Glaucomul la copii trebuie tratat rapid. Oftalmolog: „Am operat și copil de 5 zile”

Geta Roman, director editorial

Glaucomul la copii impune de cele mai multe ori intervenție chirurgicală rapidă. Cu tratamentul potrivit, cei mai mulți copii pot avea o viață normală, în lipsa intervenției făcute cât mai repede riscul de orbine este maxim

Glaucomul la copii poate să apară în primii trei ani de viață (până la trei ani și se numește glaucom congenital), sau mai târziu, caz în care poartă numele de glaucom juvenil. Ambele forme impun tratament cât mai rapid. ”Se rezolva numai prin operatie glaucomul congenital, dozele de picaturi sunt letale la vârste atat de mici, în consecință copiii sunt foarte greu de tratat. Am operat și copil de 5 zile. Glaucomul congenital este cel care apare la naștere, dupa trei ani se numeste glaucom juvenil”, explică conf. dr. Vasile Potop, membru în conducerea Societății Române de Glaucom.

Glaucomul congenital (care înseamnă prezent la naștere) afectează 1 copil din 10.000. De regulă, copiii sunt diagnosticați între 3 și 6 luni, însă este posibil să nu există semne la începutul bolii. Dacă afecțiunea este descoperită din timp, 80-90% din cazuri răspund bine la tratament, iar copiii nu rămân cu probleme de vedere pe viitor. „Ochii copiilor cu glaucom par foarte mari, sunt scoși din orbite, lăcrimează, își ascund ochii”, a explicat oftalmologul Vasile Potop.

Probleme de vedere la copii. 7 semne ca trebuie sa mergi la medic

Cauze

Știm că dacă celulele și țesuturile din ochiul copilul nu cresc cum ar trebui înainte de naștere, copilul va avea probleme după naștere. Însă medicii nu înțeleg întotdeauna cauzele, unele fiind moștenite, altele nu.

Ce crește riscul?

Este greu de spus ce copii se vor naște cu glaucom. Părinții care au avut în familie astfel de cazuri prezintă un risc mai mare să trasmită boala mai departe. „Culturile în care se permite căsătoria între rude, cosagvinizările, au mai multe cazuri de glaucom congenital”, completează medicul oftalmolog Vasile Potop. Dacă un copil are o astfel de boală și frații lui ar putea să o facă. Numărul băieților afectați este de două ori mai mare decât al fetelor. Uneori boala apare doar la un ochi, însă de cele mai multe ori, apare la ambii ochi.

Care sunt simptomele?

  • Copilul își închide ochii ca și cum i-ar proteja
  • Pare să fie sensibil la lumina
  • Lăcrimează mult
  • În funcție de gravitatea bolii, mai apar simptome precum: Roșeață/Unul sau ambii ochii sunt mai mari decât ar fi normal

Diagnosticare

Copilul are nevoie de un examen ocular complet, în care se măsoară presiunea oculară și se examinează toate componentele ochiului.

Tratament

Prima alegere este aproape întotdeauna operația. Dacă nu se poate face imediat, se pot recomanda medicamente pentru controlul presiunii intraoculare. Mulți medici practică o procedură numită microchirurgie. Ei folosesc unelte mici pentru a crea un drenaj pentru excesul de fluid. Uneori medicul va implanta o valva sau un mic tub pentru a elimina lichidul din ochi. Dacă metoda obișnuită nu funcționează, medicul poate face operație cu laser pentru a distruge zona unde fluidul se produce. După intervenție, se recomandă de regulă medicamente pentru controlul presiunii oculare.

Copilul trebuie să meargă la controale regulate toată viața.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa