Ai un copil care îşi suge degetul ori îşi roade unghiile? Avem o veste bună!

Raluca Dumitrică
suge-degetul-totul-despre-mame

De câte ori nu l-ai văzut pe cel mic cum îşi suge degetul sau îşi roade unghiile şi te-ai aşezat lângă el să-i explici cât de detaliat ai putut care sunt ponoasele acestor obiceiuri? Iată că există şi reversul cel bun al medaliei în acest caz. Cei care ne dau informaţii foarte importante pentru părinţi sunt cercetătorii din Noua Zeelandă!

Un grup de cercetători de la Universitatea din Otago, Noua Zeelandă, a ajuns, în urma unui studiu, la concluzia ca acei copii care îşi sug degetul sau îşi rod unghiile au mai puţine şanse să dezvolte alergii. Această concluzie a venit în urma studiului multidisciplinar şi de lungă durată Dunedin, care a început în anii ’70 şi continuă. Rezultatele sale vor fi publicate în numărul de august al publicaţiei americane Pediatrics.

Suptul degetului şi roaderea unghiilor, două obiceiuri nu prea bune

Toţi părinţii ştiu că mâinile murdare sunt poarta de intrare a celor mai comuni microbilor şi a tot felul de virusuri în organism. Aşa că nu-i de mirare că un copil care nu se spală pe mâini prea des are toate şansele să se îmbolnăvească şi să transmită boala mai departe şi altora din familie. De aceea, spălatul pe mâini trebuie să fie una dintre cele mai comune îndeletniciri ale copilului şi una care să fie învăţată de la vârste fragede.

Dar vestea adusă de cercetătorii neozeenlandezi pare sa mai ofere puţină relaxare pentru părinţi. În cercetare au fost analizate 1037 de persoane născute în anii 1972-1973, care au fost urmarite din copilărie şi până la vârsta adultă. Potrivit acestui studiu, expunerea în prima parte a vieţii la organisme microbiene, aşa cum se întâmplă când un copil îşi suge degetul ori îşi roade unghiile, reduce riscul dezvoltării alergiilor. Părinţi ai copiilor incluşi în acest studiu au declarat că micuţii aveau aceste obiceiuri pe când aveau vârsta de 5, 7, 9 şi 11 ani. Ei au fost analizaţi de medici pe când aveau 13 şi 32 de ani, pentru a se vedea dacă suferă de sensibilizare atopică, respectiv dacă manifestă vreo alergie prin testul clasic cutanat care le identifica pe acestea.

La 13 ani, sensibilizarea a fost mai scăzută la copiii care avuseseră la vârste mai mici obiceiul suptului degetului sau al roaderii unghiilor (38%), faţă de copiii care nu avuseseră aceste obiceiuri (49%). Iar cei care făcuseră ambele lucruri au avut un risc şi mai scăzut al alergiilor, adică 31%. Situaţia nu era schimbată la 32 de ani, ba chiar persista în pofida apariţiei unor alţi factori pe parcursul vieţii subiecţilor, care ar fi putut influenţa condiţia persoanelor analizate.

Profesorul Bob Hancox, cel care a condus studiul, a declarat pentru instituţia de învăţământ neozeelandeză că această expunere poate să afecteze funcţia imunitară astfel încât copiii care au aceste obiceiuri să fie mai puţin predispuşi la alergii. „Rezultatele susţin ipoteza igienei, care sugerează că a fi expus la microbi în copilărie reduce riscul de dezvoltare a alergiilor”, a mai declarat profesorul Hancox.

Cu toate acestea, specialiştii neozeenlandezi au subliniat că nu încurajează aceste obiceiuri la copii. Nu se poate stabili în proporţie de 100% dacă un copil care suge degetul sau îşi roade unghiile va ţine alergiile la distanţă foarte mare. Dar părinţii pot fi cu siguranţă un pic mai relaxaţi.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa