Ce faci când copilul se îneacă cu ceva? Cu ce se poate îneca și cum acorzi primul ajutor

Nu se întâmplă prea des să fii pusă în faţa unei urgenţe majore, dar este bine să fii mereu pregătită pentru a-ţi ajuta copilul în situaţii limită.

Andreea Popa
copilul se ineaca
Copilul se îneacă? Iată ce ai de făcut!

Primul ajutor în cazul în care copilul se îneacă sau se sufocă din cauza unor alimente sau obiecte înghiţite. Sufocarea în urma înecării cu mâncare sau cu un corp străin este o problemă ce apare des în cazul copiilor, indiferent de vârstă. Şi, din păcate, este una dintre primele cinci cauze de deces accidental în rândul micuţilor sub 5 ani.

Copiii, în special cei sub 5 ani, sunt extremi de vulnerabili în faţa pericolului de sufocare cauzată de obstrucţionarea căilor respiratorii (trahee) cu mâncare sau cu un obiect străin. Din acest motiv, pentru a preveni o tragedie, este important să ştii exact cum trebuie acordat primul ajutor.

Cu ce se poate îneca un bebeluș

Ar fi ideal să reuşeşti să previi ca bebe să se înece cu diverse obiecte. Pentru a evita astfel de accidente este deosebit de important să respecţi vârsta minimă înscrisă pe jucării, să nu laşi la îndemâna unui bebeluș jucării care se pot desface în piese ce pot fi băgate în nas sau aspirate pe gură. Problema cea mare nu este dacă puiul înghite un nasture, ci dacă îl aspiră.

Obiecte cu care bebe se îneca

Pentru copii mai mici de un an cele mai periculoase obiecte care pot fi aspirate sunt monedele, nasturii, mărgelele, sâmburii fructelor, părţi din jucării care pot fi detaşate (de exemplu, ochii sau năsucul jucăriilor de pluş, roţi de maşinuţe, nasturii rochiţelor păpuşilor), pastile, baterii de ceas.

Alimente cu care bebe se îneca

  • Alune
  • Nuci
  • Fructe uscate
  • Bomboane, caramele sau gumă
  • Struguri
  • Fragi
  • Boabe de porumb
  • Bucăţele de biscuiţi, de fructe sau legume tari

Bebe se îneacă cu mucișori

Dacă secrețiile nazale sunt uscate, este suficient să apelezi la spălăturile cu ser fiziologic. Încălzit ușor în prealabil și aplicat în jet, serul fluidizează mucozitățile și ajută bebelușul să respire ușor. Când secrețiile nu-i dau pace și sforăitul este din ce în ce mai supărător, este nevoie de aspirator nazal. Secrețiile ies doar când sunt fluide, așa că, înainte de a le aspira trebuie înmuiate cu ser fiziologic sau apă de mare.

Când apare și congestia nazală, curățarea nasului bebelușului devine mai complexă. Congestia nazală este răspunsul pe care îl dau căile respiratorii bacteriilor, alergenilor, chimicalelor sau virușilor. De aceea, prima ”armă” este îndepărtarea factorului inflamator printr-o igienă riguroasă.

Trusa de prim ajutor în caz de nas înfundat și bebe se îneacă cu mucișori conține ser fiziologic, aspirator nazal și un decongestionant natural, potrivit bebelușilor.

Înghițire vs aspirare

Dacă bebe bagă în gură un astfel de obiect sau aliment, cel mai probabil îl va înghiţi ca atare. Aceasta este cea mai bună varinată. Moneda, nasturele sau rotiţa vor ajunge în stomac şi de aici, prin intestine, va sfârşi prin a fi eliminate în scutec. Dacă bebelușul râde brusc sau trage aer, obiectul poate să ajungă în căile respiratorii, blocând total sau parţial trecerea aerului.

Cum știu că bebe s-a înecat

  • Copilul nu poate respira şi nici plânge
  • Respiră cu mare efort
  • Tuşeşte, dar ineficient
  • Respiraţia este foarte zgomotoasă (atunci când puiul trage aer se aude un zgomot aspru)
  • Îşi modifică culoare, devenind palid sau chiar albăstrui
  • Îşi pierde cunoştinţa

Dacă bebelușul are astfel de reacţii, cel mai probabil obiectul s-a oprit la nivelul laringelui, blocând total sau parţial traheea, făcând imposibilă sau foarte dificilă respiraţia. Este posibil ca după câteva minute de încercări de tuse sau de a respira, năzdrăvanul să-şi piardă cunoştinţa.

Copilul s-a înecat cu ceva şi tuşeşte

Acesta este cel mai fericit scenariu. Dacă cel mic tuşeşte, este un semn bun. De cele mai multe ori, tusea este suficientă pentru ca obiectul blocat pe trahee să fie eliminat iar căile respiratorii să fie astfel eliberate.

Ce este însă important este ca tu să nu intri în panică, să nu îl zgâlţâi şi să nu-l baţi pe spate. Aceste mişcări bruşte ar putea să facă mai mult rău decât bine. De asemenea, dacă copilul s-a înecat cu ceva, indiferent cu ce, nu încerca să-i scoţi bucata de mâncare sau obiectul rămas în gât cu degetele, fără să vezi exact ce faci. S-ar putea ca, din greşeală, să împingi „dopul” şi mai mult pe gât în jos.

Copilul nu tuşeşte şi nu poate respira

Scenariul mai urât este cel în care copilul a înghiţit ceva care i-a rămas blocat pe trahee, dar nu tuşeşte (sau tuşeşte slab), nu plânge, nu poate respira bine şi devine cianotic, adică se învineţeşte – de obicei, buzele sunt primele care se albăstresc. În acest caz, va trebui să chemi repede o Salvare iar până la venirea ei să iei unele măsuri de prim ajutor, care diferă în funcţie de vârsta copilului.

Manevra Heimlich pentru bebeluşii sub 12 luni

Dacă este vorba despre un bebeluş sub 1 an, va trebui:

  • Să îl iei repede în braţe şi să îl întorci cu faţa în jos, pe burtă, sprijinindu-l pe antebraţ sau pe picior.
  • Capul trebuie să fie mai jos decât pieptul, cu bărbia sprijinită în palma ta.
  • Atenţie, nu trebuie să-i acoperi şi gura cu mâna ta, iar gâtul nu trebuie să fie răsucit.
  • Cu mâna rămasă liberă, aplică-i copilului, cu podul palmei, 5 lovituri ferme pe spate, între omoplaţi. Loviturile trebuie să fie destul de puternice, pentru a forţa eliminarea corpului străin de pe trahee, fără a-l răni însă pe bebeluş.
  • De multe ori, această manevră este ineficientă din cauză că părintele (sau cel care aplică bătăile) loveşte prea blând spatele bebeluşului.

Dacă această manevră nu dă rezultate, întoarce copilul cu faţa în sus, cu capul în continuare puţin mai jos de nivelul pieptului. Cu două degete (arătătorul şi mijlociul), aplică cinci apăsări în zona cutiei toracice, la distanţă de circa 1 cm sub linia imaginară care uneşte areolele mamare ale copilului. Mişcarea de apăsare trebuie să fie în jos şi înainte, înspre cap, ca şi cum ai împinge obiectul ce blochează traheea înspre exterior.

Dacă bebeluşul nu reuşeşte să elimine corpul străin, repetă ambele proceduri.

În momentul în care „dopul” ce obstrucţionează traheea este deblocat şi îl poţi vedea, introdu uşor degetul mic în gura copilului şi scoate corpul străin.

Manevra Heimlich pentru copiii peste 1 an

La copiii peste 12 luni, măsurile de prim ajutor încep tot cu 5 lovituri ferme pe spate, între omoplaţi. Fiind vorba despre copii mai mari, ce nu pot fi susţinuţi pe antebraţ, ei vor fi sprijiniţi în picioare, în poziţia aplecat, astfel încât capul să fie mai jos de nivelul pieptului.

Din nou, dacă această primă manevră nu este eficientă, va trebui să apelezi la manevra Heimlich clasică.

  • Ţine copilul în picioare, iar tu aşază-te în genunchi în spatele lui, trecându-ţi braţele în jurul taliei lui.
  • Poziţionează-ţi un pumn strâns, suprapus cu cealaltă mână, pe abdomenul copilului, sub coaste.
  • Fă câteva compresii rapide, de jos în sus, pentru a împinge aerul afară din plămâni, forţând astfel eliminarea corpului străin de pe trahee.

Ambele manevre trebuie repetate până când căile respiratorii sunt deblocate sau, în cel mai rău caz, până când copilul îşi pierde cunoştinţa, moment în care trebuie începută urgent resuscitarea cardio-pulmonară.

Mergi cu copilul la doctor

Chiar dacă manevrele de mai sus îl ajută pe copil să elimine obiectul străin blocat pe trahee, este important ca el să fie văzut cât mai repede şi de un medic. Deoarece este posibil ca bucăţi din corpul străin să-i fi rămas în continuare pe trahee sau ca procedurile aplicate să-i fi produs traumatisme. De asemenea, există posibilitatea ca bolul alimentar sau obiectul străin să coboare în plămâni în loc să fie eliminat pe gură, ceea ce reprezintă o urgenţă medicală.

Măsuri de prevenţie

Copiii au căile respiratorii destul de înguste, cu diametrul asemănător cu cel al unui pai, în cazul bebeluşilor. În plus, tentaţia de a băga orice în gură este mare, în cazul lor. De aceea, riscul de înec alimentar, respectiv sufocare, este destul de crescut. Pentru a preveni acest lucru, este important să nu-ţi laşi niciodată copilul nesupravegheat la masă şi în niciun caz să nu-l laşi să alerge, să se tăvălească sau să se joace în timp ce mănâncă.

  • Alimentele solide trebuie introduse la momentul potrivit (recomandarea este ca diversificarea să nu înceapă până când copilul nu stă singur în poziţia şezut).
  • Evaluează jucăriile din casă, pentru a fi sigură că sunt adecvate vârstei şi sunt de calitate iar bucăţi mici din acestea nu se pot desprinde.
  • De asemenea, ţine copilul la distanţă de lucrurile cu care s-ar putea îneca, cum ar fi monede, nasturi, biluţe, capace de pix etc.
  • Şi, cel mai bine ar fi ca toate persoanele care au grijă de copil să urmeze un curs de prim ajutor pentru a vedea exact de la un specialist ce manevre trebuie aplicate în caz de sufocare prin înec alimentar sau pierderea cunoştinţei.
Citește și:
Cum evităm accidentele?
Măsuri de prim ajutor

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa