Ceaiurile pentru copii pot fi periculoase. Plante la care să fiți atente

Mihaela Călin
ceaiurile pentru copii

Dacă faceţi cumpărăturile într-un supermarket, cu siguranţă aţi trecut şi pe lângă rafturile unde sunt aliniate cutiile de ceai. Probabil aţi văzut o gamă largă de produse pe bază de plante, ambalate frumos, în cutii, care mai de care mai colorate. Dar nu vă lăsaţi păcăliţi – faptul că pe cutie apar nişte căpşune, nu înseamnă neapărat că ceaiul este din căpşune. Vedeţi mai jos ce spun cele mai recente studii despre ceaiurile pentru copii, conform WebMD. Atenție și la următoarea recomandare: bebelușii nu au voie ceaiuri. 

Mai întâi, trebuie spus că ceaiul adevărat (negru şi verde) nu este destinat copiilor din cauza cafeinei, care are efect stimulativ. În plus împiedică absorbţia fierului şi a vitaminei C, şi inhibă absorbţia calciului.

Kathi Kemper, directorul Centrului pentru „Educaţie Pediatrică Holistică şi Cercetare” din cadrul Spitalului de Copii din Boston (SUA), a evaluat probele din spatele fiecărei plante medicinale, administrate cel mai frecvent copiilor.
Mai jos găsiţi cele mai recente atenţionări cu privire la plantele medicinale, oferite copiilor ca remediu, pe baza recenziilor lui Kemper şi a opiniilor altor experţi în domeniu.

Ceaiurile pentru copii. Muşeţelul

alimente pentru indigestie mușețel

Studiile au constatat că muşeţelul este un sedativ uşor, care pare a fi sigur pentru copiii de toate vârstele. Cu toate acestea, poate declanşa o reacţie alergică, mai ales dacă cel mic este sensibil la ambrozie. Dacă puştiul dvs. nu este alergic la ambrozie sau altă plantă, poate să bea ceai din muşeţel.

Ceaiurile pentru copii. Sunătoare

Această plantă populară pare să contribuie la îmbunătăţirea, uşoară până la moderată, a stărilor depresive la adulţi, conform studiului lui Kemper, deşi nu a fost testată deloc pe copii. Kemper raportează că micuţii care iau sunătoare pot să simtă ameţeli, greaţă, somnolenţă sau stări de confuzie. Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a avertizat recent că ceaiul de sunătoare poate interfera cu multe medicamente eliberate pe bază de prescripţie medicală. Aşa că ar fi mai bine să evitaţi să-i daţi copilului ceai de sunătoare – riscurile reale depăşesc beneficiile posibile.

Ceaiurile pentru copii. Mentă

ceaiul de menta

Fiţi precauţi cu ceaiurile din mentă. Conform Fundaţiei Sutter Medical, băuturile cu mentă, ce conţin un nivel ridicat de mentol pot provoca reacţii puternice la copiii mici, inclusiv înecarea.

Ceaiurile pentru copii. Echinaceea

Acest ceai pur şi simplu zboară de pe rafturile magazinelor pe baza premisei că stimulează sistemul imunitar şi combate răcelile. Totuşi studiile ştiinţifice au descoperit rezultate contradictorii. Kemper raportează că ceaiul de echinacee poate provoca dermatită, dar, ca şi muşeţelul, pare a fi, în general, sigur pentru copiii care nu sunt alergici la această plantă. Deci puteţi încerca acest ceai, dar nu vă aşteptaţi la minuni.

Ceaiurile pentru copii. Anason stelat 

Evitaţi ceaiurile ce conţin anason stelat. Deşi este un leac tradiţional pentru colici, un buletin de ştiri privind sănătatea emis de WebMD în 2004 a arătat că această plantă ar putea fi contaminată. Amestecurile dintre anasonul stelat provenind din China şi versiunea înrudită ce se găseşte în Japonia au provocat anumite complicaţii neurologice, întrucât cea din urmă este deosebit de toxică.

Ceaiul adevărat (negru şi verde) nu este destinat copiilor. Acest lucru se datorează cafeinei, care are efect stimulativ. În plus împiedică absorbţia fierului şi a vitaminei C, şi inhibă absorbţia calciului.

Ceaiul de fructe uscate

Acordaţi o atenţie deosebită ceaiurilor de fructe, deoarece puteţi cădea pradă unor ambalaje frumoase. De multe ori s-a dovedit a fi în cutie ceai negru cu aromă de fructe. Iar un astfel de preparat poate fi dăunător pentru copil. Alegeţi amestecuri formate exclusiv din fructe uscate.

Ceaiurile pentru copii. Ceaiul de fenicul

Acest tip de ceai este foarte popular printre mămici, atunci când bebeluşii suferă de colici şi dureri abdominale. Ele cred că îi ajută pe cei mici şi că îi vor scapă de durerea de burtă. De fapt, după cum arată studiile, ele le pot face rău micuţilor, în mod inconştient. Ceaiul de fenicul are un efect relaxant, ameliorează durerea şi atenuează disconfortul. Suntem bucuroşi să-l oferim copiilor, considerând că îi ajutăm în mod natural. Dar cercetătorii au descoperit că ceaiul de fenicul are şi alte proprietăţi, deloc bune pentru copii. Cercetările arată că ceaiul de fenicul conţine o mulţime de substanţe estrogene, iar excesul poate fi foarte dăunător pentru copil. Băieţii nu ar trebui să-l bea deloc, iar fetele cu foarte mare precauţie. Consumul frecvent al ceaiului de fenicul poate provoca pubertate prematură. Cercetătorii au descoperit că la fetele care au consumat des ceai de fenicul concentraţia de estrogen poate fi de până la 20 de ori mai mare.

Rădăcina de lemn dulce

Potrivit „Complete German Commission E Monographs”, o autoritate de referinţă în domeniul remediilor pe bază de plante, rădăcina de lemn dulce poate ajuta la slăbirea congestiei în plămâni şi chiar poate accelera vindecarea ulcerului gastric. Autoritatea de mai sus precizează, de asemenea, că dulceaţa este complet sigură în cantităţile mici, folosite pentru a aroma ceaiurile şi alte produse.
Dar nu trebuie să exageraţi: aşa cum spune şi Varro Tyler în cartea sa „The Honest Herbal”, dozele mari de rădăcină de lemn dulce pot provoca dureri de cap, oboseală, retenţie de sare şi apă, pierdere de potasiu, tensiune arterială ridicată şi chiar stop cardiac. Potrivit recomandărilor „Fundaţiei Herb Research” un copil nu ar trebui să ia nu mai mult de 4-5 grame de rădăcină de lemn dulce pe zi. În concluzie, puteţi să-i daţi copilului ceai din lemn dulce în cantităţi mici, dar fiţi foarte atenţi – şi informaţi pediatrul în legătură cu aceasta.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa