Ce ne facem cu semnele din naştere?

TOTUL DESPRE MAME

Nou-născuţii au adesea iritaţii sau pete temporare care dispar imediat ce se adaptează la viaţa extrauterină. Este, de asemenea, destul de comun să observăm că au şi semne din naştere. Acestea variază de la pete insesizabile până la semne foarte vizibile şi nu, nu au nicio legătură cu mărul sau cu ciorchinele de struguri din care a gustat fără să ceară voie mama când era însărcinată.

Semnele din naştere pot fi plate sau bombate, cu margini regulate sau neregulate, de diferite nuanţe de culoare (maro, cafeniu, negru sau albastru-pal, roz, roşu sau violet).

Cele două tipuri principale de semne de naştere sunt cele roşii, vascularizate (de exemplu, hemangioamele, petele de vin şi muşcăturile de barză) şi cele pigmentate (cum ar fi aluniţele, petele maro deschis şi petele mongoleze).

Majoritatea sunt inofensive, iar multe chiar dispar sau se diminuează cu timpul.

Uneori, însă, semnele din naştere sunt asociate cu alte probleme de sănătate, aşa că discută cu medicul dacă eşti îngrijorată.

Ce cauzează apariţia semnelor de naştere?

Semenele de naştere nu pot fi prevenite şi nu sunt cauzate de ceva ce mama face sau nu face în timpul sarcinii. Cauza majorităţii semenelor din naştere este necunoscută. Pot fi moştenite, dar de obicei nu este cazul, iar în mod normal nu ţin de vreo traumă a pielii la naştere.

Tipuri de semne de naştere

Principalele două tipuri de semene de naştere se clasifică în funcţie de cauzele lor. Semenele vascularizate apar atunci când vasele de sânge nu se formează corect – fie sunt prea multe, fie sunt mai late decât normal. Semnele pigmentate sunt cauzate de creşterea în exces a celulelor responsabile cu pigmentarea pielii.

Semenele de naştere vascularizate

Cele mai comune semne vascularizate sunt petele maculare, hemangioamele și petele de vin:

Petele maculare. Acestea se mai numesc petice de somon, sărutul îngerilor sau muşcătură de barză. Aceste pete de un roşu deschis sunt cele mai comune. Apar deseori pe frunte sau pe pleoape, pe spatele gâtului, pe nas, pe buza superioară sau pe spatele capului. Se pot observa mai bine atunci când copilul plânge. Cel mai des acestea dispar de la sine atunci când copilul împlineşte un an sau chiar doi, deşi unele persistă în timp.

Hemangioamele. Acestea sunt clasificate ca fiind superficiale atunci când apar pe suprafaţa pielii (semne în formă de căpşună) şi ca profunde atunci când sunt descoperite în profunzime, sub piele. Pot fi puţin în relief, de culoare roşie şi câteodată nu sunt vizibile decât după câteva zile sau săptămâni de la naşterea copilului. Hemangioamele profunde pot avea o culoare albăstruie, pentru că ele implică vase de sânge în straturile mai adânci ale pielii. Acestea cresc rapid în primele 6 luni de viaţă, dar, de obicei, se retrag şi dispar odată ce copilul atinge vârsta de 5 ani. Unele, în general cele mai mari, pot lăsa o cicatrice pe măsură ce se retrag, care poate fi corectată cu o operaţie estetică minoră. Cele mai multe apar pe cap sau pe gât, deşi pot fi oriunde pe corp, şi pot cauza complicaţii dacă amplasarea lor afectează privirea, hrănirea, respiraţia sau alte funcţii ale corpului.

Petele de vin. Acestea sunt porţiuni decolorate, care arată ca nişte pete de vin aruncate pe o parte a corpului, de obicei pe faţă, gât, braţe sau picioare. Pot avea orice mărime, dar cresc pe măsură ce creşte şi copilul. Tind să se închidă la culoare cu timpul şi pot să se îngroaşe şi să devină ca nişte pietricele dacă nu sunt tratate. Acestea nu trec de la sine. Cele care apar lângă ochi trebuie verificate pentru a nu cauza probleme de vedere.

Semenele de naştere pigmentate

Cele mai comune semne de naştere pigmentate sunt petele maro deschis, petele mongoleze şi aluniţele:

Petele maro deschis. Aceste pete foarte comune au culoarea cafelei cu lapte. Pot apărea oriunde pe corp şi uneori pot creşte la număr în timp. Una singură nu reprezintă o problemă, dar, dacă cel mic are mai multe astfel de pete pe corp, este mai bine să mergeţi la medic deoarece prezenţa petelor maro deschis poate fi un semn de neurofibromatoză (o afecţiune genetică ce cauzează creşterea anormală a celulelor din ţesuturile nervoase.)

Petele mongoleze. Aceste pete plate, de culoare gri-albăstruie, se găsesc deseori pe partea de jos a spatelui sau pe fese. Sunt mult mai comune pe pielea mai închisă, cum ar fi la copiii asiatici, amerindieni, africani, hispanici şi de origine sud-europeană. Acestea se şterg în timp – de obicei chiar complet – până la vârsta de şcoală a copilului.

Aluniţele (negi congenitali). Aluniţa este în general un termen pentru negii maronii. Majoritatea oamenilor au astfel de aluniţe la un moment dat în viaţă. Aluniţele prezente la naştere sunt numite negi congenitali şi nu vor dispărea de-a lungul vieţii. Negii congenitali mari sau uriaşi sunt mai predispuşi la a dezvolta cancer de piele (melanom) mai târziu în viaţă. Aluniţele mai mici prezintă riscuri mai mici. Aluniţele pot avea culoarea bronzului, pot fi maro sau negre, pot fi plate sau în relief, pot fi acoperite de păr.

Când să apelezi la un medic

Un medic trebuie să evalueze un semn din naştere pentru a determina natura sa şi ce tip de monitorizare şi tratament sunt necesare.

Mergi urgent la medic dacă un semn de naştere sângerează, doare, prezintă mâncărimi sau se infectează. Ca în cazul oricărei alte răni care sângerează, trebuie să cureţi zona cu apă şi săpun, folosind un bandaj și să aplici presiune asupra zonei până ce sângerarea se opreşte. Dacă sângerarea nu se opreşte, cheamă medicul.

Semnele din naştere pigmentate rareori pun probleme, totuşi aluniţele trebuie verificate de-a lungul vieţii pentru a se vedea dacă şi-au schimbat culoarea, mărimea, textura – indicatori care pot dicta diferenţa între normalitate şi cancerul de piele.

Tratarea semnelor de naştere

Semnele pigmentate trebuie, în general, lăsate în pace, cu excepţia aluniţelor şi, ocazional, petelor maro deschis.

Aluniţele – în special negii congenitali mari şi uriaşi – uneori sunt îndepărtaţi chirurgical.

Petele maro deschis pot fi îndepărtate cu laser, dar, de cele mai multe ori, reapar.

Semnele din naştere vascularizate, pe de altă parte, pot fi tratate. Excepţie fac petele maculare, care de obicei se şterg de la sine în timp; cele de pe spatele gâtului pot fi mai persistente, dar nu sunt foarte vizibile.

Petele de vin sau anumite hemangioame pot desfigura şi stâjeni copiii. Hemangioamele sunt de obicei netratate, pentru că acestea se retrag până în jurul vârstei de 9 ani. Hemangioamele mai mari şi mai serioase sunt deseori tratate cu steroizi.

Laserul este tratamentul adecvat pentru petele de vin. Cele mai multe se deshid la culoare după tratamentul cu lumină intens pulsată, deşi unele reapar şi trebuie tratate din nou.

Tratamentul cu laser este început în general în copilărie, când petele şi vasele de sânge sunt mai mici. Semnele de pe cap sau gât răspund cel mai bine la tratamentul cu laser. Un machiaj special opac poate camufla o pată de vin.

Cum să îi ajuţi pe copii să îşi accepte semnele de naştere

Ar putea fi un şoc să vezi un semn din naştere pe pielea copilului tău. Nimeni nu este perfect, dar mulţi oameni au o imagine a copilului perfect în minte. Dacă semnul de naştere este vizibil, oamenii ar putea pune întrebări şi s-ar putea uita mai atent, ceea ce ar putea fi foarte nepoliticos.

Este util să avem o explicaţie simplă pregătită pentru a face faţă la astfel de intruziuni. Cei mai mulţi dintre „curioşi” nu au intenţii rele, dar este bine să îi anunţăm dacă au depăşit limita.

Copiii privesc cum părinţii răspund în astfel de situaţii şi aşa învaţă şi ei cum să facă faţă reacţiilor celorlalţi. Dacă vorbeşti deschis şi clar cu copiii despre aceste semne îi poţi face să accepte că fac parte din ei, la fel cum face culoarea părului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa