Ce vaccin se face la patru luni și de ce este important pentru imunitatea de lungă durată

Alexandra Ion
vaccin la patru luni
Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) este un vaccin care se face la două luni și are rapel la patru și la 11 luni.

La patru luni bebelușul primește a doua doză de vaccin.  Este unul dintre cele mai importante momente în schema de imunizare a copilului și asta pentru că pe de o parte sistemul imunitar al copilului este imatur și nu are o memorie de lungă durată, pe de alta pentru că acest al doilea vaccin de la patru luni este primul rapel important, esențial pentru dezvoltarea unui sistem imunitar puternic.

Vorbim despre ce vaccin se face la patru luni și tot ceea ce trebuie să știe părinții despre acestă imunizare foarte importantă pentru sănătatea copilului. Vaccinul de la patru luni este gratuit și face parte din schema națională de vaccinare. 

După efectuarea vaccinului de la două luni se generează anticorpi care îl protejează pe cel mic de unele dintre cele mai grave și mai invalidante afecțiuni, în fața cărora nu este deloc apărat, chiar dacă este alăptat. Sistemul imunitar al copilului mic este însă incapabil să genereze anticorpi pe o durată foarte mare de timp, astfel că secreția de anticorpi scade la fel de repede cum crește.

„Pune bazele unei imunități de lungă durată”

Doctor Sandra Alexiu, vicepreședinte la Societatea Naţională de Medicina Familiei, ne-a precizat următoarele: „Vaccinul de la patru luni este cel care pune bazele unei imunități de lungă durată, care pune copilul la adăpost de afecțiuni extrem de grave. Consolidarea procesului se realizează prin seria de vaccinuri de la șapte și nouă luni, și următoarele. Dar, vaccinul de la patru luni este primul rapel și o etapa foarte importantă pentru sănătatea sigură a copilului și a viitorului adult.”

Vaccinul de la 4 luni mai are rapel și la 11 luni

Ce conține vaccinul de la patru luni?

Vaccinul de la patru luni este vaccinul hexavalent, și conține antigene difterice, tetanice, pertussis acelular, poliomielitic trivalent inactivat, Haemophilus Influenzae tip b și hepatitic B. Cu excepția antigenelor pentru hepatită B, care reprezintă al doilea rapel (vaccinul inițial se face în sala de nașteri, iar primul rapel la două luni), toate celelalte antigene sunt rapel la vaccinul de la două luni.

Vaccinul hexavalent protejează împotriva hepatitei B, difteriei, tetanosului şi tusei convulsive, împotriva poliomielitei și împotriva infectiei cu Haemophilus influenzae tip b care poate determina infecţii severe în cazul sugarilor şi copiilor mici precum: meningite, pneumonii, otite.

În schema de imunizare împotriva hepatitei B este necesară și o a treia doză de vaccin care se face între 6 şi 18 luni.

Vaccinare împotriva hepatitei B din anul 2000

„Este foarte important ca părinții să știe că vaccinul împotriva hepatitei B a fost introdus de dată recentă. Practic, au beneficiat de acest vaccin copiii născuți după 2000. Imunitatea dată de vaccin, dacă a fost făcut corect, cu toate rapelurile, este foarte bună și de lungă durată, dar cu toate acestea nu este exclus să fie necesar un rapel din zece în zece ani, mai ales în cazul persoanelor cu risc”.

Doctor Sandra Alexiu

Schema de vaccinare, pentru a fi cu adevărat eficientă impune rapelul la DTP (protejează împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive) şi la IPV care oferă protecție împotriva poliomielitei, la 6 luni. La aceste două sunt necesare cinci doze la două, patru și șase luni, și între 15 şi 18 luni, precum  şi între șapte și nouă ani. Pentru Hib (Haemophilus influenzae tip b) care protejează împotriva infectiei cu Haemophilus influenzae tip b care poate determina infecţii severe în cazul sugarilor şi copiilor mici precum: meningite, pneumonii, otite, schema de imunizare are patru doze doze la două, patru și șase luni, și între 15 şi 18 luni.

Vaccinul de la 4 luni are puține reacții adverse

Mai trebuie spus că vaccinul de la patru luni este foarte bine suportat de copil, iar reacțiile adverse sunt practic inexistente și asta pentru că vaccinul este un rapel, toți antigenii conținuți de acesta fiind cunoscuți de organismul copilului.

Pentru copiii născuți după august 2017, vaccinul de la patru luni include și rapelul la vaccinul pneumococic conjugat, care conține antigene pneumococice și protejează împotriva pneumoniei, meningitei, otitei, infecțiilor sinusurilor și septicemie. Copiii de peste 2 ani care nu au primit dozele de vaccin pneumococic conjugat, pot primi o singura doză care le oferă o imunitate puternică. Pentru aceștia din urmă, vaccinarea nu este inclusă în schema națională, gratuită.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa