Glicemia la copii: tot ceea ce trebuie să știi

Alexandra Ion

Glicemia la copii este un indicator important al stării generale de sănătate.

Glicemia reprezintă concentrația de glucoză din sânge, iar valorile normale se înscriu între 70 și 150 mg/dL (miligrame pe decalitru). Glucoza este combustibilul preferat de toate celulele din organism.

Organismul, prin procesele de digestie, transformă alimentele care conțin zaharuri în glucoză, care este eliberată în sânge și transportată la celule. Unele organe consumă exclusiv glucoză (creierul, musculatura în timpul efortului fizic, inima), iar nivelul de glucoză din sânge este menținut constant prin intervenția unui hormon secretat de pancreas (insulina).

Nivelul glicemiei nu este constant

Nivelul glicemiei din sânge nu este constant, având oscilații, care uneori pot trece, pentru intervale scurte de timp de  de valorile considerate normale. Astfel după un efort fizic intens, glicemia poate să scadă sub valoarea minimă, pentru intervale scurte de timp, după cum după masă poate crește peste limita maximă.

Organismul are mecanisme fine care reglează foarte repede aceste abateri. În cazul în care acest echilibru nu mai poate fi menținut, dezechilibrele devin din ce în ce mai accentuate, iar în final apare diabetul zaharat, care este o disfuncție cronică, irecuperabilă, între nivelul de glucoză din sânge și nivelul de insulină. Nivelul de glucoză trece de limita maximă, iar funcțiile metabolice nu mai pot aduce concentrația de zahăr din sânge la valorile normale.

Abaterile de la valorile normale ale glicemiei apar din ce în ce mai des la copii, principala cauză fiind alimentația și lipsa de activitate fizică. Există situații în care glicemia la copii poate scădea sub valoarea normală, situație la fel de periculoasă, mai ales pentru activitatea cerebrală, creierul fiind un foarte mare consumator de glucoză, în absența căreia nu poate funcționa normal.

Anomaliile nivelului de glucoză din sânge se confirmă în urma unor analize speciale.

Un simplu test cu glucometrul nu este relevant pentru a spune că un copil are sau nu probleme cu nivelul glicemie. Glucometrul este util numai pentru persoanele unde există confirmarea unor anomalii ale nivelului de glucoză și este un instrument foarte util pentru a ține glicemia în limite cât mai apropiate de normal. Precizarea este necesară pentru că, deseori, părinții intră în panică după ce testează nivelul glicemiei la copii cu un glucometru și constată abateri de la valorile normale.

În cazul copiilor, glicemia poate depăși limitele normale relativ ușor.

Sunt multe situațiile în care nivelul glicemiei la copii poate crește sau scădea, fără ca aceasta să fie semnul unor afecțiuni. Afecțiunile acute ale rinichilor, bolile virale care afectează glandele salivare (oreionul), bolile virale tipice copilăriei, activitatea fizică foarte intensă, unele infecții, o masă bogată, unele medicamente, dar și unele suplimente din plante, dar și o banală gripă sau stresul emoțional pot duce la valori crescute ale glicemiei, fără ca aceasta să însemne diabet!

Testarea reală a glicemiei se face sub supravegherea medicului.

Testele nu sunt complicate în sine, dar au o anume rigurozitate. Trebuie analizată urina și sângele la prima oră a dimineții, apoi după ingestia unor anume cantități de substanțe dulci, după anumite intervale de timp pentru a evalua corect nivelul glucozei din sânge, dar mai ales capacitatea secreției de insulină de a reacționac corect și rapid la variații ale nivelul glucozei din sânge.

Nivelul în care se încadrează glicemia în mod normal la copii este 70-99 mg/dL. Un nivel al glicemiei între 100-125 mg/dL este cunoscut drept stare anormală care poate prevesti riscul iminent de producere al unui dezechilibru permanent, care nu mai poate fi recuperat și care descrie diabetul zaharat sau diabetul de tip II. Se poate vorbi cu adevărat de diabet numai la un nivel al glucozei de peste 126 mg/dL.

Glicemia la copii: ce înseamnă un nivel ridicat?

Nivelul ridicat al glicemiei poartă numele de hiperglicemie și se poate vorbi despre această anomalie dacă glicemia nu scade sub limita maximă. În acest caz, organismul copilului nu poate produce sau nu utilizează corespunzător insulina. Copiii cu hiperglicemie urineaza des și mult, deoarece rinichii încearcă să elimine excesul de zahăr și au o senzație intensă de sete. De asemenea, urmare a faptului că celulele din organism nu pot beneficia corespunzător de aportul de glucoză, se instalează o stare generală de oboseală, combinată cu scădere în greutate, chiar dacă apetitul rămâne normal sau este crescut.

Un indice glicemic peste 240 mg/dL este considerat periculos și poate afecta grav ochii, inima, rinichii, vasele de sânge și activitatea cerebrală.

Glicemia mică

Când nivelul glicemiei este sub valoarea minimă, este vorba despre hipoglicemie. Aceasta poate apărea când copilul este diabetic și doza de insulină sau alt medicament utilizat este prea mare sau prea puternic. Alte motive pot fi problemele cu glanda tiroidă, ficatul sau anumite disfuncții în procesul de absorbție a alimentelor sau malnutriția. În cazul unui nivel prea mic al glicemiei, creierul nu mai funcționează normal, iar copilul poate fi confuz, irascibil și tot timpul înfometat. Sub 40 mg/dL este vorba despre o situație severă care este o urgență medicală.

Cum se poate păstra glicemia la copil în limite normale

Glicemia se poate păstra în limite normale cu câteva reguli foarte simple: o alimentație corectă, diversificată, la ore fixe și multă mișcare. O dieta corectă care să respecte necesarul caloric zilnic adaptat vârstei, un aport echilibrat de zahăr (zahăr înseamnă înclusiv sucurile naturale de fructe, cerealele, unele legume bogate în amidon), consumul de alimente cât mai variate, evitarea produselor procesate (pâine albă, orez decorticat, cereale decorticate), este cea mai bună cale. În ceea ce privește activitatea fizică, aceasta este una din cele mai simple și mai utile modalități prin care nivelul glicemiei este normalizat și se stimulează consumul de glucoză la nivel celular.

Combinarea activității fizie cu o dieta corectă sunt căile cele mai simple care mențin normală glicemia la copii!

Citește și: Diabetul zaharat la copii.

Nu uita să ne dai un like pe Facebook, pentru a fi la curent cu cele mai interesante articole pe care le publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa