Negii la copii: cauze și tratament

Alexandra Ion

Negii la copii sunt dovada infecției cu HPV (virusul uman papiloma) și sunt o afecțiune relativ frecventă.

Există însă mai multe tipuri de negi, așa că opinia medicului este uneori necesară, mai ales dacă numărul lor este mare și apar în locuri unde prezența lor este supărătoare sau dacă sunt dureroși.

Negii, în general, și negii la copii, mai ales dat fiind faptul că sistemul imunitar al acestora este imatur, sunt cauzați de către o tulpină a virusului papiloma uman (HPV). Acest virus se transmite de la persoana bolnavă la copilul sănătos atât prin contact direct (atingere) cât şi prin folosirea în comun a hainelor, prosoapelor, lenjeriei de pat sau a obiectelor (jucăriilor), dar poate fi contactat și din apa bazinului de înot.

Negii apar în intervalul de vârstă 10 -16 ani, cele mai afectate fiind fetele.

Nu este exclus ca un copil care stă în comunități de copii (creșă, grădiniță) să facă negi, iar în cazul lor trebuie avută atenţie sporită la tipul de tratament aplicat, pielea copilului mic fiind mult mai delicată. Tot statistica spune că circa 20% dintre copii pot face negi, cel mai des aceștia fiind localizați pe laba piciorului, pe mâini și pe față. Cifrele arată că numărul copiilor care fac negi până la vârsta de 10 ani este din ce în ce mai mare (aceasta este cel puțin concluzia lui Alfie Krol, președintele Societății de Dermatologie Pediatrică). Apariția negilor trebuie asociată cu un sistem imunitar slăbit, inadaptat și incapabil să facă față la agresiunile (mai mult sau mai puțin normale), din mediu.

Negii sunt contagioși! Nu se transmit printr-o simplă atingere, dar dacă există o leziune cutanată, atunci există o poartă de intrare!

Infecția cu HPV, care este responsabil de apariția negilor, nu poate fi evitată, dar există soluții care o pot preveni.

– Nu lăsa copilul să-și roadă unghiile sau să-și rupă pielițele de la acestea. Orice leziune cutanată, cât de mică, este poartă de intrare pentru viruși, inclusiv pentru HPV.
– Folosește pentru copilul tău aceleași prosoape, pe care să nu le mai utilizeze niciodată niciun alt membru al familiei.
– Folosește un burete de baie separat pentru copil. În principiu, păstrarea acestor reguli este utilă pentru toți cei din casă, dar mai ales pentru copii.

Negii la copii pot debuta ca nişte umflături mici, translucide şi se pot dezvolta pe parcursul mai multor luni în structuri solide, aspre la atingere, de culoare neagră-maronie cu forme și dimensiuni variate. În fapt, este vorba de acumularea de celule tipice pielii, cu o structură modificată. Cele mai multe din aceste formațiuni cutanate dispar de la sine. Circa 60-80% dintre negi dispar singuri, după circa un an de la apariție, fără niciun tratament.

Negii pot fi tratați, dar nicio metodă nu este cu adevărat 100% eficientă.

O regulă generală de tratament este următoarea: se încearcă tratarea negilor prin metodele cele mai blânde, la început, şi se recurge la terapii agresive doar în caz de insucces cu metodele blânde.

Există mai multe tipuri de negi la copii. Forma acestora depinde în bună măsură de locul în care se formează și indică poarta de intrare a virusului HPV. Negii comuni apar pe mâni, degete și palmă și au un aspect rugos, gri-maroniu. Negii de pe talpa piciorului au aspectul unei bătături și pot fi dureroși. Există și negi filiformi, care apar pe față (în jurul gurii, ochilor și nasului) și pe gât,  au o culoare roz și sunt proeminenți. Mai există și negi periungheali, care apar în jurul unghiilor de la picioare și sunt extrem de supărători.

O categorie aparte o reprezință negii genitali formați în jurul organelor genitale, anusului, vaginului sau chiar în colul uterin. Aceștia sunt cei cu adevărat periculoși și pot pune probleme de sănătate, în special fetițelor. Virusul HPV, care produce acești banali negi, este cel care, în cazul fetițelor, poate produce diferite afecțiuni ale colului uterin.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa