Diferența între alergie și răceală. De la nas înfundat la muci verzi

Un copil mic poate dezvolta o boală care provoacă muci verzi dintr-o varietate de cauze. Cea mai comună sursă este virusul răcelii. Hai să descoperim împreună ce avem de făcut în această situație!

Anca Vlad
muci verzi alergii sau răceală
Contrar a ce se spunea în urmă cu câțiva ani, mucii verzi nu sunt neapărat semn al unei infecții bacteriene.

Când devii părinte, micuțul vine la pachet cu o mulțime de lucruri plăcute și mai puțin plăcute. Dacă încă nu ți-ai dat seama, vei realiza în curând că mucusul e prezent în cantități mari în viața ta. Îl vei găsi pe haine sau sub năsucul înroșit, pe degețele sau pe canapea.

Poate că în cele din urmă îți vei învăța copilul să folosească batista, dar e cale lungă până acolo. La urma urmelor, nu degeaba li se spune mucoși. În timp ce te lupți cu afluența de muci, e normal să te întrebi ce anume îi provoacă? Ideal ar fi să faci diferența între alergie și răceală, găsind răspunsul la următoarele întrebări: Oare e răcit? Sau reacționează la praful pe care nu l-ai mai șters de când ți-ai dat seama că a păstra curățenia atunci când ai un copil e o muncă de Sisif? Iată un îndrumar oferit de Patrick A. Coleman pe fatherly.com, care te va ajuta să-ți dai seama cum stau lucrurile.

Ce ascunde culoarea mucilor

Mucusul pe care-l vezi scurgându-se din năsucul copilului tău e o unealtă importantă în fixarea unui diagnostic. Asta nu înseamnă că-l vei colecta într-un recipient și-l vei trimite la un laborator, ci doar îl vei gusta. A fost o glumă, bineînțeles; nu face asta. Tot ce trebuie, e să te uiți ce culoare și textură are.

  • Limpede. Aceasta este culoarea pentru cele două șiruri apoase care se scurg deasupra buzei superioare a copilului. Dacă sunt fluide și limpezi, atunci e un semn că e o problemă legată de mediu. Ar putea fi vorba despre o alergie de sezon sau doar de frig. Oricare dintre ele ar fi, poți fi liniștită că nu e ceva viral.
  • Verzui. Când mucii sunt galben-verzui sau de-a dreptul verzi, e clar că e vorba despre o infecție. Atâta timp cât infecția este cauzată de răceală, indicația e puțin cam ambiguă. Urmele verzui de sub nasul copilului pot indica orice fel de infecție, iar asta poate fi rezolvată de pediatru.
  • Salutul alergic. Îți dai seama că e vorba despre el atunci când copilul strănută de mama focului. Nu e chiar un salut, dar pe-aproape. De data asta, nu are nicio legătură cu răceala. Copilul strănută des din cauza că simte mâncărimi în nas. În cele mai multe cazuri, mâncărimile sunt cauzate de alergii.

Marile diferențe între alergii și răceli

Iată câteva moduri în care poți pune un diagnostic aproape perfect și asta pentru că alergiile și răcelile se manifestă în mod diferit.

  • Febră – alergiile nu sunt acompaniate de febră, pe când răcelile pot fi.
  • Mâncărimi în jurul ochilor și în nas – simptome ale alergiilor, nu ale răcelilor.
  • Timp și durată – răcelile apar în general în anotimpul rece, în timp ce alergiile se pot manisfeta oricând, cu precădere în anumite anotimpuri, cu precizie de ceas. Răcelile ajung repede la un punct culminant, în timp ce alergiile pot dura atâta timp cât copilul este expus la alergeni.

Când trebuie chemat medicul

E bine să iei legătura cu medicul dacă febra persistă timp de două zile și nu cedează la nimic sau dacă micuțul are probleme respiratorii. Dacă-ți faci griji din cauza alergiilor, atunci e binevenit un test alergologic.

Totul despre mucii verzi

Când copilul tău se îmbolnăvește, va avea adesea muci verzi. În trecut, medicii obișnuiau să creadă că mucusul verde înseamnă o infecție bacteriană, care poate fi tratată cu antibiotice. Din 2011, totuși, experții, inclusiv Dr. William Sears, raportează că această credință a fost respinsă de cercetători. Mucusul verde (mucii verzi) al copilului tău poate fi cauzat de un virus, inclusiv de unul dintre virușii care provoacă răceala comună.

Mucusul verde poate apărea la începutul sau la sfârșitul unei boli. De obicei, totuși, un copil mic va avea mucus clar la începutul bolii, apoi va dezvolta mucus galben sau verde pe măsură ce starea sa avansează. Copilul tău se află în starea sa cea mai contagioasă atunci când mucusul este limpede, conform Programului de sănătate pentru îngrijirea copilului din California. Ulterior, mucusul copilului poate deveni verde sau galben, deoarece excretă un număr mare de globule albe care au murit luptând cu boala.

Cauze ce duc la apariția mucilor verzi

Un copil mic poate dezvolta o boală care provoacă muci verzi dintr-o varietate de cauze. Cea mai comună sursă este virusul răcelii. Copilul tău poate dezvolta o febră scăzută, o tuse congestionată sau chiar vărsături după o criză de tuse. Aceste simptome nu indică neapărat că boala a fost cauzată de o infecție bacteriană. 

Pentru a preveni prescrierea excesivă a antibioticelor atunci când nu sunt necesare, pediatrii recomandă de obicei să aștepți 10 zile, dacă cel mic are sub 3 ani înainte ca medicul pediatru să-l evalueze, relatează enciclopedia medicală online MedlinePlus. Dacă simptomele nu dispar până în acel moment, el poate avea o infecție bacteriană.

Tratamente eficiente

Medicamentele fără prescripție medicală pentru răceală și tuse nu sunt, începând cu 2011, recomandate copiilor mici sau oricărui copil sub 6 ani. Nu numai că sunt ineficiente pentru tratarea simptomelor copiilor mici, dar pot avea și efecte secundare periculoase și chiar fatale! Cel mai bun tratament este să-ți menții copilul hidratat, să folosești un spray salin pentru a-i curăța căile nazale, să folosești un umidificator sau un vaporizator și să așezi patul astfel încât copilul să doarmă cu capul ridicat.

Când să consulți un pediatru

  • Așteaptă 10 zile pentru a consulta un medic pediatru, cu excepția cazului în care copilul tăuse confruntă cu simptome mai severe. 
  • De exemplu, dacă cel mic are o febră mai mare de 37 de grade sau vărsă des, el poate avea mai mult decât o răceală obișnuită. Dacă mucusul sau respirația lui miroas urât, consultă medicul pediatru. 
  • O erupție cutanată, durere în ureche sau în piept sau dificultăți de respirație indică, de asemenea, că copilul tău are o infecție bacteriană și ar trebui să fie verificat. 
  • Pediatrul va determina sursa problemei și poate prescrie antibiotice dacă cel mic are o infecție bacteriană.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa