Ce să faci şi ce nu când copilul a răcit

Alexandra Constantin
copilul a răcit

Nu puţini sunt părinţii care asociază venirea iernii cu perioada în care cel mic va fi mai mereu răcit, va avea nasul înfundat şi va face febră. Important este să recunoşti din timp simptomele răcelii şi să le tratezi, tocmai pentru a evita apariţia eventualelor complicaţii.

O simplă plimbare cu metroul, jocurile din parc alături de alţi copii sau mersul la cumpărături sunt toate ocazii când micuţul tău poate să răcească. La început apar strănuturile, urmate de senzaţia de nas înfundat şi în unele cazuri chiar şi de febră. Având în vedere că cei mici sunt mai vulnerabili, există posibilitatea ca, pe perioada iernii, să aibă unul sau chiar mai multe episoade de răceală, arată www.doctissimo.fr. Bine de ştiut este că, pe măsură ce copilul creşte, episoadele de răceală vor fi mai rare, mai ales că sistemul imunitar devine tot mai puternic (răcelile apar mai rar de regulă după vârsta de 5-6 ani).

Copilul a răcit? Antibioticele nu sunt soluţia!

Automedicaţia şi tratamentul cu antibiotice sunt două dintre greşelile pe care le facem frecvent când avem de-a face cu simptome ale răcelii. Bine de ştiut este că răceala este cauzată de virusuri, iar medicaţia cu antibiotice este recomandată doar dacă afecţiunea este cauzată de bacterii. În schimb, dacă copilul a răcit, poţi apela la tratamente care să amelioreze simptomele şi să ajute la scurtarea perioadei de boală. Printre acestea se numără antitermicele (la care poţi apela dacă micuţul tău a făcut febră) sau siropurile care au efect emolient şi ajută la ameliorarea durerilor în gât sau a tusei. Indicate pe perioada răcelii sunt şi suplimentele de vitamina C. Acestea ajută la întărirea sistemului imunitar şi favorizează refacerea mai rapidă a organismului după boală.

O altă neplăcere cu care ai de-a face des când micuţul tău a răcit este nasul înfundat. În timp ce la adulţi suflatul nasului ajută la eliberarea secreţiilor care înfundă nasul, la copii lucrurile sunt mai complicate. Bine este să îi cureţi nasul ori de câte ori observi că respiră cu dificultate. De ajutor în astfel de situaţii este să apelezi la serul fiziologic şi la dispozitivele care ajută la aspirarea mucozităţilor nazale. La indicaţia medicului pediatru, poţi face şi lavaj nazal pentru a elimina mucozităţile şi a-l ajuta la micuţ să respire mai bine.

Ce să foloseşti ca să scape de senzaţia de nas înfundat

Pentru a scăpa de senzaţia de nas înfundat se indică de multe ori în cazul răcelilor şi picăturile sau spray-urile care au efect vasoconstrictor şi care decongestionează nasul. Bine de ştiut este că folosirea frecventă (cu atât mai mult pe perioade mai lungi de timp) a acestui gen de produse poate favoriza apariţia rinitei.

Ele pot fi înlocuite cu tablete care au rolul de a ajuta la elibererea căilor nazale, respectiv a uşura respiraţia. Medicul pediatru este cel care îţi poate explica variantele de tratament pentru nasul înfundat, dar şi efectele adverse pe care acestea le au.

Infecţiile urechii, printre posibilele complicaţii

De cele mai multe ori, episoadele de răceală trec cu medicaţia recomandată de medic în câteva zile, cel mult o săptămână. Cu toate acestea, bine este să supraveghezi îndeaproape copilul pentru a evita apariţia posibilelor complicaţii (cum sunt infecţiile urechii sau bronşita).

Nu ezita să mergi cu copilul la camera de gardă a unui spital de pediatrie dacă observi că starea febrilă persistă sau reapare după trei-patru zile. De asemenea, indicat este să ceri sfatul medicului pediatru (după caz şi a medicul orelist) dacă micuţul răceşte de mai multe ori pe lună sau la intervale scurte de timp. Există posibilitatea ca el să aibă polipi (vegetaţii adenoide), iar aceştia să fie una dintre cauzele infecţiilor repetate.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa