Ce vaccin se face la 14 ani

Administrarea acestui vaccin se făcea în școli, însă acum toate imunizările au trecut la medicii de familie. Pentru o perioada lunga de timp, au existat probleme în aprovizionarea cu acest vaccin, iar mulți copii sunt neimunizați.

Theodora Fintescu, redactor
copil vaccinat

Ce vaccin se face la 14 ani? Ultimul vaccin care se face copiilor în concordanță cu schema națională de vaccinare este cel de la vârsta de 14 ani, care se administrează la medicul de familie. Acesta este un rapel care protejează de difterie, tetanos și tuse convulsivă.

Administrarea acestui vaccin se făcea în școli, însă acum toate imunizările au trecut la medicii de familie. Pentru o perioada lungă de timp, au existat probleme în aprovizionarea cu acest vaccin, iar mulți copii sunt neimunizați. Există, însă, și pentru ei soluții.

Ce vaccin se face la 14 ani

VACCINUL DTPA (DIFTERO-TETANO-PERTUSSIS ACELULAR)

  • Antigene în componență: anatoxină difterică, anatoxină tetanică, anatoxină pertussis, hemaglutinină filamentoasă +/- pertactină.
  • Bolile împotriva cărora oferă protecție: difterie, tetanos, tuse convulsivă.
  • Vârstă recomandată: se administrează ca rapel după vârsta de patru ani și la adulți.
  • Intervale minime între vaccinări: se folosește ca rapel.
  • Cale de administrare: intramuscular.
  • Tip de ambalaj: suspensie injectabilă pentru administrare intramusculară (profundă).
  • Recomandări pentru depozitare: la frigider (2-8°Celsius).

Vaccinul poate fi administrat persoanelor la care s-a efectuat o schemă incompletă de vaccinare sau la care nu s-a efectuat schema primară de vaccinare împotriva pertussis.

schema națională de vaccinare
Schema națională de vaccinare. Pentru ca un copil să beneficieze de protecție, este esențial să aibă toate vaccinurile din schema națională făcute. 

Cum se recuperează vaccinurile pierdute?

Dr. Sandra Alexiu, medic de familie, preşedinte la Asociația Medicilor de Familie București – Ilfov, explică modul în care se face recuperarea, în funcție de tipurile de vaccin. ”Atunci când faci o schemă de recuperare trebuie să ții cont de niște principii: cum se asociază vaccinurile între ele, distanța dintre ele, vârsta minimă și cea maximă la care se fac etc. E foarte important să fie toate vaccinurile făcute, pentru că fiecare dintre ele are o anumită schemă. Unele se fac în mai multe doze, altele în mai puține. Pentru vaccinurile vii, de obicei e nevoie de mai puține doze pentru că ele dau o imunitate solidă și de durată. Pentru alte vaccinuri, care sunt inactive, deci din virusuri moarte sau imitații de virusuri, e nevoie să facem scheme cu mai multe doze. Iar pentru astfel de vaccinuri este nevoie de o primă schemă de vaccinare, în care se începe imunitatea, și apoi e nevoie de o doză de rapel”, explică medicul.

Ce vaccin se face la 14 ani. Bolile de care protejează

Ce este difteria?

Difteria este o boală respiratorie cauzată de o bacterie care provoacă formarea unei membrane groase în interiorul gâtului.

Simptomele de difterie sunt:

  • Instalarea treptată a senzației de gât inflamat și dureros
  • Febră scăzută

Boala poate provoca probleme respiratorii, insuficiență cardiacă și chiar moartea. Difteria se răspândește de la o persoană la alta prin tuse și strănut.

Cine se îmbolnăvește de difterie?

Deși este o boală rar întâlnită în țările dezvoltate datorită programelor de vaccinare inițiate deja de mult timp, difteria încă există în toată lumea. În anii 1990, în câteva țări est-europene au izbucnit epidemii majore de difterie.

Cum se poate preveni difteria?

Cu toții trebuie să ne protejăm de difterie. În lume încă se produc câteva mii de cazuri de difterie pe an. Înainte de administrarea vaccinului anti-difteric, în Statele Unite se înregistrau în medie peste 175 000 de cazuri în fiecare an. De când sunt disponibile aceste vaccinuri însă, numărul de cazuri de difterie a scăzut cu peste 99,9%.

Vaccinarea anti-difterică se face, de obicei, sub forma unui triplu vaccin numit DTP sau DTPa. În România, copiii și adolescenții cu vârsta de până la 14 ani sunt vaccinați conform Programului Național de Vaccinare. Cum anatoxina tetanosului și anatoxina difterică pot fi administrate în doze de rapel o dată la 10 ani, nu există motive pentru administrarea unui vaccin anti-difteric monovalent. În anumite țări au început să se introducă și doze de rapel pentru adulți, care conțin și vaccinul anti-pertussis acelular (DTPa).

Ce este tetanosul?

Tetanosul este o boală infecțioasă provocată de o bacterie. Când această bacterie invadează organismul, produce o toxină care provoacă niște contracturi musculare dureroase. Infecția cu tetanos afectează în principal ceafa și abdomenul. Tetanosul se mai numește popular și „fălcariță”, fiindcă adesea provoacă o contractură musculară care blochează musculatura gâtului și a mandibulei bolnavului, îngreunând deschiderea gurii și deglutiția (înghițitul). Boala poate provoca și probleme respiratorii, spasme musculare severe, convulsii și paralizie. Recuperarea completă poate dura luni de zile. Dacă este lăsat netratat, tetanosul poate fi o boală mortală.

Tetanosul diferă de alte boli prevenibile prin vaccinare fiindcă nu se răspândește prin contactul cu o persoană infectată. Bacteriile care provoacă boala se găsesc cel mai frecvent în pământ, praf și bălegar – și pătrund în organism prin leziuni ale pielii, de obicei răni produse de tăieturi sau înțepături.

Cine se îmbolnăvește de tetanos?

Cu toții trebuie să ne protejăm de tetanos. Vaccinul DTPa (difterie, tetanos și pertussis acelular) poate preveni tetanosul la copiii mici. Se recomandă vaccinarea cu DTPa a bebelușilor sănătoși, cu câte o doză administrată la vârsta de 2, apoi 4 și 6 luni, plus încă o doză de rapel administrată când copiii au între 15 și 18 luni. Un nou rapel DTPa este recomandat copiilor cu vârste între 4 și 6 ani.

Fiindcă imunitatea la tetanos scade cu timpul, copiii mai mari trebuie să primească un nou vaccin DTPa. Acest rapel conține o concentrație completă de vaccin anti-tetanos și concentrații mai scăzute de vaccin anti-difteric și anti-pertussis (împotriva tusei convulsive). Vaccinul DTPa este recomandat tuturor copiilor cu vârste între 11-18 ani, preferabil de administrat preadolescenților care merg la medic pentru un consult de rutină în jurul vârstei de 11 sau 12 ani.

Primele simptome ale bolii: contractură musculară care blochează maxilarele, contractura mușchilor gâtului și abdomenului, dificultăți la înghițire.

Simptome ulterioare: spasme musculare severe, contractură musculară generalizată, tulburări grave ale sistemului nervos autonom.

Fiindcă imunitatea la tetanos scade cu timpul, și adulții trebuie să primească o doză de rapel cu vaccin anti-tetanos o dată la 10 ani, pentru a-și asigura protecția. Pentru adulții cărora încă nu le-a fost administrat vaccinul DTPa, cel mai simplu este să se administreze acest vaccin în locul următoarei doze de rapel pentru vaccinul anti-tetanos. Doza de DTPa poate fi administrată chiar mai devreme de împlinirea termenului de 10 ani, așa încât pentru adulți ar fi o idee bună să discute cu medicul despre soluția ideală pentru situația lor specifică. Asigură-te că și tu, și copilul tău sunteți protejați de tetanos cu ajutorul vaccinului.

Ce este pertussis (tusea convulsivă)?

Pertussis, cunoscută de obicei sub denumirea de „tuse convulsivă”, este o boală respiratorie foarte contagioasă, provocată de un tip de bacterie. Pertussis este o boală exclusiv umană, care se răspândește numai de la o persoană la alta. De obicei, persoanele infectate răspândesc boala prin tuse sau strănut, când se află la mică distanță de alte persoane, care inhalează astfel bacteria ce provoacă pertussis.

Simptomele care apar la tusea convulsivă

Simptomele de pertussis apar de obicei în decurs de 7-10 zile de la expunerea la agentul infecțios, dar uneori pot trece și 6 săptămâni până la apariția lor. Pertussis poate provoca accese de tuse severă, vomitat și tulburări de somn. Se poate solda cu scădere în greutate, incontinență urinară, fracturi ale coastelor și leșin provocat de tusea violentă. Deși bolnavul rămâne adesea epuizat după un acces de tuse, se simte relativ bine între două astfel de accese.

Tusea apare tot mai frecvent și se agravează pe măsură ce boala avansează, accesele de tuse apărând mai frecvent în timpul nopții. Boala poate avea forme mai blânde, lipsite de sunetele specifice ale acestui tip de tuse (denumită popular și „tuse măgărească”), la copiii, adolescenții și adulții care au fost vaccinați. Cum simptomele pot să difere și să semene mult cu cele ale unei simple răceli în primele faze ale bolii, e posibil ca bolnavii – copii și adulți în egală măsură – să nu știe că suferă de tuse convulsivă și astfel să îi infecteze și pe sugarii cu care vin în contact.

Cine se îmbolnăvește de pertussis (tuse convulsivă)?

Oricine riscă să se îmbolnăvească de pertussis, dar boala îmbracă formele cele mai severe la bebeluși, în special în primele luni de viață, înainte de administrarea vaccinului anti-pertussis. Aproximativ jumătate din copiii cu vârsta sub 1 an care fac această boală trebuie să fie spitalizați. Dintre bebelușii spitalizați cu pertussis, 1 din 4 face pneumonie (o infecție pulmonară), 1 sau 2 din 100 fac convulsii și 1 sau 2 din 100 mor.

Până la 5 din 100 de preadolescenți, adolescenți și adulți cu pertussis sunt spitalizați. Dintre acești pacienți, până la 2 din 100 sunt diagnosticați cu pneumonie. Cele mai frecvent întâlnite complicații într-un studiu asupra adulților bolnavi de pertussis au fost:

  • Scădere în greutate (33%)
  • Pierderea controlului asupra vezicii urinare (incontinență) (28%)
  • Leșin (6%)
  • Fracturi ale coastelor, provocate de accesele severe de tuse (4%)

De obicei, simptomele de început ale bolii, care pot dura una sau două săptămâni, sunt:

  • Secreții nazale
  • Febră nu foarte mare (în general, de nivel minim pe toată durata bolii)
  • Accese de tuse ocazionale, ușoare
  • Apnee – o pauză în respirație (la sugari)

Pe măsură ce boala progresează, pot să apară simptomele tradiționale de pertussis, printre care se numără:

  • Accese severe de tuse, numeroase și rapide, urmate de un sunet specific, strident
  • Vomismente
  • Stare de epuizare (oboseală extremă) după accesele de tuse

Accesele de tuse pot dura până la 10 săptămâni sau chiar mai mult.

Cum se poate preveni pertussis?

În mod deosebit, este important ca femeile însărcinate să își facă vaccinul DTPa în al treilea trimestru de sarcină, astfel încât să-și formeze anticorpi și apoi să transmită această formă de protecție și fătului. Anticorpii ajută la protejarea nou-născuților imediat după naștere și până când vor fi suficient de mari pentru a li se administra propriul vaccin DTPa, la vârsta de două luni.

Vaccinarea cu DTPa (în formula adecvată vârstei) este foarte importantă și pentru orice persoană care stă în preajma sugarilor. Chiar și copiii și adulții complet vaccinați se pot infecta cu pertussis. Dacă ai grijă de un sugar sau mai mulți, consultă-te cu medicul tău ca să afli cum e cel mai bine să procedezi în această situație.

Mai multe informații despre vaccinul care se face la 14 ani, găsiți în prospectul produsului, AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa