Dr. Mihaela Leventer, dermatolog: „Cortizonul și antibioticele se dau cu prea mare ușuriță de medici”

Geta Roman, director editorial
Medicul dermatolog spune că riscul de cancer de piele este în strânsă legătură cu expunerea la soare in copilărie.

Cum îngrijim corect pielea sensibilă a copiilor Problemele pielii copiilor încep cu spălatul. De câte ori ar trebui să spălăm copilul pe săptămână, îl ungem cu cremă zilnic, o data, de două ori pe zi, când îl expunem la soare, la mare, ce este de făcut cu hemangioamele sau alunițele copiilor? La numeroasele întrebări ale părinților legate de pielea copiilor le-a răspuns medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Primul copil dintr-o familie este în general foarte, foarte spălat, a costatat medicul dermatolog. „Se fierbe, se calcă, se șterge cu dezinfectanți, am avut o mămică care ștergea și telefonul, după care se dădea cu spirt, înainte de a pune mâna pe copil. Grija este maximă. Dacă nu sunt părinții, sunt bunicii, care devin mai atenți cu nepoții decât au fost cu proprii copii. Grija asta excesivă duce la o deteriorare a stratului protector al pielii copilului. În primele săptămâni de viață copiii au o piele crudă, neformată suficient, instabilă. Acesta este momentul în care este atacat cimentul celular, care leagă celulele între ele și de unde încep problemele”, a explicat celor peste 100 de părinți prezenți la eveniment dr. Mihaela Leventer.

Cum îngrijim corect pielea sensibilă a copiilor: greșeli frecvente

În urma tuturor acestor agresiuni, pielea bebelușilor se irită, pot să apară cojițele din cap, spuzeala de brobonite, de la o inadaptare la temperatura ambientală, legată de o inflamare a glandelor sudoripare. „Ori este prea cald, de regulă, ori produsul utilizat pentru a unge pielea copilului este prea gras și închide porii, iar pielea nu mai respiră. Toate aceste lucruri se adună și după prima lună încep diversele probleme ale pielii iar părinții merg pentru prima dată la medic cu bebelușul, de regulă la pediatru”.

Medicul a ținut să avertizeze asupra tratamentelor care se dau bebelușilor în astfel de situații. „Adesea observ cu mirare și îngrijorare cu câte ușurință se recomandă de către medici produsele cortizonice sau cu antibiotice fără să existe o justificare – nu este vorba despre o infecție, sau așa zise produse naturiste percepute public ca lipsite de risc. Eu zic mereu că și cucuta este naturală si foarte otrăvitoare. Natural sau naturist nu înseamnă sigur sau optim pentru piele”, a mai atenționat medicul dermatolog.

Din cauza spălării excesive și chimizării vieții din jurul copilului din ce în ce mai mulți copii suferă de atopie.

Cum îngrijim corect pielea sensibilă a copiilor: Baiţa de 10 minute, de două ori pe săptămână

Obişnuinţa de a face baie copilului în fiecare seară şi de a-l ţine în cădiţă zeci de minute poate fi dăunătoare, mai atenționează medicul. Asta pentru că uleiurile naturale de protecţie sunt înlăturate prin spălare excesivă iar pielea ajunge să se usuce. Până când copilul nu începe să meargă de-a bușilea și nu se murdărește consistent, baia nu este necesară mai mult de o dată sau de două ori pe săptămână. La băiţa de seară, ca şi la spălările din timpul zilei, se recomandă săpunuri speciale pentru copii (fără parfumuri) și în cantitate mică, cu economie (prea mult săpun usucă, de asemenea, pielea). În locul unei băițe de 30 de minute, limitați timpul de spălare la 10 minute şi folosiți apă călduță, nu fierbinte.

Cum îngrijim pielea sensibilă a copiilor. Expunerea la soare și hemagioamele

În ceea ce privește expunerea la soare, la mare, medicul o contraindică copiilor sub 6 luni. După această vârstă pot fi expuși cu protecție (pe lângă cremă, folosiți hainuțe, inclusiv cu protecție solară) și nu în orele periculoase (de la 11.00 la 17.00).

Alunițele până la adolescență nu sunt periculoase, este normal să apară multe, iar 20% din hemangioame se retrag până la doi ani, a mai explicat medicul părinților prezenți. Cercetări mai noi propun o nouă abordare în cazul tratării hemangioamelor la copii. „Există un medicament în farmacii pe bază de Propranolol care poate închide leziunea dacă este administrat la debut. Altfel, laserul vascular rămâne soluția pentru închiderea hemangioamelor și leziunilor tip poer wine stain (pată de vin)”, completează medicul.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 
 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa