Despre coșmaruri și terori nocturne

Mona Ciurezu
Cosmaruri sau terori nocturne Totul despre mame

Care sunt diferențele dintre coșmaruri și terori nocturne și cum trebuie să reacționăm în fiecare situație în parte, ne spune Mona Ciurezu, consultant specialist pentru somnul copilului de 0-4 ani.

Îmi aduc aminte de băiatul meu cel mare, care avea aproape 3 ani și, de obicei, dormea pe rupte. Nu se mai trezise noaptea de la 10 luni (cu mici excepții când fusese bolnăvior) și, într-o seară, pe neașteptate, l-am auzit urlând ca din gură de șarpe. Eram însărcinată, așa că m-am dus cu mersul meu de rață la el și am încercat să-l calmez. Cu cât încercam să-l mângâi, cu atât dădea din mâini și mă lovea și urla mai tare. Nu știam ce are, m-am speriat, l-am luat în brațe, era foarte agitat în continuare, cu ochii deschiși și părea că suferă. Am aprins lumina, am încercat să-l trezesc, eu fiind mai terifiată decât el. Am reușit să-l trezesc, se uita la mine speriat și nu știa ce s-a întâmplat. Ulterior am aflat că tocmai avusese un episod de „night terror”, sau teroare nocturnă, care nu este același lucru cu „nightmare” , respectiv coșmar.

Care sunt principalele diferențe dintre coșmar și teroare nocturnă

Coșmarul se întâmplă în REM, în timpul somnului superficial, și este un vis urât, copilul se trezește ușor și își aduce aminte, este speriat și îți povestește ce a visat, cu lux de amănunte.

Teroarea nocturnă, în schimb, se întamplă în non-REM, adică în timpul somnului profund, copilul nu este treaz (deși are ochii larg deschiși) și pare că trăiește visul și are o față speriată, panicată. Aceasta intră în aceeași categorie cu somnambulismul și vorbitul în somn. El nu-și aduce aminte nimic din această „teroare”.

Cum identifici o teroare nocturnă?

Un copil care are parte de o teroare nocturnă are una sau mai multe din urmatoarele caracteristici:

– este speriat, dar nu poate fi trezit sau liniștit;

– are ochii larg deschiși, însă nu pare să realizeze că ești acolo;

– episodul durează între 10 și 30 de minute;

– copilul nu-și aduce aminte dimineața despre ce s-a întamplat;

Cum identifici un coșmar?

Un copil care are un coșmar prezintă următoarele caracteristici:

– e treaz și reacționează, îți răspunde la întrebări;

– își aduce aminte dimineață, în cele mai multe cazuri, de visul urât și vorbește speriat despre el;

– îi poate fi greu să adoarmă după trezirea nocturnă.

Ce ar trebuie să faci când copilul tău are un coșmar sau o teroare nocturnă?

E important să știm cu ce ne confruntăm, pentru a acționa corespunzător:

În cazul coșmarului, copilul este treaz și îți răspunde:

Putem să facem ce credem noi de cuviință pentru a-l ajuta să se relaxeze și să poată adormi la loc (să-l mangâiem, să-l imbrătișam, îi spunem lucruri frumoase).

A doua zi de dimineață este bine să nu punem accent foarte mult pe vis, să nu-l punem să povestească decât dacă vrea el, pentru a ajuta copilul sa nu-i dea nici el importanță prea mare. Îi putem povesti cum și noi mai avem uneori vise urâte și cum ne gândim la lucruri frumoase înainte de culcare. Îi putem oferi o jucărie care să-l apere sau o lanternă care îl poate asigura că nu este niciun monstru înfricoșător în cameră. E bine să-l încurajăm să doarmă în același spatiu, să nu îl învățăm să fugă de fricile pe care le are, ci, mai degrabă, să-i arătăm cum să și le înfrunte.

În cazul terorii nocturne:

Nu este bine să-l trezim sau să aprindem lumina. Mai bine ne asigurăm că nu-și face rău singur, stăm lângă el până trece episodul, să ne asigurăm că este în regula și apoi plecam din camera lui. Dacă îl veți trezi îl veți speria mai tare, îl treziți din somnul profund și acest lucru este chiar dureros. Nu știe de ce mama îl tot strigă și îl trezește, căci, după cum spuneam, nu este conștient de episodul terorii.

Asigurați-vă că nu este supraobosit, multe din episoade apar la copii care nu dorm suficient.

Care este incidența terorilor nocturne?

Teroarea nocturnă are loc, de obicei, în primele 3-4 ore după ce copilul adoarme, când acesta trece printr-o perioadă mai lungă de somn profund NON REM (stadiul 3 sau 4). Mai există niște detalii tehnice legate de unde delta, însă nu o sa vă încarc cu aceste informații. Terorile nocturne sunt mai rare decât coșmarurile și nu toți copiii le experimentează (doar la 1-6% dintre copii, mai ales pe fond de oboseală accentuată). Cel mai adesea apar în perioada 3-12 ani, cele mai multe cazuri fiind la 3 ani și jumătate.

Dacă teroarea nocturnă apare o dată, durează sub 30 minute și nu a pus niciun pericol pentru copil, nu este nici o problemă. Daca apare frecvent, o dată pe săptămână să zicem, durează mai mult de 30 minute sau copilul se pune în pericol în timpul, este bine să mergeți la pediatru sau la un specialist în somnul copiilor și să-i spuneți despre aceste episoade. Situația trebuie verificată atent, fiindcă teroarea nopții este o disfuncționalitate a somnului.

Care este incidența coșmarurilor?

Coșmarurile sunt vise urâte și pot să fie cauzate de o poziție incomodă, de febră sau din motive psihologice (stres, stare de anxietate sau  o frică pe care copiii au experimentat-o ziua). În medie, aceste vise urâte pot aparea o dată pe lună. Nu sunt comune copiilor sub 5 ani, dar 25% dintre copiii de peste 5 ani pot experimenta coșmarurile o dată pe săptămână.

Sper ca acum veți ști mai multe despre terorile nocturne sau coșmaruri și veți ști ce să faceți pentru a trece cu bine peste ele.

De aici aflați cum se pot evita instalarea problemelor de somn la mame, aici citiți mai multe despre ora ideală de somn pentru copiii de sub 1 an și până la ce oră se recomandă somnul la prânz la copii.

Vă doresc să dormiți bine!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa