Roseola infantum la copii. Ce trebuie să știi despre această boală eruptivă

Tot ce trebuie să știi despre roseola infantum la copii, a șasea boală eruptivă a copilăriei. Află cum se manifestă și cum se tratează această boală!

Ileana Mirescu
Roseola infantum la copii- este cea de-a șasea boală a copilăriei.

Roseola infantum la copii – iată tot ce trebuie să știi despre a șasea boală eruptivă a copilăriei! Deși e considerată a fi o infecție acută, roseola, numită și „febra de trei zile”, are o evoluție autolimitată și un prognostic excelent.

I se spune infantum, pentru că afectează exlusiv sugarii și copiii mici, iar roseola pentru că determină o erupție rozalie. Deși e considerată a fi o infecție acută, roseola, numită și „febra de trei zile”, are o evoluție autolimitată și un prognostic excelent. Roseola infantum la copii poate avea însă și complicații (rare).

Pe cine afectează această boală, cum se manifestă și cum se tratează!

Pentru că se inscrie în rândul grupului de boli copilăriei producătoare de „bubițe”, după rubeolă, rujeolă, scarlatină, varicelă și eritem infecțios (infecția cu parvovirus B 19), Roseola infantum mai poartă și numele de „a șasea boală eruptivă”.

Aceasta, la fel ca mai toate suratele ei (cu excepția scarlatinei), are o origine virală, fiind produsă în majoritatea cazurilor de virusul herpetic uman de tip 6 (HHV-6) și, mai rar, de herpesvirusul 7 (HHV-7). Nu vă speriați, aceștia au în general un caracter inofensiv.

Factori de risc

Copiii mai măricei au un risc crescut de a dezvolta această boală, deoarece nu au avut timp suficient pentru a dezvolta anticorpi proprii împotriva virusurilor de tot felul, inclusiv al roseolei.

În timpul sarcinii fătul primește anticorpi de la mamă care îl protejează și în primele luni de viață spun experții de la Mayoclinic. Dar această imunitate scade odată cu trecerea timpului. În mod frecventă vârstă de apariție a acestei afecțiuni este cuprinsă între lunile 6-15 de viață.

Vrei ca toate problemele primilor doi ani să dispară ca prin minune? Comandă pachetul de cărți „La început de drum”!

Cumpără orice carte din Shop Totul despre mame și la prima comandă primești 5% REDUCERE. Introdu codul „parintitdm” când plasezi comanda pentru a beneficia de cel mai bun preț!

Când apare roseola infantum la copii?

Foarte devreme, dacă ar fi să facem o comparație cu celelalte boli eruptive.

Statistica medicală prezintă un vârf al incidenței între 6 și 15 luni, însă boala poate să apară imediat după naștere. De fapt, se estimează că aproximativ 90% dintre nou-născuți prezintă anicorpi materni față de HHV-6 și tocmai de aceea rata infecției este redusă în intervalul 0 și 6 luni (<10%).

După această vârstă însă, când sistemul imunatar al copiilor începe să se descurce pe cont propriu, se înregistrează o creștere rapidă a incidenței bolii, astfel încât până la aniversarea primului anișor, mai bine de 40% dintre micuți sunt infectați cu HHV-6, iar până la 2 ani procentul ajunge la 80%.

Roseola infantum este a șasea boală a copilăriei.

În ceea ce privește transmiterea virusurilor, aceasta se face în mod clasic, pe calea aerului, prin picăturile se salivă, virusul pătrunzând în organism prin mucoasa orală, nazală sau conjunctivală. Cât despre contagiozitate, în cazul roseolei nu prea putem pune în evidență noțiunea de contact.

Asta pentru că aproape toți adulții excertă HHV-6, dar și HHV-7 în salivă și astfel servesc ca sursă de infecție. Cât despre prevalența sezonieră, nu există date certe din acest punct de vedere. S-a constatat, totuși, fără vreo explicație anume, o înmulțire a cazurilor în lunile de primăvară și toamnă.

Cum se manifestă roseola infantum la copii?

Roseola infantum la copii debutează brusc cu febră înaltă, între 37,9 și 40, cu o medie de 39 grade Celsius. Această persistă câteve zile, circa 3-4 (de aici și denumirea „febra de trei zile” cu care mai circulă roseola), însă uneori chiar și 7 zile și, în general, vine la pachet cu:

– apatie și somnolență;
– inapetență și iritabilitate;
– adenopatie cervicală și occipitală (creșterea în volum a ganglionilor din zona cefei, a celor de sub bărbie și de pe părțile laterale ale gâtului);
– amigdale inflamate și congestionate („gât roșu”);
– rinoree (secreții nazale apoase);
– conjunctivită (ochi roșii, senzație de nisip în ochi, mâncărime, secreții ocular);
– foarte rar apar simptome digestive: dureri abdominale, grețuri, vărsături, scaune diareice.

Erupția face act de prezență în 12-24 de ore după ce febra dispare la fel de brusc perecum a apărut. Încă nu s-a stabilit mecanismul acestui model unic de remitere a febrei după apriția erupției. Rămâne un aspect de elucidat.

Aceasta se manifestă sub formă de pete mici (2-5 mm)  de culoare roz, ușor ieșite în relief, care dispar prin apăsare (la digitopresiune). E localizată mai ales la nivelul gâtului, pe față, în partea superioară a toracelui, precum și la nivelul membrelor superioare și inferioare.

Cum arată roseola infantum la copii. Sursă foto: © Scott Camazine / Science Source
  • Caracteristic pentru roseola infantum la copii este faptul că erupția nu este pruriginoasă, adică nu determină mâncărime, iar în evoluție nu apar vezicule cu lichid sau puroi.
  • De obicei, după 1-3 zile erupția pălește.
  • O veste și mai bună este că unii copii prezintă erupții efemere care se rezolvă în câteva ore. Tocmai de aceea, roseola trece de multe ori neidentificată, fiind confundată cu un episod de „roșu în gât„.

Tratament eficient pentru roseola infantum la copii

  • Ca orice afecțiune virală. Fără antibiotice! Febra persistentă poate crea panică și poate duce într-adevăr cu gândul la o infecție bacteriană.
  • Consultați medicul pediatru și urmăriți cu atenție simptomele și nu vă grăbiți să cereți/acceptați tratament cu antibiotic decât dacă există suprainfecție bateriană, confirmată de examinările suplimentare (analize de sânge).
  • Se recomandă repaus la pat, hidratare intensivă (apă, ceai călduț, sucuri de fructe, lapte, supe de legume) în cantități mici ți dese.

Este foarte importantă aerisirea frecventă a camerii în care stă cel mic și menținerea unei ambiante răcoroase (temperatura optimă fiind de 18-19 grade C).

Nu înfofoliți copilul, nu-l acoperiți cu pături și nu-i puneți căciulță în cap.

  • Pentru combaterea febrei, pot fi făcute băițe cu apă călduță (cu o temperatură a apei de aproximativ 37 grade C).
  • Se pot pune comprese reci pe frunte și la nivelul tălpilor sau se pot  face împachetări (copilul e înfășurat într-un prosop udat cu apă călduță, în niciun caz rece, care se schimbă imediat ce s-a „înfierbântat”).

Desigur, se vor folosi și antitermice, însă doar la indicația medicului pediatru și în dozele prescrise de acesta (nu adminsitrați aceleași doze de la o infecție la alta, deoarece acestea se calculează în funcție de greutatea copilului și s-ar putea să fie ineficiente).

Complicații probabile

Principala temere în legătură cu roseola infantum sunt convulsiile febrile, care pot apărea ca urmare a creșterii bruște și însemnate a temperaturii. O altă condiție periculoasă ce poate surveni este deshidratarea, în special dacă febra este însoțită de manifestări degestive (vărsături/diaree).

În cazuri izolate, boala poate evolua cu encefalită sau purpura trombocitopenică imună (condiție caracterizată prin producția de autoanticorpi care distrug trombocitele proprii).

Viruși, bacterii, febră, bolile copilăriei? Parcă te-ar forța să vezi un film de groază! Schimbă canalul, treci pe relaxare! Primii doi ani din viața copilului tău vor fi un serial de dragoste, blândețe și progrese după ce vei avea în casa ta pachetul de cărți „La început de drum”!

Cumpără orice carte din Shop Totul despre mame și la prima comandă primești 5% REDUCERE. Introdu codul „parintitdm” când plasezi comanda pentru a beneficia de cel mai bun preț!

Îți recomandăm și următoarele articole despre bolile copilăriei: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa