Cum îți înveți copilul să lupte singur cu răceala

Daniela Ghiorghe
Cum îți înveți copilul să lupte singur cu răceala

Cum îți înveți copilul să lupte singur cu răceala? Dacă ești părinte, probabil știi deja că odată ce temperaturile scad, sezonul răcelii și al gripei se instalează, ceea ce înseamnă să ai o casă plină de germeni care trec de la o persoană la alta ca o minge de ping-pong, scrie www.psychologytoday.com.

Primul pas evident pe care îl poți face este ca toți membrii familiei să facă vaccin împotriva gripei. Vaccinul este eficient în cele mai multe dintre cazuri, însă se poate întâmpla să răcești chiar dacă te-ai vaccinat. O alternativă ar fi să ne ținem copiii deoparte de cei bolnavi sau să-i ținem acasă dacă apare vreun fel de mică epidemie. Dar adevărul este că nu putem să ne protejăm copiii 24 de ore din 24, așa că la un moment dat va trebui să sperăm că aceștia vor învăța să lupte singuri împotriva răcelii. Din păcate, acest lucru este mai ușor de zis decât de făcut, pentru că micuții nu știu exact ce sunt microbii.

Așadar, ce putem face? Pentru cei care au bebeluși, singura soluție este să spere că sistemul imunitar al micuților lor este puternic. Însă, pe copiii mai mari, în jurul vârstei de 4 ani, îi putem învăța anumite lucruri care îi ajută să înțeleagă mai bine germenii. Se pare că prichindeii nu învață foarte multe lucruri dacă le înșiri o listă cu ce ar trebui să facă (de exemplu să se spele pe mâini înainte de masă sau să nu iasă afară fără căciulă) ci este bine să le explici de ce este important să facă asta.

Cu alte cuvinte, dacă vrem să încurajăm anumite obiceiuri sănătoase, trebuie să le explicăm cum ne pot îmbolnăvi microbii, cum trec de la o persoană la alta și cum pot fi transferați de la oameni bolnavi la jucării sau la mâncare. Ideea este că până și copiii de 4-5 ani pot învăța cum se răspândesc microbii, însă majorității lor nu le-a explicat nimeni până acum.

În mare, ar trebui să evităm să le impunem reguli de protecție fără să le dăm și o explicație pentru anumite comportamente. Dacă de tot ce au nevoie copiii ca să-și dezvolte obiceiuri sănătoase este doar informație în privința microbilor, atunci nu trebuie să facem toată treaba singuri. În final, cea mai eficientă strategie de evitare a germenilor este să le explicăm copiilor cum funcționează aceștia, pentru a lupta singuri împotriva răcelii.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa