Cianoza la copil este o urgență. Ce înseamnă și ce au de făcut părinții

Alexandra Ion

Cianoza la copil este o urgența medicală pentru că semnalează lipsa acută a oxigenului din sânge.

Cianoza la copil se manifestă printr-o tentă albastră a tegumentelor, gingiilor, dar este foarte bine vizibilă la nivelul unghiilor copilului care încep să se învinețească.

Când sângele este oxigenat corect are culoare roşie intensă, spre deosebire de situația în care sângele este insuficient oxigenat și se colorează în roşu închis, ceea ce dă tenta albastră tegumentelor, mucoaselor și unghiilor. Deficitul de oxigen la nivel celular se reflectă cel mai bine prin culoarea albastră a tegumentelor și a unghiilor copilului, dar acesta este doar unul din simptomele lipsei de oxigen.

Colorația în albastru a tegumentelor la copilul mic poate să fie un fenomen tranzitoriu, frecvent la copilul foarte mic, fără cauze medicale.

Deseori, acest fapt se poate observa la bebelușii prematuri, ca urmare a imaturității capilarelor sangvine de la nivelul pielii. Fenomenul dispare în câteva zile după naștere, chiar și în cazul prematurilor. Tot în cazul copilului mic, în primele săptămâni de viață concomitent cu reprizele de plâns ale acestuia, pielea poate căpăta o tentă albastră prin carența de oxigen temporară. Când plânsul încetează, aspectul pielii revine la normal, adică la o culoare roz, sănătoasă.

Copilul în primele luni de viață – nu mai mult de trei luni,  poate avea zone care se colorează într-o tentă albastră fie la frig, fie în timpul plânsului. Zonele care se învinețesc sunt piciorușele, mânuțele și zona din jurul gurii. Dacă bebelușul este calmat și încălzit, aceste probleme dispar.

Dacă fenomenul persistă dincolo de pragul de trei luni, dacă se intensifică și se extinde în alte zone, atunci este necesar un consult amănunțit. Este important de spus că cianoza la copilul mai mare de trei luni poate fi produsă de forme anormale de hemoglobinei – proteina din globulele roșii din sânge, care are capacitatea de a se lega de moleculele de oxigen, sau în bolile cronice care alterează funcţiile inimii sau ale plămânilor.

Cianoza are o serie de simptome asociate pe care părinții trebuie să le cunoască

În cazul copiilor mici, semnele asociate sunt: somnolența accentuată a copilului, respirații scurte și dese, refuzul alimentaţiei şi tulburări de somn, care pot merge de la agitație maximă, la letargie.

În cazul copiilor mai mari, cianoza poate indica posibile intoxicații cu metale grele sau nitriți, afecțiuni ale sângelui care nu poate produce globule roșii sau globule roșii care nu pot transporta oxigen la țesuturi, astm bronşic sau afecțiuni cardiace nedepistate în timpul sarcinii și în primele luni de viață. Există și suferințe acute care se pot asocia cu cianoza și lipsa de oxigen. Frecvente sunt infecțiile respiratorii, inflamaţia căilor respiratorii, inflamaţia bronhiilor, bronşita cronică și pneumoniile.

Părinții trebuie să aibă abilitatea de a-și observa copilul și trebuie să identifice dacă cianoza este o simplă reacție la plâns sau dacă fenomenul persistă în condiții normale. Se poate spune cu certitudine că există cauze organice care alterează capacitatea sângelui de a transporta oxigen dacă tenta albastră a pielii este prezentă pe tot corpul, dacă zona din jurul gurii este albăstrie și dacă unghiile au o tentă albastră permenent.

Investigațiile și analizele medicale pot stabili care este cauza acestei suferințe și, în funcție de diagnostic, tratamentul adecvat poate rezolva problema.

Citește și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa