Motive științifice pentru care ar trebui să lași copilul desculț afară

Andreea Popa
avantajele-mersului-descult-totul-despre-mame

Ne temem să ne lăsăm copiii să se joace desculți pe afară, prin parc, prin curte sau în nisip, deoarece ne gândim că s-ar putea răni sau ar putea să se molipsească cu cine știe ce ciupercă de piele. Și totuși, beneficiile mersului desculț sunt atât de mari, încât am trebui să luăm în calcul și această posibilitate, cât mai des. Știai, spre exemplu, că mersul desculț contribuie la dezvoltarea sistemului nervos?

Sunt bebeluși care încă nu umblă, dar care au tălpițele bondoace înghesuite în tot felul de ghetuțe sau teniși la modă. Sunt copilași care abia fac primii pași, dar care sunt ținuți chiar și prin casă cu încălțăminte ce susține glezna și cu talpă tare.

La polul opus, sunt mame care se laudă că puiii lor, de câțiva anișori deja, au avut de-a lungul vieții doar câteva perechi de încălțăminte, în majoritatea timpului fiind lăsați să umble desculți. Cine are dreptate, până la urmă?

Riscurile mersului desculț, parțial demontate

În principal, sunt două motive pentru care părinții nu și-ar lăsa copiii să umble desculți pe afară. Primul și cel mai important este riscul ca cel mic să se accidenteze: să calce într-un ciob, să se zgârâie de ceva, să se lovească cu degețelele de o piatră. Al doilea motiv ar fi teama de a nu se molipsi cu vreo ciupercă.

De ce este important să îți lași copilul desculț în iarbă afli și din cartea Cum să crești un copil energic.

Totuși, aceste motive de îngrijorare nu prea stau mereu în picioare. Adică, este normal să nu-ți lași copilul să alerge desculț într-o zonă plină de cioburi, sau cuie. Dar pe acele dale de cauciuc din locurile de joacă, în curte, la groapa de nisip sau la pădure, chiar și pe iarbă în parc, riscurile nu sunt totuși atât de mari.

Iar în ceea ce privește riscul de îmbolnăvire, este mult mai probabil ca cel mic să se aleagă cu ceva din cauza mâinilor murdare decât a picioarelor murdare. (Copiii ating absolut totul și nu îți scoți copilul cu mănuși din casă, nu?)

La fel, riscul de a dezvolta o infecție micotică este mai mare atunci când copilul poartă încălțăminte slab ventilată, în care pielea nu poate respira, decât dacă e lăsat să umble desculț pe afară.

Beneficiile mersului desculț

Înainte de a vedea care sunt beneficiile mersului desculț, trebuie menționat că piciorul este considerat o minune a mecanicii. Flexibilitatea lui este datorată anatomiei sale complicate, ce conține 26 de oase, 33 de articulaţii, peste 20 de mușchi și 107 tendoane. Mersul desculț este cel mai bun lucru pentru dezvoltarea corectă a labei piciorului, iar mai multe studii arată că incidenţa platfusului este mai mare printre copiii care au stat încălţaţi în majoritatea timpului, decât printre cei care au stat mai mult desculţi.

Laba piciorului este străbătută de sute de mii de terminații nervoase, toate acestea împreună permițând piciorului să se adapteze diferitelor suprafețe pe care călcăm. Din acest motiv, mersul desculț încurajează o postură mai bună a întregului corp, spre deosebire de mersul încălțat, explică într-un articol din Natural Child Magazine Dr. Kacie Flegal, chiropractor specializat în pediatrie.

Mai mult, completează alți specialiști, purtarea permanentă a pantofilor schimbă complet modul în care mușchii piciorului funcționează, ceea ce în timp duce frecvent la dureri de picioare, glezne, genunchi, șolduri sau spate. Iar în comparație cu aceste probleme, o mică zgârietură într-o piatră parcă nici nu mai pare mare lucru.

În același articol de care v-am spus mai sus, dr. Kacie Flagal subliniază un alt mare beneficiu al mersului desculț: acesta dezvoltă propriocepția, adică simțul pozițional al corpului. Mergând desculț poți să simți mai bine mediul (datorită terminațiilor nervoase din picioare, acestea fiind printre cele mai sensibile părți ale corpului) și care se activează atunci când simt presiune și mișcare și trimit creierului semnale despre poziția și echilibrul corpului.

Astfel, mersul desculț te face mai atent, mai conștient, mai concentrat, te ajută să-ți ajustezi mai ușor și mai rapid poziția corpului atunci când e necesar. De aceste avantaje beneficiezi pe termen lung, deoarece mersul desculț dezvoltă sistemul nervos, construind conexiuni neuronale specifice priopercepției și responsabile pentru echilibru, orientare în spațiu, coordonare și agilititate.

Iar în privința conexiunilor neuronale lucrurile stau în felul următor: cu cât copilul dezvoltă mai multe conexiuni în primii ani de viață, cu atât îi cresc șansele să dezvolte și mai multe conexiuni mai târziu, inclusiv conexiunile responsabile pentru autocontrolul emoțional, învățarea limbilor străine, abilitățile sociale și rezolvarea problemelor.

Și, nu în ultimul rând, să nu uităm de distracție! Cu siguranță ai observat și tu că puiul tău pare să se distreze mult mai bine atunci când își poate bagă tălpițele în nisip sau când poate simți iarba printre degetele de la picioare. Deci, acum că vine căldura, ți-ai lăsa copilul să se joace desculț prin parc?

Dacă tot am început discuția despre reîmprietenirea cu natura, te invităm să afli mai multe și despre motivul științific pentru care joaca în noroi te face mai fericit (pont: e vorba de o bacterie).

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa