Metoda care te ajută să desfunzi nasul copilului, fără bătăi de cap

TOTUL DESPRE MAME

Coșmarul multor mămici este că micuții lor nu pot dormi și nu pot mânca din cauza secrețiilor care apar pe fondul răcelilor sau alergiilor. Soluțiile nazale nu sunt tocmai ușor de folosit iar mulți copii le refuză. Ce ar fi de făcut în astfel de situații? O variantă care poate ușura viața tuturor părinților sunt decongestionantele nazale care se pun pe piele, recomandate începând cu vârsta de trei luni. Se pot folosi fără probleme inclusiv în timpul verii, datorită efectului răcoritor.

Nopțile nedormite și refuzul mâncării, pe fondul obstrucțiilor nazale cauzate de răceli, gripe, alergii epuizează părinții. Iar administrarea de picături, în combinație cu folosirea aspiratorului, este extrem de deranjantă pentru unii copii, care ajung să le refuze și să treacă prin crize de plâns de câte ori părinții se apropie de ei și vor să le folosească.

Cauzele congestiilor nazale

Care sunt mai exact motivele pentru care copiii ajung la astfel de probleme? Congestia nazală sau nasul înfundat apare atunci când țesuturile nazale și vasele de sânge sunt inflamate cu exces de fluid. Cel mai adesea, poate fi cauzată de gripă, raceală, alergia la praf, polen, păr de animale de companie sau ca răspuns la iritanți, de genul fumului de tutun. Congestia nazală poate sau nu să fie însoțită de secreție. Deși uneori este doar o cauză de disconfort la copii mai mari și adulți, la sugari ar putea fi destul de gravă, din cauza faptului că împiedică respirația normală.

Decongestionantele care se pun pe piele, recomandate inclusiv vara

O variantă simplă și eficientă pentru a trata congestiile nazale, inclusiv în timpul lunilor călduroase, când sunt mai frecvente alergiile la plante și răcelile de vară, sunt produsele care se pun pe pielea copilului. O astfel de variantă este și Vapour Rub, care conține un amestec de ulei de eucalipt, mentol și ulei de cimbru. Ajută la decongestionarea căilor respiratorii ale copilului, astfel încât să se poată hrăni și să doarmă confortabil. Acesta are au un efect răcoritor, fiind un adjuvant care nu ustură copilul.

Decongestionantele nazale care se pun pe piele

Pe piață există două produse Vapour Rub: Snufflebabe, care se recomandă de la vârsta de trei luni, și Children’s Vapour Rub, de la Bell’sHealthcare, indicat începând cu vârsta de șase luni.

Spre deosebire de aerosoli, spre exemplu, care se fac cu restricție, iar efectul lor nu este imediat, efectul Vapour Rub este imediat și de durată, putând fi folosit și în timpul nopții, când cel mic va putea avea un somn odihnitor. În lunile calde din an, decongestionantele pentru piele sunt la fel de eficiente, răcorind copilul datorită mentolului pe care îl conțin.

Mai exact, componentele din Vapour Rub sunt naturale și au următoarele efecte:

Eucaliptul – Uleiul esenţial de eucalipt este cunoscut pentru proprietăţile sale antibacteriene, antivirale, antifungice, antimicrobieze şi antiinflamatoare;

Mentolul – Calitățile antiseptice, anti-inflamatoare și răcoritoare ale mentolului asigură copilului o respirație mai ușoară și o senzație de liniște;

Cimbrul – Uleiul esenţial de cimbru este antibacterian şi antifungic cu spectru larg, decongestionant, stimulant pentru microcirculaţie, de mare ajutor şi pentru aparatul respirator. De asemenea, este de menționat că Vapour Rub nu contine alcool sau produse de origine animală. Se recomandă începând cu vârsta de 3 luni.

Cum se folosește Vapour Rub

Masați ușor cu o cantitate mică de Vapour Rub pieptul sau gâtul copilului. Alternativ, înmuiați o batistă sau un șervețel și așezați-o lângă noptiera lor. Pentru a preveni contactul cu ochii celor mici, puteți lega batista sau șervețelul astfel încât să nu fie la îndemâna lor.

Precauții și întrebări frecvente

Pot folosi Vapour Rub la un bebeluş? este una dintre întrebările frecvente ale părinților. Vapour Rub poate fi folosit pentru bebeluşii peste 3 luni (produsul Snufflebabe). Medicul copilului poate însa modifica indicaţiile terapeutice. Pentru a afla mai multe informații despre Vapour Rub puteți accesa pagina de Facebook.

Când se recomandă aerosolii

O altă soluție alternativă la care părinții pot recurge pentru a trata congestiile nazale sunt aerosolii. Metoda se recomandă de regulă de medici pentru administrarea inhalatorie a unor medicamente pentru copil. Acest lucru se întâmplă când cel mic are diferite afecţiuni respiratorii sau complicaţii ale acestora. Pe această cale, medicamentele ajung direct în căile respiratorii. Aici îşi exercită efectul terapeutic, fără a pătrunde în organism în cantităţi mari. Afecţiunile cele mai frecvente pentru care sunt recomandaţi aerosolii sunt: infecţiile respiratorii acute şi otitele asociate acestora, astmul bronşic, pneumoniile. Deşi pare simplu să administrezi aerosoli copiilor, aparatele fac zgomot în timp ce funcţionează şi îi pot speria pe micuţi.

Până la vârsta de 2,5-3 ani, cei mici nu vor reuşi să utilizeze o piesă bucală când fac aerosoli pentru că nu ştiu să respire pe gură. De aceea se recomandă să se utilizeze o mască care se aplică direct pe faţă. Masca trebuie să fie în contact cu pielea feţei. Nu se recomandă ţinerea la distanţă a măştii. Chiar şi o distanţă de 1 cm între mască şi faţa copilului poate face să se piardă 50% din substanţele active. Cu cât masca e mai departe cu atât se va pierde mai mult medicament. Medicamentul se pierde şi dacă cel mic plânge. În timpul plânsului, copiii respiră superficial. În acest mod medicamentele pătrund puţin în arborele respirator. Dacă administrăm aerosoli pentru o afecţiune pulmonară aceştia pot să nu aibă efectul dorit.

Aparatul de aerosoli mai poate fi utilizat şi numai pentru umidificarea secreţiilor, fără medicamente. În acest caz se folosesc numai soluţii saline în recipientul aparatului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa