Încă un deces din cauza rujeolei la un bebeluș. De ce mor așa mulți copii

TOTUL DESPRE MAME
epidemie de rujeolă

Un al 28-lea copil a murit din cauza rujeolei la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Micuțul avea doar 6 luni, prea puțin pentru a fi imunizat. Care este explicația medicilor pentru numărul foarte mare de decese din această epidemie. 

Încă un deces din cauza rujeolei s-a înregistrat la un bebeluș de 6 luni din Tecuci, judeţul Galaţi. Micuțul este cea de-a 28-a victimă a epidemiei de rujeolă. El a fost adus cu ambulanţa la Iaşi în stare extrem de gravă, iar patru zile mai târziu, şi-a găsit din păcate sfârşitul. Este cel de-al treilea deces provocat de complicaţiile rujeolei la Iaşi.

„Toți acești copii pe care i-am pierdut au avut sub vârsta vaccinării. Trebuie ca părinţii să fie convinşi să-şi vaccineze copiii. Fără vaccin, neavând anticorpi, organismul nu rezistă, iar în multe cazuri se ajunge la deces”, a spus prof. dr. Carmen Dorobăț – managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

De la declanşarea epidemiei, în toamna anului trecut, numărul de îmbolnăviri cu rujeolă a depăşit cifra de 6.400, a anunţat săptămâna trecută Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Din cele 28 de decese, 27 s-au înregistrat la copii. 19 dintre copii aveau sub vârsta de un an. Articolul continuă mai jos.

De ce au murit așa de mulți copii în această epidemie

România a mai trecut prin epidemii de rujeolă, însă niciodată nu au fost așa de multe decese. Acum, la 6000 de îmbolăviri sunt 28 de decese, în timp ce la epidemia din 2011, la 5000 de îmbolnăviri a fost anunțat oficial un singur deces.

„Este posibilă subraportarea (n.r. numărul de bolnavi să fie de fapt mai mare și să nu se facă raportări pentru toate cazurile) deoarece cazurile sunt doar cele confirmate. Ca să fie confirmate ar trebui să ajungă la un medic/spital. Ori în zonele defavorizate de rromi din Cluj și Banat sigur nu ajung la spital decât cazurile grave. Unii copii nu sunt pe lista unui medic de familie tot în aceste zone. Deci nu au la cine să mearga… Și în unele comunitati nu exista domiciliu stabil si pleaca din tara. Este dovedita prin genotiparea virusului rujeolos de la cazuri din Austria, Belgia si Italia. Cu alte cuvinte unii bolnavi sunt fie diagnosticati in afara tarii, fie deloc. Si ar putea fi si o letalitate care sa reflecte criza profunda in care este sistemul medical romanesc. În India mortalitatea prin rujeola e oarecum asemanatoare celei actuale din România”, a comentat pentru Totul despre Mame conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la INSMC „Alessandrescu – Rusescu” și profesor la UMF „Carol Davila” din București.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa