Care sunt loviturile cu adevărat periculoase pentru copii? Ce au de făcut mamele

Adriana Moscu

În funcție de înălțimea de la care a căzut un copil și locul impactului, unele lovituri pot fi periculoase. 

Liniște binecuvântată. Vară parfumată și doar glasul discret al greierilor care-și cântă molcom simfonia estivală. Respir adânc și încerc să mă relaxez după o zi plină în care pitica mea, pe-atunci de doar 7 luni, avusese toane de dimineața până seara: acum plângea, acum râdea, apoi adormea suspinând 15 minute, după care o lua de la început.

Deodată, din camera alăturată, se aude un zgomot scurt și înfundat, de obiect rostogolit la pământ, urmat de un urlet ascuțit, amplificat de liniștea nopții. Boabe mari și reci de sudoare au început să-mi înflorească din neant pe șira spinării, apoi mi-a înghețat inima cu totul. Aproape paralizată de groază, am ajuns totuși dintr-un salt în dormitorul unde o culcasem pe cea mică. Căzuse din pat. Am apucat-o în grabă de pe jos, uitându-mă cu coada ochiului la fața ei, de teamă să nu descopăr cine știe ce grozăvie acolo. Mi-am făcut curaj și am controlat-o pe suprafața căpșorului, invocând rugi fierbinți ca lovitura să fie superficială.

Ce trebuie să urmărești la un copil care s-a lovit la cap

Deși nu se zărea nimic, am pus mâna pe telefon și am sunat-o pe doctorița pediatră a copilului, chiar dacă ceasul indica 11 seara. Învățată probabil cu astfel de telefoane nocturne și inopinante, doctorița m-a luat la întrebări. Scurte și precise: “Curge sânge?” “Nu.” “Are vărsături?” “Nu” “Dă ochii peste cap sau se uită ciudat?” “Nu”. “Dacă nu prezintă niciunul din aceste simptome timp de 12 ore de la impact, puteți considera că a scăpat ușor. Noapte bună!”

Imaginați-vă cât de bună a fost acea noapte și cum am stat cu ochii pironiți asupra ei 12 ore în cap! Până la urmă, copila n-a avut nimic, însă sperietura pe care am tras-o mă urmărește și-acum. Și nu a fost decât prima dintr-un lung șir de astfel de lovituri, care s-au întețit odată cu venirea pe lumea a celei de-a doua fetițe, o Berbeacă în adevăratul sens al cuvântului care intra (și încă o mai face!) cu scăfârlia în orice e contondent și-i stă în cale. 

Schimbări fizice și de comportament

Mi-a fost însă mult mai ușor să trec peste loviturile năzdrăvanelor, oricât de periculoase ar fi părut la prima vedere, după discuția lămuritoare cu doctorița, din acea primă noapte zbuciumată. Într-adevăr, există câteva simpotme care îți indică gradul de pericol la care se expune cel mic în urma căzăturii. Un simptom care nu trebuie ignorat este pierderea cunoștinței, chiar și pe o perioadă scurtă de timp, de doar câteva secunde. În acest caz, se impune o examinare medicală de specialitate în condiții de urgență.

Dintre toate căzăturile, cele la cap sunt și cele mai periculoase, pentru că pot apărea fracturi craniene sau anevrism intracranian. În ultimul caz, copilul poate părea perfect sănătos la început, apoi, după o perioadă de timp, el poate deveni somnoros, refuzând comunicarea și devenind, într-un final, letargic. Dacă e prea mic pentru a vorbi și a spune ce-l deranjează, poți observa un episod de plâns prelungit, timp în care își duce în mod repetat mânuțele la cap.

O lovitură serioasă la cap poate provoca paloarea pielii sau chiar albăstrirea ei, în timp ce respirația poate deveni ușor neregulată ori sacadată. După o lovitură la cap, e normal să apară un episod de vărsătură, însă dacă acesta se repetă de până la trei ori sau mai mult, e nevoie de un consult medical.

Pe șapte cărări

Din căzături pot rezulta fracturi de oase – sunt afectate cele ale claviculei, ale brațelor și picioarelor. Printre simptomele îngrijorătoare se numără incapacitatea de a mișca extremitățile (mâinile și picioarele), mersul șchiopătat, durere la mișcare, umflături ale zonei afectate sau o poziție anormală a oaselor. Loviturile serioase la cap mai pot determina și pierderea capacității de coordonare motrică. Cel mic se poate împiedica, poate să cadă sau să fie incapabil să meargă în linie dreaptă. Toate aceste simpotme trebuie să te alerteze să apelezi la Urgențe.

Modificări oculare

În urma unei lovituri craniene, e posibil ca micuțul să-și rotească ochii în mod necontrolat și rapid, dintr-o parte în alta, o afecțiune denumită nistagmus. De asemenea, una dintre pupile poate fi mai dilatată ca cealaltă. Copiii mai măricei se pot plânge că văd neclar sau “dublu”. Și aceste situații sunt urgențe medicale.

Tăieturi și julituri

Primul lucru pe care trebuie să-l faci în acest caz este să dezinfectezi cu apă sterilizată rana (superficial, fără să insiști) , apoi să încerci să oprești sângerarea. Rănile adânci trebuie neapărat și imediat examinate și tratate de un medic specialist, care să observe în același timp dacă nu cumva există așchii sau alte obiecte străine în interior: acestea nu trebuie scoase decât într-un mediu aseptic și controlat cum e o unitate spitalicească. Dacă e vorba doar de un cucui, aplică gheață local și observă comportamentul ștrengarului în următoarele ore de la incident.

E important să reții că atunci când cel mic cade de la propria înălțime sau din pat, nu se poate lovi prea tare, mai ales pentru că în primii ani de viață scheletul osos este mult mai flexibil decât al unui adult, pentru a permite creșterea. Iar plânsul puternic poate apărea și pe fondul unei sperieturi strașnice, nu neapărat al durerii acute.

Tu cum ai procedat când micuțul tău s-a accidentat?

Un articol despre cum ne putem pregăti casa astfel încât să preîntâmpinăm accidentele puteți citi aici. 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa