Când faci o analiză de diabet gestațional. Cine riscă să facă boala?

Aproximativ 1% dintre femei au diabet dinainte de a rămâne însărcinate, iar alte 2 până la 5% fac diabet în timpul sarcinii (diabet gestaţional). Aceasta nu este o maladie care nu poate fi stăpânită şi, cunoscând acest lucru, poţi privi mai liniştită perspectiva celor 9 luni de sarcină.

Ileana Mirescu
analiză diabet gestațional
Efectuează o analiză diabet gestațional pentru a preîntâmpina multe neplăceri!

Analiză diabet gestațional trebuie să facă orice gravidă. Diabetul gestaţional poate să apară în ultimele trei luni de sarcină şi dispare de cele mai multe ori după nașterea copilului. Identificarea lui se face prin simpla măsurare a nivelului glicemei, iar tratamentul nu este foarte complicat. În schimb, ignorarea poate avea efecte foarte grave atât asupra mamei, cât și asupra copilului. Statisticile arată că circa 4 la sută dintre gravide suferă de diabet gestaţional.

Femeile supraponderale, predispuse să facă boala

Diabetul gestaţional apare în ultimul trimestru de sarcină, când fătul este complet format și urmează să ia în greutate foarte mult. Ce înseamnă de fapt acest tip de diabet? Pur şi simplu un nivel ridicat al glicemiei (zahăr în sânge) în perioada sarcinii.

Specialiştii sunt de părere că unele femei sunt predispuse să se îmbolnăvească. “Este vorba de femeile supraponderale şi mai vârstnice, care au mai multe sarcini la activ, care au diabetici în familie”, ne-a explicat prof. dr. Dan Cheţa, medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Manifestările după care poate fi depistat diabetul gestaţional nu sunt foarte evidente sau dramatice, aşa că, între săptămâna a 24-a şi a 28-a de sarcină, toate gravidele predispuse ar trebui să facă un test pentru verificarea nivelului glicemiei.

Testul este foarte simplu: femeia însărcinată bea o soluţie specială care conţine 50-75 de grame de glucoză, iar la o oră după aceea sângele gravidei este testat pentru stabilirea valorii glicemiei. Un nivel mai mic de 140 mg/dl este considerat normal.

Analiză de diabet gestațional

Analiza pentru diabetul gestațional poartă denumirea medicală de test de toleranta orală la glucoză și se poate face în săptămânile 24-28 de sarcină.

Investigația se face doar într-un cabinet medical.

  • Trebuie să știi că, în noaptea de dinainte și în dimineața efectuării testului nu se consumă nici apă, nici alimente.
  • Asistenta va recolta o probă de sânge pentru a avea un nivel de bază al glicemiei tale, pe nemâncate.
  • Apoi vei bea o băutura cu zahar (75 grame de glucoză) și după 1 și 2 ore, asistenta va recolta din nou sânge pentru a vedea cum a răspuns organismul la încărcatura cu glucoză.

Testul de toleranță orală la glucoza cu 75 g glucoză presupune efectuarea a trei glicemii.

Diabet gestațional valori:

  • Pe nemâncate (normal < 92 mg/dl)
  • La o oră (normal < 180 mg/dl)
  • La doua ore după ingestia de 75 g glucoză (normal < 153 mg/dl).

Conform Asociatiei Americane de Diabet (ADA), se considera diabet de sarcină dacă cel puțin una din cele trei glicemii este mai mare sau egală decât pragul stabilit.

Riscă, aşadar, să facă diabetul gestaţional:

  • Femeile supraponderale;
  • Cele care au în familie persoane cu diabet;
  • Femeile care au născut un copil cu greutate mare;
  • Femeile care au mai făcut diabet gestaţional cu ocazia altor sarcini.

Complicaţiile la naştere şi obezitatea, printre efectele bolii

În urma apariţiei acestei afecţiuni, atât mama cât şi fătul pot avea de suferit. Pentru că diabetul gestaţional apare în ultimul trimestru de sarcină, copiii nu riscă să se nască cu defecte majore, cum se întâmplă în cazul femeilor care sufereau înainte de a rămâne însărcinate de diabet.

Atunci când nu este depistată şi tratată sub supravegherea unui specialist, boala poate să afecteze fătul. Cum se întâmplă asta?

  • Pancreasul unei gravide care are diabet gestaţional “lucrează” suplimentar pentru a produce insulina, dar aceasta nu va fi suficientă pentru a scădea nivelul glucozei din sânge.
  • Nivelul mărit de glucoză în sangele care traversează placenta şi ajunge la copil, îi va cauza acestuia hiperglicemie.
  • Glucoza în plus primită de făt de la mama prin placenta nu îi este necesară copilului pentru a se dezvolta iar ea va fi stocată sub formă de grăsime.

Atunci când boala nu este tratată, toate acestea pot duce la naşterea unui copil cu o greutate mare, cu mult peste cea normală (medical, acest fenomen poartă numele de macrosomie). Din cauza dimensiunilor crescute ale copilului, pot apărea şi complicaţii la naştere, iar micuţii pot suferi căderi bruşte de glicemie (hipoglicemie). Nu în ultimul rînd, bebelusii cu exces de insulină în corp au risc mare să devină obezi sau să sufere de diabet de tip doi ca adulţi.

Analiza diabet gestațional sprijină sănătatea mamei și a bebelușului.


Pe de altă parte, diabetul din perioada sarcinii poate avea consecinţe şi asupra mamei. Această boală reprezintă un factor de risc pentru diabet mai târziu în viaţă, femeile care fac diabet gestaţional fiind luate în evidenţă din acest motiv.

Complicaţiile sarcinii 

Diabetul controlat practic nu se complică. Complicaţii apar cu precădere la mamele care nu ştiu că au diabet sau care sunt neglijente cu sănătatea lor şi a copilului lor. Pot fi:

  • Hipertensiune arterială indusă de sarcină.
  • Polihidramnios – lichid amniotic în exces, care poate fi cauza unui travaliu prematur.
  • Naştere prematură.
  • Infecţii, mai ales ale vezicii urinare, a rinichilor şi a tractului urinar.
  • Pierderea sarcinii.

Medicul va supraveghea cu atenţie gravidele cu diabet, urmărind semnele acestor complicaţii.

Cum se tratează diabetul gestaţional în sarcină

Tratamentul depinde de severitatea bolii şi trebuie făcut sub îndrumarea unui medic de specialitate. După depistare, tratamentul trebuie început imediat.

Pentru a nu apărea consecinţele descrise mai sus, medicul trebuie să urmărească ca nivelul glicemiei la femeia gravidă cu diabet gestational să fie acelaşi cu al unei gravide care nu are această problemă.

Tratamentul presupune schimbarea stilului de viaţă: păstrarea unei diete zilnice, exerciţii fizice, evitarea zonelor poluate. Gravidei i se va testa periodic valoarea glicemiei, chiar zilnic dacă este cazul.

Se pot recomanda chiar injecţii cu insulină, care să ajute la păstrarea glicemiei la un nivel normal.

Dieta recomandată în diabetul gestaţional nu este mult diferită de cea indicată diabeticilor în general (fără glucide, zahăr, prăjituri, evitarea produselor care îngraşă – pânie albă, făinoase, se recomandă proteine cu mai puţine grăsimi cum ar fi puiul fără pieliţă, peştele etc). Medicii fac însă mici corecţii faţă de o dietă clasică, ţinând cont de faptul că viitorul copil are nevoie de un aport de vitamine, minerale, proteine pentru nu-i fi periclitată dezvoltarea.

  • Mesele ar trebuie servite aproximativ la aceeaşi oră în fiecare zi iar gravidele sunt sfătuite ca în nici un caz să nu încerce să slăbească în perioada sarcinii.
  • În situaţia în care dieta şi exerciţiile nu sunt suficiente pentru păstrarea unui nivel normal al glicemiei, se apelează la injecţiile cu insulină.
  • În astfel de situaţii este important ca gravidă să monitorizeze foarte strict nivelul glucozei din sânge pentru ca tratamentul să fie eficient.
  • Respectarea cu stricteţe de către gravidă a tratamentului recomandat va face ca sarcina să evolueze normal, evitându-se în acest fel complicaţii ulterioare atât pentru mamă, cât şi pentru copil.

Efecte pe termen lung

În general, diabetul gestaţional dispare după ce femeia a născut. Însă, o dată ce el există un risc destul de mare să se manifeste şi la următoarele sarcini. Pe de altă parte, pentru un număr destul de mic de femei, diabetul gestaţional înseamnă de fapt debutul unui diabet de tip 1 sau 2, ele fiind nevoite să urmeze tratamentul şi după ce au născut. O bună parte dintre cele care au suferit de diabet în perioada sarcinii, vor face diabet de tip 2 la un moment dat în viaţă.

Schimbarea stitului de viaţă (păstrarea unei greutăţi corporale optime, evitarea mâncărurilor care îngraşă – dulciuri, carbohidraţi, mărirea aportului de fibre, legume şi fructe proaspete, controlul porţiilor pentru a se evita un aport caloric zilnic prea mare) poate să scadă semnificativ riscul de apariţie a diabetului.

Nu în ultimul rând, mişcarea, de la plimbări zilnice prelungite, până la alergat, exerciţii fizice care “să ardă” glucoza în exces, sunt foarte importante pentru evitarea îmbolnăvirii (cotracţiile musculare ajută la stimularea transportului de glucoză). Exerciţiile care ajută la scăderea nivelului zahărului în sânge trebuie făcute frecvent, de 4-5 ori pe zi, însă gravidele trebuie să fie foarte atente să nu se se deshidrateze când fac mişcare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa