Loviturile la nas – cum acordăm primul ajutor

Andreea Popa
loviturile-la-nas-la-copii-totul-despre-mame

Ce trebuie să facem atunci când copilul cade și se lovește la nas

La început sunt mici și împiedicați. Cresc apoi și devin tot mai stăpâni pe propriile picioare, dar și din ce în ce mai temerari și mai curioși. Astfel, căzăturile sunt o parte normală a copilăriei, la orice vârstă.

Genunchi, coate sau palme zdrelite, mai treacă-meargă. Dar marea mea spaimă, atunci îl văd pe puști lăţindu-se pe asfalt, este să nu se fi lovit la nas sau să nu-și fi spart vreun dinte. Până acum, din fericire, am scăpat de ambele. Dar am dorit să aflu de la un specialist ce ar trebui să fac în cazul în care, la un moment dat, nu vom mai fi atât de norocoși iar coliziunea cu pământul se va lăsa cu un năsuc lovit zdravăn. De aceea am stat de vorbă cu Cristina Goanţă, medic specialist ORL în cadrul Spitalului de Urgenţă „Sf. Pantelimon” şi în cadrul Reţelei Private de Sănătate Regina Maria, despre ce e de făcut cu loviturile la nas la copii.

Ce trebuie urmărit după o lovitură la nas

„În momentul în care copilul cade și se lovește la nas, în primul rând trebuie să fim atenți dacă se modifică forma piramidei nazale. Dacă aceasta se modifică, poate fi un semn că traumatismul nu este unul simplu.

Un alt aspect ce trebuie urmărit este legat de sângerarea nazală – dacă aceasta durează mai mult de 15 minute sau este foarte abundentă, atunci trebuie să vă prezentați la medic.

De asemenea, dacă copilul nu respiră corespunzător, fie din cauza secrețiilor, fie din cauza diverșilor corpi străini ce pot ajunge intranazal în urma traumatismului, este urgentă prezentarea copilului la camera de gardă”, explică Cristina Goanţă.

Pe scurt, cele mai importante semne că trebuie mers cu copilul la medic sunt: sângerarea abundentă, respirația proastă, modificarea aspectului nasului, edemul și leziunile externe întinse, plăgile deschise.

De asemenea, dacă este vorba despre un bebeluş sub 1 an, este de preferat să-l vadă un medic indiferent de gravitatea loviturii. Asta deoarece în cazul copiilor mici pot apărea mult mai ușor complicații, iar acestea sunt şi mai greu de soluționat. „Copilul mic nu poate exprima bine simptomatologia și ne putem păcăli în ceea ce privește gravitatea patologiei”, spune medicul ORL.

Primul ajutor în caz de sângerări nazale

Ce putem face pe moment, atunci când copilul se loveşte la nas? În cazul apariției edemului, trebuie să punem gheaţă local şi putem administra antiinflamatorii pe cale orală, explică medicul specialist ORL.

În cazul sângerării, se va liniști copilul, se va ține aplecat cu capul în față (pentru a nu înghiți sângele) și se va apăsa pe nara din care sângerează. Se pot administra picături nazale cu vasoconstrictor și comprese reci local. Dacă sângerarea nu se oprește, este necesară o vizită la medic.

„Nu este o idee bună să așezați copilul pe spate, iar ridicatul mâinii drepte în sus nu are niciun efect științific demonstrat”, atrage atenţia Cristina Goanţă.

În cazul în care se suspectează o fractură, este necesară o radiografie a piramidei nazale.

Complicaţii ale loviturilor la nas

Am întrebat-o pe Dr. Cristina Goanţă şi dacă există complicaţii ce pot să apară în urma unei lovituri la nas. „Este bine ca toate fracturile să fie tratate corespunzător. Dacă este o simplă lovitură, ea se poate vindeca fără complicații. Dar dacă apar fracturi netratate, ele se pot vindeca vicios, pot apărea deviaţiile de sept. Sau, o complicaţie imediată poate fi hematomul septal, care este o colecţie la nivelul septului nazal ce poate apărea între 2 şi 8 zile de la momentul traumatismului şi care va trebui drenat”.

Protocolul în caz de fractură

În cazul în care, în urma căzăturii, cel mic îşi fracturează năsucul, procedura este diferită de la caz la caz. „Uneori este nevoie de intervenţie chirurgicală, tehnica fiind diferită în fiecare tip de fractură în parte. Alteori este nevoie de tamponarea anterioară a foselor nazale pentru 24-48 de ore, sub protecţie antibiotică. Pentru contenţia exterioară se recomandă folosirea unor atele subţiri din aluminiu ce se fixează de benzi autoadezive. Este bine să se intervină în primele 24 ore de la traumatism”, încheie medicul specialist ORL Cristina Goanţă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa