Ce infecții pot transmite animalele de companie?

Ramona Dinescu

Animalele de companie reprezintă o prezență minunată pentru copii, deoarece de la ele aceștia pot învăța să fie responsabili, drăgăstoși și respectuoși. Însă, dincolo de acest aspect, există și o parte mai puțin plăcută: animalele de companie pot transmite diferite infecții oamenilor, în special copiilor.

De foarte mică am avut câine ca animal de companie, însă locuiam la curte și părinții mei nu au avut nici un motiv să-mi refuze această plăcere. Când am devenit părinte, deși mi-aș fi dorit ca de aceeași bucurie a unui animal de companie să beneficieze și copiii mei, nu am dat curs rugăminților lor. Am încercat să le explic că locuim într-un spațiu foarte mic, iar animalele ar fi nefericite să nu aibă loc să se desfășoare așa cum vor, însă, recunosc cinstit, că mi-a fost frică și de infecțiile pe care le pot transmite.

Cum răspândesc animalele de companie infecțiile?

Asemenea oamenilor, toate animalele sunt purtătoare de germeni. Unele afecțiunile comune printre animalele de companie, precum răpciuga, parvovirusul canin sau dirofilaroza carnivorelor, nu se transmit la oameni, însă animalele pot fi purtătoare de bacterii, virusuri, paraziți sau ciuperci ce pot fi responsabile de bolile ce se transmit copiilor. Toți acei germeni se pot ajunge la oameni prin contactul direct al acestora cu părul, saliva sau fecalele animalelor, precum și atunci când sunt mușcați sau zgâriați de ele.

Cei mai predispuși infectării cu bolile provenite de la animalele de companie sunt copiii mici, bebelușii, femeile însărcinate și persoanele cu sistemul imunitar foarte scăzut. Bebelușii și copiii sub cinci ani reprezintă cel mai mare risc de îmbolnăvire deoarece sistemul lor imunitar este în plină formare și unele infecții care asupra unui adult ar putea da o ușoară stare de rău, pentru un copil ar putea însemna complicații grave.

Infecțiile transmise de câini și pisici

Câinii și pisicile sunt cele mai populare animale de companie și pot fi purtătoarele multor infecții printre care:

–          Campylobacter, o bacterie ce se găsește în fecalele animalelor și poate cauza diaree, dureri abdominale și febră. Bacteria poate fi găsită în tractul intestinal al animalelor infectate, precum câini, pisici, hamsteri, păsări și unele animale de la fermă. Infectarea se mai poate face și prin apă contaminată, contactul direct cu fecalele, consumul de carne necorespunzător gătită sau de lapte nepasteurizat.

  • Febra zgârieturii de pisică este o boală infecțioasă ce apare în urma mușcăturii sau zgârieturii unei pisici infectate cu bacteria Bartonella henselae. Simptomele se traduc prin febră, dureri de cap, inflamarea ganglionilor limfatici și nu dispar fără tratament adecvat care de cele mai multe ori este sub formă de antibiotic.
  • Rabia sau turbarea este o boală destul de gravă cauzată de un virus ce ajunge în corpul uman în urma unei mușcături sau dacă o rană deschisă ajunge în contact cu saliva animalului infectat. Animalele care pot fi purtătoare de virusul rabiei sunt câinii, pisicile, ratonii, liliecii, sconcșii și vulpile. Din fericire, schema de vaccinare a animalelor de companie care este tot mai răspândită, a dus la scăderea transmiterii acestui virus în rândul oamenilor.
  • Febra Rocky Mountain este o afecțiune destul de rara întâlnită dar care are o simptomatologie foarte puternică: febră mare, frisoane, crampe musculare, dureri de cap și iritație la nivelul pielii ce se poate răspândi la încheieturile mâinilor, glezne, palme, tălpi și pe trunchi. Se transmite de către căpușe infectate cu bacteria Rickettsia ricketsii  și se tratează numai cu antibiotic.
  • Pecinginea este o infecție cauzată de câteva tipuri de ciuperci ce se găsesc în sol sau pe pielea oamenilor sau animalelor de companie. Copiii se pot infecta doar dacă ating un câine sau o pisică infectate. Pecinginea poate apărea pe corp (o zonă uscată, solzoasă și rotundă, având o margine roșie ridicată și un centru limpede) sau pe scalp (zona poate fi solzoasă, roșie sau umflată) și se tratează cu medicamente antifungice.
  • Toxocarioza este o infecție cauzată de parazitul Toxocara care trăiește în intestinele câinilor și pisicilor. Ouăle acestor viermi ajung în fecalele animalelor  și adesea contaminează solul în care se joacă copiii. Atunci când un copil ingerează solul contaminat, ouăle se prind în intestine, iar larvele acestora se răspândesc către organele interne. Simptomele includ febră, tuse sau respirație șuierătoare, ficat mărit, iritații sau noduli limfatici inflamați. Simptomele pot dispărea dacă medicul prescrie medicamentele care să omoare larvele.
  • Toxoplasmoza se poate lua după contactul cu paraziții ce se găsesc în fecalele pisicilor. În cazul majorității oamenilor sănătoși, infecția cu toxoplasmoză nu produce nici un simptom., însă atunci când apar pot fi ganglioni inflamați, oboseală, dureri musculare, febră, durere în gât și iritație la nivelul pielii. În cazul femeilor însărcinate toxoplasmoza poate duce la avort spontan, naștere prematură, afecțiuni grave, chiar orbire a nou-născutului.
  • Mușcăturile de câine sau pisică se pot infecta și pot duce la apariția unor probleme grave, în special dacă sunt făcute în zona feței sau a mâinilor. Mușcăturile de pisică sunt și mai grave deoarece aceste animale ai dinții mai mici și mai ascuțiți și pot face răni mai profunde. Rănile trebuiesc spălate bine și, de cele mai multe ori, medicul prescrie tratament cu antibiotice.

Infecțiile transmise de păsări

Păsările ca și animale de companie, chiar dacă sunt ținute în colivii, pot transmite o serie de infecții destul de grave printre care:

  • Boala criptocococică este o afecțiune cauzată de o ciupercă ce poate fi contactată în situația în care o persoană inhalează micro organismele ce se găsesc în excrementele de păsări, în special ale porumbeilor (în acest caz se poate ajunge la pneumonie). Persoanele care au un sistem imunitar slăbit sau care suferă de HIV sau cancer, sunt foarte expuse acestei infecții și pot suferi complicații grave precum meningita.
  • Psitacoza este o afecțiune bacteriană cunoscută și sub denumirea de febra papagalilor și se poate contacta după atingerea fecalelor păsărilor sau după inhalarea prafului din colivia acestora. Dacă ai păsări în casă și începi să tușești, să ai febră mare și dureri de cap nu ar strica să mergi la medic deoarece ai putea avea această infecție și ai nevoie de antibiotic pentru tratament.

Infecțiile transmise de reptile și amfibieni

Puțini dintre noi avem în casă reptile (inclusiv șopârle, șerbi sau broaște țestoase) sau amfibieni (broaște, mormoloci sau salamandre), dar chiar și așa, știm că sunt pe placul copiilor și este important să știm la ce risc îi expunem. Acestea pot transmite Salmonella prin intermediul materiilor fecale. A atinge pielea reptilelor, cușca sau alte suprafețe contaminate poate duce foarte ușor la infectarea cu Salmonella. Salmonella poate cauza dureri abdominale, diaree, vomp și febră. Copiii mici sunt supuși unui risc și mai mare de îmbolnăvire din cauza sistemului imunitar nedezvoltat, iar complicațiile pot fi foarte serioase, inclusiv deshidratare, meningită și septicemie.

Bine de știut!

În multe case rozătoarele joacă un rol important în familie și sunt crescute la loc de cinste. Corimeningita limfocitică este o boală virală ce se poate instala în urma inhalării particulelor  ce provin din urina, fecalele sau saliva rozătoarelor infectate precum hamsteri sau alți șoricei. Are simptome asemănătoare cu cele ale gripei (febră, oboseală, dureri de cap, crampe musculare, greață, stări de vomă) și poate avea ca și complicații meningita și encefalita. Asemenea multor viruși nu are un tratament specific dar uneori poate necesita spitalizarea copilului.

Nici pasionații de pești nu sunt feriți de infecții deoarece ei sunt expuși la apa contaminată din acvarii. Mycobacteria  marinum este o infecție bacteriană ușoară ce poate duce la apariția unor iritații la nivelul pielii.

Așadar atunci când vrei să adopți un animal sau cumperi un animal de companie, oricare ar fi el, mai ales dacă ai copii, este mai mult decât obligatoriu să mergi cu el la veterinar și să urmezi cu strictețe indicațiile acestuia în ceea ce privește vaccinarea și deparazitarea.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa