Cum tratați copilul bolnav acasă și cum îți dai seamă că ar trebui să mergi la medic

Geta Roman, director editorial
Copil bolnav
Nimic nu e mai trist în casă când copilul e bolnăvior

Copilul bolnav poate fi tratat de cele mai multe ori cu succes acasă, indiferent dacă este vorba despre gripe, răceli, boli infecțioase, manifestate cu scaune diareice, vomă etc. Iată o listă cu cele mai importante măsuri pe care trebuie să le luați atunci când vă tratați copilul la domiciliu, dar și indicații privind situațiile în care se impune consultarea unui medic.


1. Odihna este cea mai importantă

Odihna ajută la o vindecare mai rapidă. Acesta este un foarte bun motiv să țineți copilul acasă când nu se simte bine, cu atât mai important dacă are și febră. De asemenea, în felul acesta veți împiedica răspândirea germenilor la alte persoane. Dacă nu îi este somn, copilul se poate odihni răsfoind cărți, reviste sau uitându-se la filmul preferat. Important este să îi limitați activitățile. Odată ce febra a trecut și copilul se simte mai bine, poate merge în comunitate din nou.

2. Țineți-l hidratat

Dați-i copilului apă, lapte, lapte praf pentru a-l menține hidratat. Dacă aveți un copil mai mare, puteți de asemenea șă îi dați ceaiuri, sucuri de fructe și supă de pui.

3. Răceală sau gripă?

Poate fi dificil să faci diferența. În general, simptomele vor fi mai grave și se vor agrava mult mai rapid dacă este vorba de gripă. Copilul se poate simți epuizat, poate avea frisoane, dureri musculare, dureri de cap și febră mare. Dacă vă temeți că este gripă puteți contacta doctorul imediat. Există tratamente care pot ajuta dacă sunt administrate în prima sau în a doua zi de la debutul simptomelor, utile mai ales în cazul copiilor care au diverse boli asociate.

4. Scăderea febrei

Febra nu este motiv de panică, iar convulsiile febrile simple nu au complicații pe termen lung

Febra este arma cu care organsimul se luptă cu infecția. Dar febra poate face copilul să se simtă foarte rău. Dacă are febră, îi va fi mai bine în haine confortabile, ușoare, într-o cameră racoroasă. Îi mai puteți pune și o cârpă rece pe frunte și pe ceafă. „Febra peste 38.5 ºC trebuie scăzută în primul rând prin metode fizice: dezbrăcăm copilul, îi dăm să bea lichide des şi cu înghiţituri mici – apă, lapte, ceai îndulcit sau nu, compot. Când creşte febra, copilul poate avea frisoane: tremură, se răcesc extremităţile. După ce se termină frisonul şi se încălzesc extremităţile îl putem şi împacheta în cearşaf sau prosop ud”, recomandă medicul pediatru Anca Cochino.

Dacă este nevoie de medicamente pentru scăderea febrei, pot fi folosite paracetamolul sau ibuprofenul.

  • Paracetamol, care este recomandat de la naştere (suspensii: panadol, calpol, eferalgan; supozitoare cu paracetamol).
  • Sau îi putem da Ibuprofen recomandat de la 3 luni şi 6 kg (există multe preparate pe piaţă, dintre cele mai cunoscute fiind ibugesic, ibalgin, nurofen, marcofen etc şi supozitoare cu ibuprofen).
  • După 8 luni şi 8 kg se poate folosi metamizol sodic (alvotor,algocalmin şi varianta de supozitor novocalmin), dar este de preferat să îl folosim cât mai rar şi doar dacă febra este mare, peste 39.5 ᵒ C intrarectal.

Nu dați copilului medicamente pentru adulți, aspirină sau mai multe medicamente care să conțină aceeași substanță activă.

5. Curățarea nasului înfundat

Dacă respiră cu dificultate puteți aspira mucozitățile copilului cu dispozitive speciale pentru așa ceva. Puneți trei picături de apă călduță sau ser fiziologic în fiecare nară pentru a înmuia mucozitățile, așteptați un minut și apoi aspirați. Un alt sfat util este să țineți copilul cu capul mai ridicat cu zece centimetri cu ajutorul unei perne pentru a-l ajuta astfel să respire mai ușor. De asemenea, umidificatoarele, cu vibrator sau cu aburi, pot ajuta la desfundarea nasului. Și dacă pielea se irită de la suflat nasul prea des, puțină vitamina A sau ulei de măsline ajută.

6. Ameliorarea gâtului inflamat

Și cald și rece. Băuturile reci, milkshake-urile pot scădea inflamația gâtului. Supele și ceaiurile calde o pot calma. Dacă aveți un copil mai mare de opt ani, gargara cu apă sărată călduță de două ori pe zi îl pot ajuta să se simtă mai bine. Medicamentele fără rețetă cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul pot reduce de asemenea durerea. „Băuturi reci este bine să le dăm copiilor tot așa, după vârsta de 8-10 ani”, recomandă medicul pediatru Anca Cochino, de la Cabinetul Pediasan din Bucureşti.

7. Calmarea tusei

Tusea trebuie tratată sau nu? Depinde de vârsta copilului și de cât de mult îl deranjează. O tuse deasă, iritantă, care nu îl lasă să doarmă necesită atenție. Copiilor cu vârste între trei luni și un an, dați-le băuturi călduțe, suc de mere sau limonadă. Dacă vârsta copilului este mai mare de un an, mierea poate ameliora episoadele nocturne de tuse. Copiii de șase ani și mai mari pot suge pastile împotriva tusei sau dropsuri. Umidificatoarele sau vaporizatoarele, de cameră sau cu mască, aburii de la un duș cald pot ajuta de asemenea.

8. Mâncăruri ușoare

Se spune că e bine să hrănești răceala și să infometezi febra. Nu vă ghidați neapărat după asta. Asigurați-vă că hrăniți copilul atunci când îi e foame. Măncărurile ușoare sunt mai ușor de înghițit și îl pot atrage mai ușor pe un copil care nu se simte bine. Încercați piure de mere, ovăz, piure de cartofi sau iaurt.

9. Probleme cu burtica

Copiii cu gripă au câteodată stomacul deranjat, cu vomă sau diaree. În acest caz copilul se deshidratează. Așa că puneți-l să bea mici înghițituri de soluție cu săruri de rehidratare, apă. Sucurile dulci, acidulate, sucurile de fructe sau energizantele nu fac decât să agraveze diareea.

Un copil cu diaree dar care nu e deshidratat și care nu vomită poate continua să mănânce. Dați-i însă porții mici și mai multe lichide.

10. Ascultați-vă instinctul

Discutați cu doctorul dacă sunteți îngrijorati sau dacă simptomele copilului se agravează. Urmăriți eventuale dureri de stomac, respirații îngreunate, dureri de cap, o oboseală neobișnuită, dureri în gât tot mai puternice. Spuneți-i doctorului dacă temperatura copilului sare de 39,5 grade C sau daca este mai mare de 38 de grade pentru mai mult de o zi. Dacă micuțul are probleme la înghițit, expectorează mult mucus, are glande inflamate ori dureri de urechi ar trebui să mergeți cât mai repede la doctor.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa