Deshidratarea la copii: cum o recunoşti şi cum o tratezi

deshidratarea la copii

Bebeluşii pierd foarte uşor apa şi mineralele din organism, de aceea pericolul dehidratării este mult mai mare în cazul lor. Îţi spunem cum îţi poţi da seama când este deshidratat şi ce este bine să faci în astfel de situaţii.

Primește cele mai utile articole de parenting direct la tine în Inbox

sau
Înscrie-te cu Facebook

Deshidratarea apare atunci când apa şi mineralele se pierd foarte uşor, iar bebeluşul nu consumă suficiente lichide pentru a putea compensa lipsa lor. Dintre toate categoriile de persoane, bebeluşii (în special cei cu vârsta de până într-un an) şi vârstnicii au un risc mai ridicat să se deshidrateze, potrivit www.e-sante.fr.

Cel mai adesea, deshidratarea apare atunci când bebeluşul transpiră destul de mult (situaţie des întâlnită când temperatura din cameră este prea mare), când are diaree sau vomită, când îi sunt administrate medicamente diuretice, dar şi când suferă de anumite afecţiuni, printre care şi diabetul zaharat.

Spre deosebire de copiii mai mari, sugarii nu pot da indicii atunci când le este sete, ceea ce face ca riscul deshidratării să fie mai ridicat. De aceea este important ca părintele să recunoască din timp semnele acestei probleme.

Starea de apatie, printre primele semne

Dificultatea de a se trezi, gemetele, lipsa reacţiilor şi respiraţia rapidă se numără printre primele indicii care arată că cel mic este deshidratat. În timp ce aceste neplăceri apar la formele uşoare de deshidratare, atunci când situaţia este mai gravă bebeluşul este continuu neliniştit, are gura uscată, iar bătăile inimii sunt tot mai rapide. De asemenea, el poate să fie apatic sau, dimpotrivă, foarte agitat, iar pielea tinde să devină rece (îi lipseşte flexibilitatea – când formezi un pliu la nivelul pielii, el se menţine).

RecomandăriCe trebuie să faci în astfel de situaţii

Dacă forma de deshidratare este una moderată, indicat este să oferi bebeluşului lichide pentru a le compensa pe cele care s-au pierdut. De ajutor în acest caz sunt şi sărurile de rehidratare special concepute pentru bebeluşi pe care le găseşti în farmacii.

Atunci când deshidratarea a apărut ca urmare a temperaturii ridicate la care cel mic a fost expus, cel mai bine este să îi faci baie şi să îi oferi lichide. În schimb, dacă bebeluşul prezintă simptome specifice deshidratării severe nu ezita să îl duci la medic sau să chemi ambulanţa.

Cum poate fi prevenită deshidratarea la copii

Alăptarea la intervale regulate este una dintre cele mai bune modalităţi prin care poate fi prevenită deshidratarea. Indicat este să ai la îndemână şi săruri de rehidratare dacă cel mic are diaree sau vomită. De asemenea, specialiştii în pediatrie recomandă monitorizare continuă a copilului în perioadele de boală, dar şi pe timpul verii când temperaturile sunt mai ridicate.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentBăiatul Victoriei Beckham şi-a făcut debutul în muzică
Articolul următorȘapte cauze de avort spontan
De mai bine de 8 ani drumul mă poartă prin lumea scrisului. La început din curiozitate, iar mai apoi din pasiune. Treptat am trecut prin lumea jurnalismul cultural, apoi cel de sănătate, domenii de unde am învăţat să trăiesc sănătos, să am grijă de mine şi de familia mea, dar şi să apreciez o piesa de teatru sau un spectacol de operă. Dincolo de lumea scrisului... sunt un om comunicativ, căruia îi plac călătoriile, cărţile bune, muzica şi care este, înainte de toate, o mamă ce se bucură de fiecare clipă pe care o petrece alături de copilul ei şi de cei dragi din familie