Laringita la copii și bebeluși, o boală zgomotoasă şi supărătoare

Pentru a acţiona când şi cum trebuie, află cum se manifestă şi în ce context poate să apară cea mai imprevizibilă boală a copilăriei: laringita.

Ramona Dinescu
laringita la copii și bebeluși
Laringita la copii și bebeluși poate fi tratată acasă, dacă nu prezintă complicații.

Laringita la copii și bebeluși porneşte, de regulă, ca o banală răceală, cu nas înfundat şi dureri în gât. Tratată corect și la timp, se vindecă repede și fără stres, însă simptomele sunt extrem de îngrijorătoare, menite să bage orice mamă în panică.

Zilele trecute a fost pentru prima dată în viața mea de mamă de doi copii când m-am confruntat cu laringita. Auzisem de această afecțiune, se pare că am avut-o și eu ca adult de nenumărate ori, însă m-a speriat abia atunci când l-a afectat pe copilul meu. Ulterior am aflat că se manifestă de obicei la copiii sub 5 ani, cu predilecție la băieți, iar la adulți nu ridică atât de multe probleme.

Ce este laringita la copii

Laringita este o infecţie sau o iritaţie a laringelui (partea superioară a traheei, unde se găsesc şi coardele vocale). Cel mai frecvent, apare când un virus infectează căile respiratorii superioare. La bebeluşi şi copiii mici (sub 5 ani), laringita poate cauza probleme grave de respiraţie.

Micuţii din această categorie de vârstă sunt mai predispuşi să facă laringită pentru că au o  rezistenţă imunitară redusă, dar sunt şi predispuşi la edem, ceea ce poate cauza obstrucţia căilor respiratorii. Dacă nu este diagnosticată şi tratată în timp util, laringita ameninţă viaţa micuţului.

Totul porneşte, de regulă, ca o banală răceală, cu nas înfundat şi dureri în gât. Dar, pe măsură ce inflamaţia şi infecţia virală se întind, ele pot atinge nivelul laringelui. Copilul se sufocă şi nu mai poate respira normal. Aceste afecţiuni iau forme de la cele mai uşoare la cele severe, potenţial letale. De aceea nu trebuie ignorate. Laringitele virale sunt mai uşoare şi apar şi la copiii mici (între 6 luni şi 6 ani). Există şi laringite bacteriene, care apar mai târziu, după 4-5 ani, şi care sunt mai grave.

Patru factori care pot cauza laringita la copii și bebeluși:

  • O infecţie a căilor aeriene superioare cauzată de un virus, aşa cum sunt şi răcelile comune. Cele mai multe cazuri de laringită apar odată cu o astfel de infecţie sau o urmează. Simptomele pot include şi nas care curge, febră moderată și tuse.
  • Reflux gastroesofagian. Acizii din stomac pot irita şi inflama laringele, boală cunoscută sub numele de reflux laringian. În unele cazuri, laringita poate fi primul semn de reflux.
  • Expunerea la diverşi factori din mediu. Tusea poate contribui la apariţia laringitei după expunerea la alergeni sau factori iritanţi precum fumul de ţigară (inclusiv fumat pasiv).
  • Folosirea excesivă a vocii. Uneori, laringita poate fi cauzată de o iritaţie a coardelor vocale. Spre exemplu, când copilul vorbeşte mult, ţipă sau doar cântă prea tare pentru o perioadă prea lungă de timp. Obstrucţiile respiratorii pot fi cauzate şi de aspirarea de obiecte străine.

Cum se manifestă laringita la copii?

Are un debut fulgerător și, dacă nu este tratată la timp, poate duce la complicații majore.

Copilul meu s-a trezit într-o dimineață cu febră moderată (38.4 grade Celsius) și a ținut-o așa toată ziua. Am crezut că a făcut o ușoară viroză. Nu avea alte simptome în afară de o stare generală proastă, iritabilitate și agitație pe care le-am pus pe seama faptului că se simte rău și nu poate să-mi spună ce îl doare fiind prea mic.

Noaptea următoare s-a trezit cred că de 10 ori tușind, plângând și respirând greu. Abia dimineața mi-am dat seama că are ceva destul de grav când i-am auzit primele sunete răgușite, iar respirația era ca lătratul unui dulău. Tusea era și ea lătrătoare, iar atunci când se agita și plângea părea că se sufocă. Am fugit la propriu cu el la camera de gardă (deși între timp vorbisem cu medicul pediatru la telefon care îmi spusese că are laringită și îmi prescrisese tratament). Cred că erau 20 de copii care așteptau la coadă să fie văzuți de medicul de gardă.

Statisticile arată că laringita acută apare cel mai frecvent între 6 luni şi 3 ani. Primele semne ale bolii sunt copilul este răguşit, vocea îi este slabă şi groasă. În unele cazuri, vocea dispare cu totul. Primele simptome pot fi observate dimineaţa la trezire, când copilul poate face efort ca să vorbească, iar vocea lui nu va suna normal. Poate să apară şi nevoia acută de „eliberare“ a gâtului, mai ales dacă laringita e cauzată de un virus.

Cum recunoşti laringita la copii și bebeluși?

  • Laringita este trădată de câteva simptome imposibil de confundat:
  • Copilul se trezeşte brusc din somn şi trage foarte greu aerul în piept (se vede că respiră foarte greu, şi nu din cauza nasului).
  • Chiar dacă are gura deschisă, auzi un zgomot în timp ce trage aerul.
  • Tuşeşte (iar tusea are un caracter particular, tuse „lătrătoare”).

Diagnostic și tratament pentru laringita la copii și bebeluși

Laringita înseamnă  de fapt o inflamație acută a mucoasei laringelui și este cauzată de infecții virale în cele mai multe cazuri, sau infecții bacteriene într-un număr restrâns de cazuri. Poate apărea ca atare sau asociată cu rinita faringită sau traheită sau poate apărea ca urmare a unor afecțiuni precum gripă, rujeolă, difterie sau ca o consecință a inhalării de gaze iritante. Simptomul caracteristic este zgomotul ce apare la trecerea aerului printr-o regiune îngustată cauzată de obstrucția la nivelul laringelui și/sau a traheei.

Este ușor de recunoscut, însă cel mai bun diagnostic și tratament îl poate pune medicul pediatru împreună cu medicul ORL-ist, în urma controlului de specialitate.

Controlul este simplu, fără disconfort pentru copil:

  • medicul se uită în gâtul copilului,
  • îl ascultă la plămâni pentru a înlătura posibilitatea altor complicații
  • îl examinează vizual și auditiv.

Controlul nu durează mai mult de 5 minute, cu tot cu întrebările la care tu va trebui să răspunzi, întrebări legate de evoluția bolii și tratamentul sub care se află deja copilul (dacă este cazul).

Se poate trata laringita acasă?

Un copil care are simptome de laringită fără febră, tremurături sau alte probleme respiratorii grave, poate fi de obicei tratat acasă. Tratamentul făcut acasă e similar celui folosit în răceli şi include odihna şi consumul de lichide.

Mergi la medic dacă cel mic are simptomele de laringită şi dificultăţi respiratorii – febră, tremură, are greţuri sau stări de vomă, înghite greu lichide, mâncare sau propria salivă, dar şi dacă micuţul are vocea răguşită mai mult de o săptămână.

În laringita cauzată de folosirea excesivă a vocii (ţipete), odihna e de asemenea importantă (vocea trebuie folosită mai puţin). Şi în cazul în care problemele nu dispar sau continuă să revină, mergi de asemenea la un consult medical.

Tratamentul, de obicei, se poate face acasă și, la sfatul medicului, poate include antiinflamatoare, aerosoli și antitermice. Acest tratament de obicei durează 5 zile, deși simptomele încep să dispară în maxim 48 de ore de la debutul bolii. De fapt, ce dispare sunt acele zgomote impresionante, căci după acestea urmează de obicei o tuse productivă care se poate să dureze și două săptămâni.

Foarte important de menționat este faptul că, fiind o infecție virală, se transmite foarte ușor. În cazul nostru s-au mai îmbolnăvit încă trei copii, inclusiv băiețelul nostru mai mare (pe ceilalți doi copii i-am vizitat cu o seară înainte de primele semne ale bolii crezând că suntem cu toții sănătoși), însă fiind trecuți de 4 ani, virusul și-a făcut de cap în cu totul alte direcții. Nici unul dintre ceilalți copii nu a avut simptome de laringită, în schimb au făcut otită, bronșiolită, rinofaringită.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa