Cum funcţionează sistemul imunitar al copiilor?

Alexandra Irimiea
imunitatea-copiilor-totul-despre-mame

Informații esențiale despre imunitatea copiilor și rolul imunoglobulinelor IgE, IgA și IgG în apărarea organismului de răceli

Imunitatea se definește ca fiind capacitatea organismului de a se apăra de agenții patogeni – virusuri, bacterii, paraziți și toxine. Sistemul imunitar este alcătuit din celule și molecule, adică anticorpi, care au rolul să asigure protecția împotriva elementelor străine. Astfel, sistemul detectează agenții patogeni, îi distruge și apoi îi memorează pentru a putea reacționa data viitoare când îi va întâlni.

În termeni medicali, anticorpii se mai numesc și imunoglobuline. Acestea se regăsesc în plasma sangvină și sunt secretate în urma pătrunderii în organism a unui element străin. Practic sunt ca niște soldăței care se fixează pe „dușman” și îl neutralizează, împiedicându-l astfel să se reproducă. Corpul copiilor nu are o armată pregătită să facă față atacurilor din exterior și atunci… se îmbolnăvește. Un sistem imunitar se construiește în timp prin creșterea numărului de imunoglobuline.

Imunoglobulinele sunt de mai multe tipuri: lgA, lgD, lgE, lgG si lgM, fiecare cu rolul său

IgA sunt eficiente împotriva bacteriilor din mucoase și a infecțiilor căilor respiratorii. Ele sunt prezente în colostru pentru a conferi imunitate pasivă sugarului. De altfel, bebelușii hrăniţi natural au o apărare net superioară comparativ cu a celor hrăniţi artificial. Nivelurile acestei imunoglobuline cresc cel mai lent, ajungând la valori similare cu ale adultului abia în adolescență.

lgD ajută la maturarea limfocitelor, adică la capacitatea de a recunoaște un anumit antigen și de a se activa împotriva lui.

lgE sunt esențiale pentru protecția împotriva paraziților și a factorilor alergeni.

lgG se produc atunci când există un contact prelungit cu un antigen sau un contact secundar. Acesta este de fapt principiul după care funcționează sistemul imunitar dobândit și vaccinurile: recunoașterea unui agent patogen și declanșarea reacției de apărare. Anticorpii maternali de tip IgG dispar în primele 6-8 luni de viață, iar producția proprie crește treptat, înregistrându-se valori apropiate de ale unui adult în jurul vârstei de 7-8 ani.

lgM sunt primele secretate atunci când apare un element străin. Sinteza lor începe imediat după naștere și se atinge maturitatea la 4-5 ani.

Cum funcționează sistemul imunitar al copiilor?

Bebelușii sunt protejați în primele trei luni de viață de anticorpii maternali. Astfel, ei beneficiază de o imunitate pasivă temporară. După această perioadă, scad nivelurile totale de imunoglobuline: se pierd cei de la mamă, iar producția proprie este foarte redusă.

De ce este bine să răcim? Nu putem construi o „armată de anticorpi” dacă nu ne lovim de elemente străine! Așadar expunerea la infecțiile comune are un rol important în formarea unui sistem imun puternic.

Copiii încep să răcească după vârsta de 6 luni și deși ni s-ar putea părea prea mult, un număr de 7-8 episoade de răceli pe an sunt considerate normale pentru sugari și preșcolari. Această valoare scade la 5-6 la școlari, iar adolescenții, similar adulților, se confruntă de regulă cu 4 episoade de răceală pe an. De reținut faptul că imunitatea copiilor atinge maturitatea abia când aceștia împlinesc 12 ani.

De ce răcesc copiii? Din cauza expunerii la noi și noi virusuri. În aer există cel puțin 200 de astfel de virusuri, așadar este aproape imposibil să prevenim răcelile, însă cu ajutorul lor se întărește sistemul imun.

Când scade imunitatea? Cei care se confruntă aproape mereu cu o imunitate scăzută sunt copiii și vârstnicii. Însă mai sunt și alți factori care scad nivelul de autoapărare al organismului: alcoolul, fumatul, obezitatea, stresul emoțional și fizic, tulburările de somn, alimentația precară și expunerea la un mediu toxic. Atunci când apar astfel de situații, organismul este vulnerabil în fața infecțiilor și se confruntă cu deteriorarea celulelor, inflamații, dezvoltarea tumorilor sau alte probleme grave de sănătate.

Cum se construiește un sistem imunitar puternic?

1. Alimentația are un rol cheie în crearea unui organism sănătos și puternic. Dieta trebuie să fie echilibrată, bogată în legume, fructe, cereale integrale.
2. Totodată, și activitatea fizică este esențială pentru ca imunitatea copiilor să fie eficientă. Așadar, ieșirile în aer liber sunt recomandate regulat, chiar și în perioadele friguroase.
3. Un somn odihnitor este și el un element cheie în imunitatea copiilor.

Atunci când nivelul imunoglobulinelor este scăzut, se poate apela la suplimente alimentare – acizi grași esențiali din semințe de in, cânepă, pește, nuci, vitamine – A, B2, B6, C, D, E, antioxidanți, preparate din plante sau probiotice.

De ce nu este sănătoasă o imunitate prea mare? Da, ne dorim o „armată” de anticorpi mereu pregătită de luptă, dar uneori un număr prea mare de „soldăței” nu este în beneficiul nostru. Astfel, în dezvoltarea alergiilor și a bolile autoimune avem de-a face cu o imunitate exagerată. Dacă sistemul imun reacționează prea mult prin producția de anticorpi de tip IgE împotriva unor substanțe considerate inofensive și pe care organismul ar trebui să le tolereze, atunci apar alergiile. Iar atunci când imunoglobulinele o iau razna și atacă structurile proprii organismului, ne confruntăm cu boli autoimune.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa