Apendicita, urgenţă majoră. Care sunt semnele care îți arată că micuțul ar trebui dus la spital

Theodora Fintescu, redactor
copil consultat de medic
Cum identifici apendicita?

Cum identifici apendicita. Apendicita este o urgentă majoră și începe cu febră moderată, durere în jurul buricului, stări de vomă, diaree sau constipație. Dacă nu se intervine, apendicele inflamat se sparge la un interval de 24-72 de ore după ce apar simptomele.

Aveam în jur de 10 ani când m-am trezit brusc din somn cu o durere cumplită în zona abdomenului. Eram la bunici și, ca orice copil speriat, am căutat-o pe mama. Ea știa cel mai bine ce să facă în astfel de momente. Stătea aproape, așa că am ajuns repede la ea. Ca orice mamă care își cunoaște copilul și reacțiile lui, a luat decizia cea mai înțeleapă, m-a dus la spital, unde medicii m-au consultat și m-au dus urgent în sala de operație, iar pe ea au trimis-o să îmi aducă haine pentru internare. Când s-a întors, m-a găsit într-o secție de Reanimare, eram deja operată. Nu au mai așteptat pentru că apendicita mea era în punctul de a se transforma în peritonită.

Cum identifici apendicita. Dureri în partea dreaptă, sub buric

Cu experiența asta în minte, îmi evaluez de fiecare dată copiii când se plâng de dureri de burtică. De câteva ori am ajuns cu ei la chirurg, însă de fiecare dată cauza durerii nu avea legătură cu apendicita, ci cu gastroenterocolita sau o răceală mai puternică.

Deși diagnosticarea apendicitei poate fi destul de dificilă,  părinții trebuie să fie atenți la semne pentru a ști când să ajungă la medic. Simptomele apendicitei (care este o inflamţie a apendicelui) încep cu febră moderată şi durere în jurul buricului şi pot fi însoţite de vomă, diaree sau constipaţie. Durerile de stomac de regulă se înrăutăţesc şi se resimt în partea dreaptă sub buric. Dacă apendicele nu este înlăturat rapid, se sparge şi răspândeşte bacterii şi infecţie în abdomen, ceea ce poate duce la serioase probleme de sănătate.

Ușor de confundat cu alte boli

Deși timpul de intervenție este critic, simptomele pot fi vagi și similare cu altele care nu impun intervenții așa de urgente, cum ar fi infecțiile urinare, colitele, gastroenterocolita. Primul pas este realizarea unui test de urină pentru a elimina infecția. Apendicita poate cauza și durere în zona rectului așa că este posibil ca medicul să facă și o examinare în această zonă. Un test de sânge va arăta dacă numărul de celule albe este ridicat, semn că în corp este o infecție. Și computerul tomograf sau ultrasunetele pot fi de încredere în diagnosticare, deși nu perfecte.

Cum identifici apendicita. Mai frecventă după 10 ani

De cele mai multe ori, apendicita apare între vârsta de 10 şi 20 de ani şi este mai rară la copiii mai mici, statisticile indicând faptul că cele mai multe cazuri apar între lunile octombrie şi mai.

Mergi imediat la medic dacă copilul are simptomele următoare, ce pot indica o urgență majoră:

  • dureri abdominale mai ales în zona buricului sau în partea dreaptă a abdomenului (vin şi trec, iar apoi devin consistente şi ascuţite).
  • Febră moderată.
  • Pierderea apetitului.
  • Greaţă şi stări de vomă.
  • Diaree (cantităţi mici, cu mucus).
  • Urinare frecventă şi/sau nevoia de a urina.
  • Abdomen umflat, mai ales la copiii mai mici.

Simptomele pot varia în funcţie de vârstă. La copiii de 2 ani sau sub această vârstă, cele mai frecvente simptome sunt stările de vomă şi abdomenul umflat, însoţite de durere. Nu există nici o soluţie pentru a preveni apendicita, însă cele mai multe cazuri sunt identificate şi tratate fără complicaţii.

Cum identifici apendicita. Chirurgie clasică sau laparoscop

Pentru a confirma diagnosticul de apendicită, medicul va examina abdomenului copilului, îi va face analize de sânge şi de urină, ecografie, dar poate recomanda şi computer tomograf. Dacă se suspicionează o astfel de problemă, medicul îţi va spune să nu-i mai dai copilului mâncare şi lichide pentru a-l pregăti pentru operaţie.

Apendicita se tratează prin scoterea apendicelui printr-o apendictomie. Chirurgii, de regulă, înlătură apendicele fie printr-o incizie în abdomen prin metoda clasică, fie prin folosirea unui laparoscop care face ca tăietura să fie mult mai mică. O astfel de operaţie necesită de regulă 2-3 zile de spitalizare.

Înainte şi după intervenţie, copilul va primi antibiotice şi diverse lichide pe cale venoasă pentru a preveni infecţiile, dar şi riscul să se infecteze rana. Dacă va fi nevoie, medicul poate recomanda şi medicamente pentru durere.

Dacă apedicele se sparge, tot trebuie înlăturat pe cale chirugicală, dar spitalizarea va fi de mai lungă durată pentru a se da antibiotice care să omoare bacteriile care s-au răspândit în corpul copilului.

Îți recomandăm și următoarele articole legate de acest subiect: 

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook sau Instagram, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa