Infecțiile în timpul copilăriei duc la obezitate

infecțiile

Antibioticele sunt medicamente de care părinții se feresc cel mai des atunci când intră în cabinetul medicului pediatru. Unul dintre efectele negative care li s-a atribuit a fost crearea unui teren propice pentru apariția obezității infantile. Au fost studii care au arătat o legătură strânsă între antibiotice și obezitate, însă cotidianul New York Times publică o analiză care demontează acest mit.

Primește cele mai utile articole de parenting direct la tine în Inbox

Scrie-ne adresa ta de email

Infecțiile sunt cauza obezității, nu antibioticele așa cum s-a crezut până acum, conform unui studiu realizat de Kaiser Permanente Division of Research și publicat în prestigiosul jurnal medical Lancet Diabetes and Endocrinology. Fișele medicale a peste 260.000 de copii născuți între 1997 și martie 2013 au fost monitorizate, culegându-se informații legate de utilizarea antibioticelor, diagnostice, greutate și înălțime de la naștere până la vârsta de 18 ani. În prima fază, s- au comparat valorile copiilor care nu au luat niciun antibiotic și nu au avut nicio infecție în primul an de viață cu ale celor care au avut cel puțin un astfel de eveniment medical.

Concluzia a fost că riscul de obezitate infantilă a fost cu 15% mai mare în cazul celor care au avut o afecțiune ce a presupus o infecție și cu 40% dacă numărul acesta a depășit 3 episoade. Infecțiile dezechilibrează flora intestinală, ceea ce duce la dereglări ale metabolismului și au un impact negativ asupra sistemului imunitar.

Antibioticele trebuie administrate cu grijă

Acesta a fost unul dintre cele mai mari studii realizate cu privire la acest subiect și este considerat relevat de către lumea științifică pentru că a reușit să separe efectele antibioticelor de cele ale infecțiilor. Cercetătorii au ținut cont și de alți factori pe care îi consideră extrem de importanți: greutatea mamei înainte și în timpul sarcinii, apartenența etnică, cât și dacă subiecții au fost alăptați și dacă mama a fumat în timpul sarcinii.

RecomandăriCel mai des întâlnite afecţiuni ORL în primul an de viaţă

Tratamentele cu antibiotice nu au influențat în niciun fel evoluția greutății. Cercetătorii cred că infecțiile trebuie tratate cu antibiotic și că obezitatea trebuie să fie ultima grijă a părinților în aceste situații. Totuși, medicul De-Kun Li, conducătorul cercetării, a atras atenția că este necesar ca administrarea antibioticelor să fie judicioasă, să fie făcută doar atunci când este necesar, pentru că nimic nu garantează că folosite în lipsa unei infecții nu contribuie la apariția obezității.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentOdihna la pat în timpul sarcinii. Cum îi faci față
Articolul următorPuterea rutinei. Ce învață copiii din rutina zilnică?
Sunt Cristina Călin. Jurnalist și blogger. Mama de fată și de băiat—în această ordine, cu aproape 6 ani diferență între ei. Soție. Suporter practicant al echipei Dinamo București. Îmi place să călătoresc. Implic copiii în aproape tot ce fac și de când sunt mamă, mai e jumătate de an și se fac 9 ani, am descoperit că pot să am răbdare, o calitate care zăcea latentă într-un colț al ființei mele. Acum 3 ani am învățat că dacă ai doi copii iubire nu se-mparte, ci se înmulțește. Timpul parcă e prea puțin și, cum spunea scriitorul meu preferat, parcă nu are răbdare cu noi, să ne savurăm în tihnă poveștile.