Copilului tău îi miroase guriţa? Iată posibilele cauze și măsuri de luat

Respirația urât mirositoare persistentă poate fi atribuită bolii gingiilor, alimentelor, medicamentelor sau unor afecțiuni medicale. Dacă rezistă periajului zilnic și folosirii aței dentare, consultă medicul specialist.

Ramona Dinescu
copilului-ii-miroase-gurita-totul-despre-mame
Copilului îi miroase guriţa din mai multe motive, care ar trebui analizate

Dacă copilului îi miroase gurița urât, acesta poate fi semnul unei infecții sau al unei igiene precare a cavității bucale. Cercetătorii au constatat că simpla curățare a limbii cu periuța de dinți determină o diminuare cu aproximativ 70% a respirației urât mirositoare.

De ceva vreme am constatat că unuia dintre copiii mei a început să-i miroasă gurița urât, indiferent de momentul zilei. Primul lucru a fost să cer imediat sfatul medicului și astfel am aflat că, dacă cel mic nu suferă de nici o infecție respiratorie, va trebui să-i fac niște teste pentru a depista prezența viermișorilor intestinali. Se pare că aceștia reprezintă a treia cauză importantă a guriței urât mirositoare la copii după igiena precară a gurii și infecțiile respiratorii. Dar să aflăm ce alte cauze poate avea această problemă!

Este normal ca niște copii atât de mici să aibă o respirație urât mirositoare?

Dacă la adulți respirația cu un miros greu de suportat (denumită în termeni medicali „halitoză”) poate fi un semn al unei serioase probleme de sănătate, din fericire la copii rareori poate fi cauzată de o boală internă. Cu câțiva ani în urmă, s-a publicat un studiu făcut de către medici pediatri din Marea Britanie, care a dezvăluit că la copiii mici principala cauză este legată de îngrijirea deficitară a cavității bucale sau a cavității nazale.

Bacteriile care se află în saliva stagnantă sau particulele alimentare care pot rămâne în micile cavități de pe amigdale sunt „vinovate” pentru respirația urât mirositoare de după somn și uneori dintre mese. De asemenea, cariile dentare (care nu sunt vizibile foarte bine și care nu dau dureri locale), sinuzita acută și cea cronică, diverse infecții ale gâtului, nasul înfundat, alergiile sezoniere (alergiile pot cauza adunarea mucusului în faringe) pot fi posibilele motive ale unei respirații urât mirositoare.

Pe perioada anumitor tratamente medicamentoase, mirosul respirației copilului se poate evidenția.

Principalii paraziți care ar putea determina respirația urât mirositoare la copii sunt oxiurii și giardia. O altă cauză ar mai putea fi refluxul gastro-esofagian. Să analizăm principalele cauze.

Igienă orală deficitară

În primul rând, urmărește-i obiceiurile de periaj. Periajul regulat și folosirea aței dentare nu numai că îndepărtează resturile alimentare rămase, care pot provoca mirosuri neplăcute, ci și placa bacteriană. Aceste bacterii se pot acumula, irita gingiile, duce la apariția cariilor și pot duce la apariția respirației urât mirositoare la copii.

Fie că este vorba despre o carie, o boală a gingiilor sau herpes, infecțiile bucale pot secreta un miros puternic pe care nici cel mai bun periaj nu îl poate îndepărta. Du copilul la dentist în mod regulat pentru curățări profesionale și verificări de igienă orală.

Infecții și boli

Dacă tu și medicul dentist sunteți mulțumiți de igiena orală a copilului, este posibil să existe un alt vinovat pentru respirația urât mirositoare. Halitoza este, de asemenea, un simptom al mai multor infecții și boli, printre care:

Sinuzita. Din cauza problemelor sinusurilor, lichidul se acumulează în căile nazale și în gât, făcându-l locul perfect pentru creșterea bacteriilor. Rezultatul? Respirația urât mirosiroare care nu poate fi vindecată doar cu pastă de dinți și apă de gură. Dacă bănuiești că e vorba despre sinuzită – o potențială durere în gât, arsură în căile nazale și nas curgător – sună medicul pentru un consult și pentru a stabili un plan de tratament.

Amigdale umflate. Ia o lanternă și aruncă o privire în gura copilului: cum arată amigdalele? Amigdalele sănătoase ar trebui să fie roz și fără pete, dar cele infectate sunt roșii, inflamate, pot avea pete albe și un miros neplăcut. Bacteriile se pot acumula în gropile amigdalelor umflate și, împreună cu mirosul puternic al infecției, pot provoca respirația urât mirositoare. Dacă amigdalele copilului tău sunt umflate sau roșii, medicul pediatru ar trebui să le examineze și să îți prescrie un tratament adecvat.

Boli precum diabetul, infecțiile stomacale, insuficiența renală, problemele hepatice și cancerul oral. Aceste boli mai rare sunt, de asemenea, cunoscute drept cauză a respirației urât mirositoare la copii. Dacă, din păcate, copilului tău i se administrează chimioterapie, dovezile arată că infecțiile fungice pot fi, de asemenea, cauza respirației urât mirositoare la copii. Dacă știi că cel mic are una dintre aceste afecțiuni, discută cu medicul despre posibilele soluții pentru respirația urât mirositoare.

Corpuri străine

Respirația urât mirositoare a copilului tău ar putea fi rezultatul un corp străin blocat căile nazale. Copiii sunt curioși și nările lor au dimensiunea potrivită pentru a introduce obiecte mici precum mărgele, fasole, accesorii pentru jucării și chiar alimente.

Atunci când aceste obiecte sunt blocate în căile nazale ale unui copil, ele pot crea o infecție cu un miros urât. Dacă bănuiești că aceasta este cauza respirației urât mirositoare a copilului tău, un medic va trebui să verifice căile nazale ale copilului tău și să îndepărteze corpul străin.

Gura uscată sau respirația pe gură

Suptul degetului, utilizarea suzetei, anumite medicamente și deshidratarea generală pot provoca uscarea gurii la copii. În aceeași ordine de idei, sforăitul sau respirația pe gură noaptea pot determina evaporarea salivei.

Saliva joacă un rol important în eliminarea bacteriilor care cauzează mirosuri, iar lipsa de salivă poate duce și la apariția cariilor. Asigură-te că cel mic bea suficientă apă în fiecare zi și discută cu medicul dentist despre modalități de a evita gura uscată.

Nutriția

Uneori, respirația urât mirositoare a copilului nu are nimic de-a face cu activitatea microbiană. Anumite alimente și legume, precum usturoiul, ceapa și condimentele puternice pot provoca un miros neplăcut.

Pe măsură ce copilul digeră și absoarbe aceste alimente, moleculele de miros intră în fluxul sanguin și sunt excretate treptat prin plămâni și prin respirație.

Alimentele bogate în proteine, cum ar fi carnea roșie, peștele și brânza pot chiar agrava respirația urât mirositoare. Dacă respirația copilului tău devine insuportabilă, ia în considerare limitarea unora dintre aceste alimente.

Cum să tratezi respirația urât mirositoare la copii

Respirația urât mirositoare persistentă poate fi atribuită bolii gingiilor, alimentelor, medicamentelor sau unor afecțiuni medicale. Dacă rezistă periajului zilnic și folosirii aței dentare, consultă medicul specialist.

Pentru copii, asigură-te că pasta de dinți este fluorurată. Copiii mici nu își pot curăța singuri dinții. Părinții ar trebui să o facă pentru ei când sunt foarte mici și să îi supravegheze când sunt mai mari.

Dinții copiilor ar trebui să fie periați de un adult folosind o cantitate foarte mică de pastă de dinți cu fluor (cantitate de mărimea unui bob de orez pentru copiii 0-3 ani). Asigură-te că cel mic nu înghite pasta de dinți. Perie cu mișcări circulare, nu freca. Curăță fiecare suprafață a fiecărui dinte. Pentru dinții din față, folosește capătul periei.

Când vine vorba de folosirea aței dentare, asigură-te că vei curăța ambele părți ale fiecărui dinte, inclusiv spatele ultimilor molari. Utilizează o bucată curată de ață pentru fiecare dinte. Periază dinții după folosirea aței dentare.

• Colegiul medicilor stomatologi din România recomandă, în termen de 6 luni de la erupția primului dinte sau la vârsta de un an, evaluarea copiilor mici de către un stomatolog. Scopul acestei prime vizite este de a permite medicului să examineze copilul chiar înainte de a apărea o problemă dentară.

Respirația urât mirositoare cronică la copii

Respirația urât mirositoare, numită și halitoză, reprezintă un miros neplăcut care apare la trezire și durează mai mult de jumătate de oră.

Dacă respirația urât mirositoare persistă, chiar și după implementarea unor obiceiuri mai bune de igienă orală și odată ce medicul dentist a stabilit că gura copilului tău este sănătoasă, vei fi îndrumată către un medic primar pentru teste suplimentare, pentru a diagnostica cauza de bază a halitozei.

Indiferent de cauză, învățarea copilului tău cum să perieze corect și să folosească ața dentară în mod corespunzător îl poate ajuta să dezvolte obiceiuri de îngrijire orală pe tot parcursul vieții.

Cât de important este periajul dentar?

Întâi de toate, încearcă să nu-i spui copilului de această problemă, pentru a nu se complexa. În schimb, poți folosi această ocazie pentru a-l învăța să aibă grijă de igiena personală și să-i arăți că spălatul pe dinți nu este un moft, ci este la fel de necesar ca spălatul întregului corp.

Pasta de dinți trebuie să fie prezentă în fiecare zi, periuța să fie adaptată vârstei, iar periajul trebuie făcut obligatoriu dimineața și seara. Apa de gură este doar un substituent insuficient al periuței de dinți și nu este recomandată copiilor. Exemplu personal al părinților este cel mai bun exercițiu, iar controlul stomatologic trebuie efectuat cel puțin o dată pe an.

Asociația Dentară Americană sfătuiește ca, odată ce dinții copilului au crescut și încep să se atingă, să se folosească ața dentară, care ajută la păstrarea unor gingii mai sănătoase și îndepărtează resturile alimentare rămase între dinți, acolo unde simplul periaj nu poate pătrunde. De asemenea, o gargară cu ceai cald de tei sau sunătoare este binevenită.

În cazul în care această respirație cu un miros neplăcut nu dispare după o igienă dentară/nazală minuțioasă, ori dacă este însoțită de tuse persistentă, febră sau secreție nazală mărită trebuie consultat medicul pediatru.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa