Cum să curăţăm mucegaiul de pe jucăriile copilului

TOTUL DESPRE MAME

Cu siguranţa ai observat şi tu că burta răţuştelor cu care face copilul baie în fiecare seară s-a înnegrit. Ah, dar şi mingiuţa de baie are ceva negru în interior! Oare ce este? Ei bine, dacă te gândeşti la umezeala din baie şi la apa care rămâne uneori în interiorul jucăriilor, răspunsul este unul singur: mucegai. Cel mai probabil, este vorba de mucegaiul negru, Stachybotrys, care poate cauza diverse probleme de sănătate.

Mucegaiul este toxic

Cele mai întâlnite probleme provocate de mucegai sunt reacţiile alergice: rinite, dermatite, astm bronşic alergic.

Ciupercile de mucegai produc compuşi organici volatili (COV). Acest lucru este cunoscut sub numele de emitere de gaz şi este un simptom de uscare şi eliberare de toxine, numite micotoxine, pe măsură ce se usucă. Expunerea la COV poate produce iritaţii ale mucoaselor, şi, dacă sistemul nervos central este afectat, poate provoca dureri de cap, diminuarea atenţiei, dificultăţi de concentrare şi ameţeli.

Desigur, expunerea la mucegaiuri este mai periculoasă pentru cei cu sistem imunitar fragil (sugarii, copiii mici şi vârstnicii) şi pentru cei care suferă de afecţiuni respiratorii.

Aşadar, mucegaiul din baie este unul din acei musafiri nepoftiţi, împotriva căruia vă trebui să te lupţi cu toate armele posibile!

Cum să cureţi mucegaiul de pe jucăriile din baie ale copilului

Jucăriile din baie sunt adesea victimele sigure ale mucegaiului negru, deoarece umezeala din baie încurajează dezvoltarea acestuia, iar produsele de curăţat dure poate nu sunt indicate pentru cei mici. Iată cum să curăţaţi mucegaiul:

  • Dacă observi mucegai pe jucăriile de baie ale micuţului tău, primul pas este unul pe care ar fi trebuit să îl faci mai de mult şi nu l-ai făcut. Acesta este alegerea jucăriilor cu suprafeţe dure, fără locuri care nu pot curăţate şi pe care nu le poţi spăla cum trebuie. Mucegaiul care deja s-a răspândit pe jucăriile mai vechi, cu suprafeţe spongioase, este periculos, mai ales că ştim cât de amatori sunt cei mici să-şi roadă şi să-şi guste jucăriile. Aşadar, cu părere de rău, aruncă-le!
  • Periază suprafeţele jucăriilor cu sare grunjoasă neiodată şi o periuţă moale de dinţi. Această soluţie este folosită pentru acvariile din sticlă, pentru că sarea ucide mucegaiul şi algele.
  • Curăţă şi interiorul jucăriilor, deoarece aceastea pot reţine apă şi pot fi un mediu propice dezvoltării mucegaiului negru. Umple un bol cu apă şi prepară o soluţie puternică cu sare şi oţet. Lasă jucăria în soluţia respectivă peste noapte. Clăteşte-o dimineaţă cu soluţie de sare sau oţet. Când o ridici spre lumină ar trebui să nu mai vezi pete întunecate în interiorul jucăriei. Dacă totuşi depistezi că ar mai fi pete, înseamnă că încă mai este mucegai în interior. Poţi încerca o altă repriză de curăţat peste noapte, sau să arunci jucăria şi să îi cumperi copilului alta nouă.
  • Ca ultimă soluţie, aplică o cantitate mică de clor diluat în apă pe jucărie. O astfel de soluţie se folosea cândva la scutece, pe vremea când nu existau scutecele de unică folosinţă.
  • După spălarea jucăriilor cu înălbitor, clăteşte cu apă din abundenţă. Asigură-te că soluția cu clor a fost îndepărtată în întregime de pe jucării şi că s-a scurs în întregime pe ţeavă în jos. Apoi, freacă din nou jucăriile cu sare sau oţet şi clăteşte bine.

Sfaturi şi avertismente

  • Păstrează jucăriile uscate pe cât posibil atunci când copilul nu face baie.
  • Chiar dacă cel mic va face nazuri că îi arunci o jucărie, preţul e incomensurabil mai mic decât pericolul expunerii la sporii de mucegai.
  • Ţine mine ca orice se află pe suprafaţa băii copilului tău îi va ajunge în cel din urmă şi în gură. Clăteşte din abundenţă după fiecare curăţare cu produse speciale.
  • Nu lăsa clorul să se amestece cu alte substanţe precum sarea sau oţetul şi foloseşte-l doar în zone bine aerisite.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa