Ce ne facem cu răul de maşină?

TOTUL DESPRE MAME

Șiți foarte bine despre ce e vorba. Ne pregătim de un drum lung, facem bagaje o zi întreagă, plecăm la prima oră ca să nu prindem aglomerație pe drum, dar după câțiva kilometri parcurși cu voioșie pe autostradă auzim de pe bancheta din spate: „Mami, mi-e lău!” și oprim mașina la prima benzinărie…

Răul de mașină apare atunci când creierul primeşte semnale contradictorii de la părţile corpului sensibile la mişcare: urechile interioare, ochii şi nervii extremităţilor. În condiţii obişnuite, toate cele trei zone răspund la orice mişcare. Când semnalele pe care le primesc şi le trimit sunt inconsecvente – spre exemplu, dacă priveşti imagini în mişcare pe un ecran, iar ochii tăi simt mişcarea, dar urechea interioară şi articulaţiile nu -, creierul primeşte semnale contradictorii şi activează un răspuns care poate declanșa o senzație de rău. Acelaşi lucru se poate întâmpla atunci când un copil este aşezat pe bancheta din spate a unei maşini şi nu ajunge să privească pe fereastră. Urechea lui interioară percepe mişcarea, dar ochii şi încheieturile nu.

 

Semne şi simptome

Răul de mişcare, de obicei, demarează cu o senzaţie vagă de greaţă, sudoare rece și oboseală. Acestea, de obicei, continuă cu vărsături. Un copil nu poate fi în măsură să descrie greaţa, dar va deveni palid şi neliniştit, va căsca și va plânge. Mai târziu, își va pierde interesul pentru alimente (chiar şi cele preferate) şi va voma. Vestea bună este că răul de mașină se poate îmbunătăți cu timpul.

 

Cauze

Nu se ştie de ce răul de mişcare este resimţit mai mult de unii copii și de alţii nu. Întrucât mulţi dintre aceşti copii, în timp, au ocazional dureri de cap, există o credinţă conform căreia răul de mişcare ar fi un simptom timpuriu pentru migrenele ce se manifestă mai târziu.

Senzaţia de rău apare cel mai adesea la o primă călătorie cu maşina, avionul sau barca, când mişcarea este foarte intensă, accentuată, de regulă, de serpentine sau turbulenţe.

Stresul şi entuziasmul pot, de asemenea, declanşa senzația de rău sau o pot înrăutăți.

 

Ce poţi face

Dacă copilul tău începe să dezvolte simptome de rău de mașină, cea mai bună idee este să opreşti activitatea care cauzează această problemă. Dacă sunteți în maşină, opreşte în cea mai apropiată parcare şi lasă-l pe micul bolnav să iasă la aer și să se plimbe puţin.

Pe lângă opriri frecvente, încearcă şi următoarele:

  • Dacă nu a mai mâncat nimic de aproximativ trei ore, oferă-i copilului o gustare uşoară înainte de a pleca la drum. Astfel, îi va fi ameliorată foamea, care se pare că agravează simptomele senzaţiei de rău de mașină.
  • Încearcă să-i distragi atenţia. Deschide radioul, cânta-i sau vorbeşte-i.
  • Determină-l să privească lucrurile din afara maşinii şi să nu fie atent la cărţi sau jocuri.
  • Dacă niciun sfat din cele de mai sus nu funcţionează, opreşte maşina, desfă-i centura de siguranţă şi întinde-l pe spate pentru câteva minute, cu ochii închişi. O batistă înmuiată în apă rece pusă pe frunte ar putea ameliora simptomele.

 

Medicamente

Dacă plănuiţi o călătorie, iar copilului tău i-a mai fost rău în trecut, ai putea încerca să îi administrezi nişte medicamente din timp, pentru a preveni problemele.

Unele medicamente sunt disponibile la farmacie şi fără reţetă, însă ar fi bine să discuţi cu pediatrul înainte de a le folosi.

 

Când să îţi suni pediatrul

Dacă, din când în când, copilul tău prezintă simptome de rău de mişcare – mai ales dacă a mai avut dureri de cap -, dacă are dificultăţi în vedere, auz, vorbit, mers; sau dacă priveşte în gol – spune-i pediatrului. Acestea ar putea fi simptomele unor alte afecțiuni.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa