Cum îţi pregăteşti copilul pentru operaţie

Adriana Moscu
http://www.istockphoto.com/photo/little-patient-sleeping-in-the-hospital-bed-48498502

Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știi atunci când îți pregătești copilul pentru operație

I-ai dat viață și îți dorești în fiecare clipă să fie sănătos și bucuros. Există însă momente în care micuțul tău trece prin cumpene. Și, împreună cu el, și tu, cea care l-ai adus pe lume. Chiar dacă perspectiva unei operații îți provoacă teamă și stări de anxietate, e bine să fii puternică pentru el. Doar așa, puiul tău se va simți în siguranță, și pregătit să treacă peste acest obstacol.

Înainte de toate, pregătește-te tu

Ca să poți fi umărul puternic pe care copilul să se sprijine, e bine să te pregătești, în primul rând, pe tine. Dacă nu e vorba de o intervenție de urgență, înseamnă că ai la dispoziție suficient timp să te informezi corect despre procedură și să afli toate detaliile care te vor ajuta să înțelegi întreg tabloul.

Poate că ai auzit, în trecut, tot felul de povești de groază despre anxietatea de separare părinte/copil, însă gândește-te că, în prezent, ai opțiunea să stai lângă copilul tău după ce acesta iese din sala de operație, iar multe dintre intervențiile chirurgicale sunt făcute ambulatoriu sau cu spitalizare de o noapte. Foarte curând, copilul tău se va întoarce în mediul familiar și îndrăgit de-acasă.

Pregătește-ți o strategie

În primul rând, trebuie să înțelegi că felul în care îi răspunzi celui mic la întrebări, trebuie adaptat nivelului său de înțelegere, în conformitate cu vârsta pe care o are. Est important să fii sinceră cu el până la capăt, dar sinceritatea nu trebuie să aibă darul de a-l speria, dimpotrivă: trebuie să-l liniștească. Ajută-ți odorul să înțeleagă de ce e necesară această intervenție chirurgicală (“Pentru că te vei simți mai bine” și în niciun caz “Pentru că altfel o să mori!”).

Cât timp își așteaptă rândul la operație (poate fi vorba de o zi sau mai multe), ajută-l să se acomodeze cu mediul spitalicesc și cu personalul medical. Mergeți împreună pe holurile spitalului și, pe cât posibil, rugați un medic sau o asistentă prietenoasă să îi vorbească despre meseria lor – aceea de a vindeca oamenii. Micuțul va căpăta încredere și va intra cu zâmbetul pe buze în sala de operație.

Explică-i procedura, pas cu pas

Acum, că te-ai mai liniștit, poți începe să-l pregătești pe cel mic emoțional pentru ziua cea mare. Explică-i motivele care fac necesară intervenția prin cuvinte simple, pe un ton calm, cu o față zâmbitoare. Nu folosi cuvinte menite să-l sperie, precum “medicul te va tăia” sau “te va deschide”, ori “te va coase cu un ac”. Limitează-te la a-i spune că medicul va rezolva problema și asigură-l că mulți alți copii s-au confruntat cu aceeași problemă, însă au venit la spital și s-a rezolvat.

Chiar dacă nu arată, mulți copii se tem că părinții lor nu le spun tot adevărul, că problema lor medicală e mai gravă decât îi lasă părinții să creadă.

Ajută-l să-și țină frica în frâu

Majoritatea copiiilor se tem că operația este dureroasă. Îl poți calma spunându-i că un medic specialist – anestezistul – îi va administra un medicament care îl va face să adoarmă atât de profund, încât nu va simți nimic în timpul operației. Iar el se va trezi numai după ce totul se va fi terminat cu bine.

Asigură-l că vei acolo când se va trezi și va veni cu tine și jucăria lui preferată! Mai spune-i că dacă  ceva îl va deranja după operație, o asistentă îi va da un medicament care-l va face să se simtă mai bine.

Vei fi spurprinsă, însă cei mai fricoși dintre copii sunt cei mai mari – nu degeaba se spune că frica se învață. Copiii de vârstă școlară, în special, se tem de ace, cuțite și de perspectiva că cineva îi poate răni. Dacă ștrengarul tău a ajuns la această vârstă, asigură-l de câte ori este nevoie că intervenția chirurgicală este necesară pentru a repara o problemă, nu pentru a crea una nouă.

“Nu e vina ta!”

Oircât de ciudat ți s-ar părea, unii copii cred că vor fi operați ca pedeapsă pentru un lucru rău sau nepotrivit pe care l-au făcut. Chiar dacă nu vor recunoaște, pot rămâne cu sentimentul că vina pentru suferința actuală le aparține. Explică-i faptul că operația nu are nicio legătură cu ceea ce a făcut sau n-a făcut, ci doar o modalitate de a îndrepta lucrurile și de a face ca afecțiunea să dispară.

Dacă, pe de altă parte, operația e necesară în urma unui accident petrecut ca urmare a unor reguli de siguranță pe care cel mic le-a încălcat, fă-l să înțeleagă motivul pentru care aceste reguli trebuie respectate pe viitor, pentru ca el să nu mai treacă prin experiența din prezent.

După operație

Este momentul în care cel mic va avea dureri mai neînsemnate sau mai sâcâitoare. Menține-l ocupat fie cu o jucărie, fie citindu-i o carte sau mângâindu-l și spunându-i vorbe frumoase. Suferința ne demoralizeză pe toți, darămite pe cei mici – orice cuvânt frumos îl ajută să se simtă mai bine cât mai curând – atât fizic, cât și emoțional.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa