prea strâmt, acesta nu se poate plimba. Ca rezultat, un inel strâmt de țesut se formează peste capul penisului, lucru care împiedică prepuțul să se retragă de pe gland.

Severitatea fimozei la copii

–          În formele blânde de fimoză, prepuțul se retrage parțial

–          În formele severe, prepuțul nu se poate retrage, acoperă complet penisul.

Dacă băiețelul tău are fimoză, atunci medicul vă va trimite la un urolog pentru consult.

Cât de des întâlnită este fimoza la copii?

Conform aboutkidshealth.com, în SUA, aproximativ 10% dintre băieți se nasc cu fimoză. Un procent mai mare de copii suferă de o formă blândă de fimoză ce presupune retragerea parțială a prepuțului.

În mod normal, până la vârsta de 16 ani, un băiat ar trebui să își retragă cu ușurință prepuțul de pe penis. Dacă acest nu se retrage până la această vârstă, atunci copilul suferă de fimoză.

Fimoza poate apărea natural la copii

Unii băieți se nasc cu fimoză, iar aceasta se numește fimoză fiziologică deoarece apare natural. Pe măsură ce copilul se dezvoltă, prepuțul se atașează de gland. Simptomele fimozei devin vizibile în jurul vârstei de trei ani.

Semnele fimozei fiziologice includ:

-incapacitatea de a se retrage prepuțul în timpul băii, când se face igiena organelor genitale

-umflarea pielii în jurul glandului la urinare.

Tratamentul fimozei fiziologice

Prepuțul se detașează încet, în timp. Deoarece se rezolvă de la sine pe măsură ce copilul crește, nu are nevoie de tratament. Cu toate acestea, dacă prepuțul este forțat să se detașeze, fimoza se poate înrăutăți.

Fimoza se poate dezvolta în timp

Alți băieți pot dezvolta această afecțiune când sunt mai mari. Când se întâmplă, se numește fimoză patologică și apare de obicei după pubertate când băieții descoperă că nu pot retrage prepuțul. Această situație este, de obicei, rezultatul:

-unei igiene precare

-umflări repetate ale prepuțului și glandului

-leziuni ale prepuțului

Semnele fimozei patologice

Când băieții mai mari suferă de fimoză, prepuțul blochează complet glandul penisului, iar semnele sunt următoarele:

-erecții dureroase

-sângerări

-infecții urinare repetate

-inflamarea pielii din jurul glandului

-durere la nivelul prepuțului

-dificultate la urinare sau un flux mic de urină.

Tratamentul fimozei patologice

Tratamentul acestei afecțiuni este, de obicei, destul de ușor. Rareori necesită o intervenție de urgență. Există două forme de tratament:

–          Aplicarea de steroizi topici la nivelul prepuțului reprezintă un tratament eficient. Mai bine de 85% dintre cazurile de fimoză blândă răspund bine la acest tratament, însă poate fi doar unul temporar. Uneori, această afecțiune reapare câteva luni mai târziu de la terminarea tratamentului.

–          Circumcizia. Dacă prepuțul nu se retrage cu steroizi topici, medicul ar putea sugera o circumcizie. În acest caz e nevoie de tăierea prepuțului pentru eliberarea glandului. După intervenția chirurgicală pot apărea unele complicații precum infecții cronice sau sângerări, sau chiar revenirea fimozei.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa