Hernia inghinală: ce este și cum se tratează

TOTUL DESPRE MAME

Dacă observi o mică umflătură în zona inghinală a copilului tău sau o mărire a scrotului, este posibil să fi descoperit o hernie inghinală. Această afecțiune, întâlnită la aproximativ fiecare cinci copii din o sută (cu precădere la băieţi), apare atunci când o deschizătură în peretele abdominal inferior permite ieșirea intestinului copilului. Aceasta hernie inghinală este frecvent confundată cu o problemă mai mult benignă, hidrocelul comunicant.

Testiculele fătului de sex masculin se dezvoltă în interiorul cavităţii abdominale, se deplasează în jos printr-un tub (canalul inghinal), ajungând în scrot pe măsură ce naşterea se apropie. Când această mişcare are loc, mucoasa peretelui abdominal (peritoneul) este trasă împreună cu testiculele, pentru a forma un sac de conectare cu cavitatea abdominală. Hernia la copil se datorează unei defecţiuni a acestei protruzii care nu se închide în mod corespunzător înainte de naştere, lăsând un spaţiu prin care o mică parte a intestinului poate fi împinsă mai târziu spre vintre sau scrot.

Majoritatea herniilor nu determină niciun disconfort, iar părinţii şi pediatrii le descoperă abia după ce observă umflătura. Deşi acest tip de hernie trebuie tratată, nu este neapărat considerată o urgenţă.

Dacă este şi cazul copilului tău, ar trebui, totuşi, să îţi anunţi medicul, care te-ar putea sfătui să întinzi copilul pe spate şi să îi ridici picioarele. Uneori, acest lucru poate face umflatura să dispară. Cu toate acestea, medicul îşi va dori în continuare să examineze zona, cât mai curând posibil.

Rareori, o bucată de intestin se blochează în hernie, umflându-se şi provocând durere. Dacă atingi zonă, ar putea deveni sensibilă. Bebelușul tău ar putea avea greaţă şi vărsături. Această afecțiune se numeşte hernie încarcerată şi necesită îngrijire medicală imediată. Sună-ţi medicul dacă suspectezi o hernie încarcerată.

 

Tratament

Chiar dacă hernia nu este încarcerată, ar trebui reparată chirurgical cât mai curând posibil. De asemenea, chirurgul poate verifica cealaltă parte a abdomenului, pentru a vedea dacă şi aceasta necesită corectare, deoarece este foarte comun ca acelaşi defect să fie prezent şi acolo.

Dacă hernia provoacă durere, aceasta poate indica faptul că o bucată de intestin s-a blocat sau a devenit încarcerată. În acest caz, vorbește imediat cu medicul pediatru. Acesta ar putea încerca să mute partea de intestin blocată în afara sacului.

Chiar dacă acest lucru este fezabil, hernia încă necesită corectare chirurgicală după aceea. Dacă, în ciuda eforturilor medicului, intestinul rămâne captiv, trebuie intervenit chirurgical cât mai repede, pentru a preveni deteriorarea permanentă a intestinului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa