10 ciudațenii despre bebeluși care pot înspăimânta părinții

Ileana Mirescu

Ciudațenii despre bebeluși, puțin știute: la început plâng fără lacrimi, se opresc uneori din respirat, se pot speria de la propriul plâns. 

  1. Primul scaun nu miroase urât

Materia neagră, cu aspect de gudron, numită meconium, este făcută din mucus, fluide din uter și orice altceva au digerat în interiorul mamei. Dar încă nu are bacteriile intestinale care fac fecalele mirositoare. Imediat ce începeți să hrăniți un nou născut, bacteriile vor începe să-i colonizeze intestinele. După o zi sau două, fecalele devin verzi, galbene sau maro, cu acel miros specific.

  1. Câteodată, nou născuții se opresc din respirat

Cel mai probabil când dorm, copiii pot face pauze de respirație de 5-10 secunde – destul cât să facă un proaspăt tătic sau mămică să intre în panică. Respirația neregulată este normală. (Dar dacă bebele se oprește din respirat pentru mai mult timp, sau pielea îi devine albastră, este o urgență medicală.) Când copiii sunt agitați sau după ce au plâns, ei pot respira chiar de mai mult de 60 de ori într-un minut.

  1. Amigdalele lor au papile gustative

Deși un nou născut are cam același număr de senzori ai gustului ca și copiii sau adolescenții, aceștia acoperă o arie mai mare, inclusiv amigdalele și partea din spatele gâtului. Un nou născut poate simți dulce, amar și acru, dar nu și sărat (nu până la vârsta de 5 luni). E o problemă de supraviețuire: laptele este dulce, pe când alimentele amare și acre pot fi periculoase. Când trec pe hrană solidă, vor avea tendința să prefere aceleași lucruri pe care le-a mâncat mama când era gravidă și când alăpta.

4. La început plâng fără lacrimi

Copiii încep să plângă pe la 2-3 săptămâni, dar lacrimile nu apar până la vârsta de o lună. După amiaza târzie și la lăsarea serii sunt momentele cele mai probabile când vor plânge. Adesea fără motiv și, orice ai face, nu se vor opri. Vârful de plâns este cam la 46 de săptămâni după fecundare, sau vârsta de 6-8 săptămâni pentru copiii născuți la termen. După vârsta de trei luni, furtuna de obicei trece.

5. Nou născuții au sâni

Când se nasc, și fetele și băieții arată ca și cum ar avea sâni mici. Din ei ar putea chiar și să picure lapte. Nu e bine să încercați să-i goliți. Asta se întâmplă din cauză ca micuții absorb estrogen de la mamă, situație care, în general, va dispărea în câteva săptămâni. Fetițele pot avea chiar și o mini menstră care poate dura câteva zile.

6. Le place să se uite în dreapta

Doar 15% din nou născuți au tendința să își întoarcă spre stânga capul atunci când stau  pe spate. Se pare că e implicată o genă. Tendința durează câteva săptămâni și ar putea explica de ce majoritatea oamenilor sunt dreptaci.

7. Au mai mulți neuroni

Deși creierul unui bebeluș va mai crește – dublându-se cel puțin în primul an – are deja majoritatea celulelor nervoase care transmit semnale electrice. Mulți din acești neuroni nu vor fi înlocuiți atunci când mor, deci adulții au mai puțini. Conexiunile dintre celule se înbunătățesc pe măsură ce copiii cresc, deci vor putea să se concentreze mai bine, dar se pare că le va scădea creativitatea.

8. Băieții nou născuți au erecții

Adeseori se întămpla înainte de a urina (consideră-l un avertisment să te ferești atunci când schimbi scutecul!) Nu se știe de ce se întâmplă, dar nu e ceva îngrijorător și nici de rușinat. Ai putea chiar să observi o erecție la ecografii, înainte de a se naște. Penisul ar putea părea mare la naștere, dar și asta e normal. Hormonii lui și ai mamei sunt de vină și poate iritarea și inflamarea datorate procesului nașterii.

9. Se pot speria singuri

Nu ia mult să pornești un nou născut: un zgomot puternic, un miros, lumina puternică, o mișcare bruscă, ba chiar și propriul lor plâns. Vei știi că asta s-a întâmplat când își va întinde mâinile în lateral, cu palmele desfăcute pe care apoi le strânge și își trage mâinile înspre corp. Acest reflex, numit Moro, e posibil să se fi dezvoltat ca un semnal pentru mama maimuță că și-a pierdut echilibrul, pentru ca mama să poată evita căderea.

10. Unele semne din naștere vor dispărea

„Mușcătura berzei” sau „sărutul de înger” (o zonă roșie sau roz de pe frunte, pleoape, marginea nasului sau ceafă) și pata mongoloidă (pete albăstrui plate, care arată ca o pată de cerneală pe spate sau pe fund) de obicei dispar în câțiva ani. Nu se știe exact cauza lor. Hemangioamele apar de la creșterea prea rapidă a vaselor de sânge. Aceste semne din naștere apar la câteva săptămâni și poate dura ani până să dispară.

totul despre mame recomandă:

Dacă ți s-a părut util acest articol despre interdicțiile în sarcină, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa