Ce este pielonefrita la copii şi cum se tratează

Alexandra Ion

Pielonefrita este o afecțiune a rinichilor provocată de agenți patogeni care se află, în mod normal, în organism și care, în anumite situații, devin virulenți sau de microorganisme care pătrund din mediul extern pe diverse căi.

Pielonefrita la copil este cea mai frecventă afecțiune renală, frecvența cea mai mare a bolii fiind la copiii cu vârste de 2-3 ani. La vârste mai mari, fetițele sunt cele care fac cel mai des pielonefrită.

Părinții trebuie să știe că pielonefrita este o suferință acută și poate fi o afecțiune secundară altor boli de natură infecțioasă, agenții patogeni fiind trasferați pe cale sangvină din focarele principale de infecție. Pielonefrita acută poate să fie provocată de otită, diferite forme severe de infecție ale amigdalelor, de sinuzită, dar și de dinţi cariaţi, bronşită sau pneumonie.

Citește și: Cariile la copii: de ce apar?

Suferința este semnul unei imunități foarte scăzute, boala fiind provocată de agenți patogeni față de care organismul cu imunitate normală rămâne imun.

Pielonefrita debutează brusc pe fondul unor afecțiuni preexistente

Aceasta debutează cu febră mare, în jurul a 39-40 de grade, cu senzație de durere acută, dar relativ difuză în zona lombară. La debutul bolii pot să apară frisoane și transpirații abundente, greață și vărsături în reprize, dureri articulare și musculare și stare generală alterată. Simptomele cedează singure fără un tratament specific, dar pot reveni, iar febra (în jur de 38 de grade) și durerea lombară persistă.

Citește și: Peritonita: cauze, simptome și tratament

Durerea în zona lombară este semnul care poate face diferența între pielonefrită și o afecțiune digestivă acută (din cauza vărsăturilor) durerea din regiunea lombară, care poate fi dreapta sau stânga, ori bilateral, în funcție de evoluția procesului infecțios, rămâne intensă și persistentă.

Actul de micţiune, de regulă, nu este dereglat, dar poate să apară durere la finalul micțiunii sau pe tot parcursul procesului, usturime sau o senzație de nevoie imperioasă de a urina deși vezica este goală.

Analiza de urină identifică agentul patogen. Cel mai des este vorba despre Escherichia coli, acest microorganism fiind responsabil în aproximativ 85-90%  de cazuri.

Tratamentul urmărește toate apectele afecțiunii: terapia antibacteriană, antiinflamatorie şi simptomatică. Este ideal repausul la pat, o alimentație lejeră, cu aport redus de proteine, dar foarte bogată în lichide ușor îndulcite. Un aport bun de lichide favorizează vindecarea. Tratată corect, pielonefrita acută se vindecă de cele mai multe ori fără probleme.

Este foarte importantă stabilirea și tratarea cauzelor care au dus la apariția infecției, în cazul în care a fost o infecție secundară. În caz contrar, în peste 60% din cazuri boala va recidiva și fiecare recidivă poate duce la cronicizarea afecțiunii, mai ales la copiii cu un sistem imunitar slăbit și vulnerabil.

Citește și:

Alimentația copilului în timpul tratamentului cu antibiotice

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa