Înţepătura de albină: primul ajutor

Andreea Popa
intepatura-de-albina-totul-despre-mame

Află ce trebuie să faci în caz de înțepătură de albină sau viespe, dar şi cum recunoşti simptomele unei reacţii severe la venin

Înţepăturile de albine sau viespi sunt neplăcute, dar foarte rar necesită o vizită la medic. Află ce poţi face pentru a-i alina celui mic durerea și cum trebuie să reacționezi în situațiile cu adevărat periculoase.

Înţepătura de albină sau de viespe este un accident neplăcut ce nu are cum să treacă neobservat. Din fericire, pentru majoritatea copiilor, nu este unul grav, ci doar foarte dureros pe moment. Există şi persoane alergice la veninul de albină sau de viespe, iar pentru acestea o simplă înţepătură poate duce la şoc anafilactic. Dar cazurile sunt destul de rare. Cei mai mulţi copii vor dezvolta doar iritaţii locale de mici dimensiuni la locul înţepăturii, dureroase ce-i drept, dar care trec de la sine în câteva zile.

Înțepătura de albină sau viespe – măsuri de prim ajutor

Dacă cel mic este înţepat de o albină, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să scoţi acul, care de obicei rămâne înfipt în pielea copilului. Acul unei albine funcţionează asemănător unei pompe automate: cu cât stă mai mult în piele, cu atât pompează mai mult venin. De aceea, este important să îl scoţi cât de repede poţi. Uită-te după un punct negru în mijlocul zonei roşii ce apare ca urmare a înţepăturii. Nu încerca să apuci acul cu degetele sau cu o pensetă, deoarece rişti să storci şi mai mult venin. În schimb, zgârie uşor zona cu unghia sau cu un card (chiar şi cu cel de sănătate, de ce nu?!).

Odată scos acul, spală bine zona cu apă şi săpun. La fel şi dacă este vorba despre o înţepătură de viespe (acestea nu-şi lasă acul în piele). Aplică gheaţă sau altceva foarte rece la locul înţepăturii, pentru circa un sfert de oră, dar niciodată direct pe piele, ci într-un prosop sau într-un tricou, de exemplu.

Pentru a reduce durerea, poţi pune imediat pe zona afectată o compresă îmbibată cu apă în care ai dizolvat bicarbonat de sodiu.

Atenţie, un alt leac băbesc spune că, pentru înţepăturile de viespe, pe rană trebuie aplicată o compresă cu oţet diluat în apă. Să nu faci asta, deoarece există riscul de arsuri sau intoxicaţii din cauza absorbţiei extrem de rapide a oţetului transcutanat, mai ales în cazul copiilor mici.

În schimb, dacă bebeluşul este mai mare de 6 luni, îi poţi da un antihistaminic (există şi sub formă de sirop, şi sub formă de cremă), pentru a diminua mâncărimile şi umflătura din acea zonă. Cel mai sigur este să întrebi medicul despre acest lucru la următorul control, iar dacă şi el spune că nu există contraindicaţii, să ai mereu în casă sau în bagaj un astfel de medicament.

Când mergi la urgenţă

Ca urmare a înţepăturii, este normal ca zona să se înroşească şi să se umfle, dar durerea trece în general în câteva ore. De asemenea, este normal ca locul înţepăturii să rămână umflat încă 2-3 zile.

Simptomele care îţi arată că ceva nu este în regulă şi că cel mic e alergic la veninul de albină sau de viespe sunt următoarele: prurit generalizat, dificultatea de a respira, wheezing, greaţă, umflarea limbii, a feţei sau a mânilor, ameţeală, crampe abdominale, senzaţie de apăsare în piept. Aceste simptome au o evoluţie rapidă şi pot progresa spre şoc anafilactic, deci este esenţial să ajungi cât mai repede cu copilul la spital. Reacţiile apar de obicei imediat după înţepătură, dar pot să apară şi după circa 60 de minute.

Mergi cu copilul la spital şi în cazul în care a fost înţepat în interiorul gurii sau dacă a fost înţepat de mai multe ori.

De asemenea, trebuie să-l vadă un doctor dacă, la câteva zile după neplăcutul incident, zona înţepăturii este în continuare foarte roşie sau dureroasă, dacă pare că s-a infectat sau dacă cel mic face febră.

Cum previi înţepăturile de albine şi viespi

Deşi nu prea ai cum să prevezi astfel de accidente, sunt câteva măsuri care scad riscul ca cel mic să fie înţepat de o albină sau de-o viespe. Cum ar fi să nu foloseşti produse cosmetice parfumate (mirosul puternic poate atrage albinele) şi nici să nu-l îmbraci în haine foarte colorate sau cu imprimeu floral. Şi ai grijă să nu meargă desculţ prin iarbă.

Atunci când sunt albine în apropiere, învaţă-l să nu se agite, ci să rămână calm şi să se îndepărteze de ele. Albinele atacă doar când se simt în pericol. În schimb, viespile sunt mult mai agresive.

Dacă totuşi este înţepat, explică-i copilului de ce nu este bine să se scarpine şi taie-i unghiile foarte scurt, în caz că totuşi încearcă.

Nu uita că veninul albinelor este diferit de cel al viespilor. Deci chiar dacă o persoană nu este alergică la înţepătura de albine, ar putea fi totuşi la cea de viespi. Şi invers.

Şi încă un lucru, extrem de important: nu te baza pe repelentele împotriva insectelor, acestea nu protejează şi împotriva înţepăturilor de albine sau viespi. Există în schimb produse dedicate.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa