Are nevoie copilul de suplimente de vitamine?

Alexandra Ion

Organismul nu poate funcționa fără vitamine. Corpul uman are nevoie de 13 vitamine: A, C, D, E, K și cei opt membri ai echipei B – tiamină, niacină, riboflavină, acid pantothenic, biotină, folacină, B-6 și B-12.

Fără dozele zinice necesare apar carențe care se manifestă în diferite simptome neplăcute, de la oboseală și somnolență, la lipsă de apetit și diferite probleme (imunitate scăzută, afecțiuni cutanate, probleme digestive etc).

Există tendința de a înlocui o dietă variață și echilibrată cu suplimente nutritive. Greșit! Cel puțin în cazul copiilor mici și foarte mici este foarte greșit și chiar foarte periculos.

Doar cu sfatul și recomandarea medicului

Ca regulă generală, părinții trebuie să știe că un copil poate să primească suplimente nutritive doar cu sfatul și recomandarea medicului, în dozele prescrise de acesta și pe o perioadă de timp stabilită strict de acesta. Nici o pilulă în plus!

Barry Sears în ”Cartea bebelușului – Alimentația bebelușului, de la naștere până la doi ani” spune: ”Părinți conștienți de importanța vitaminelor, relaxați-vă! Oricât de mofturos este cel mic, e foarte puțin probabil să sufere de vreo lipsă de vitamine. Multe alimente conțin o varietate atât de mare de vitamine, încât chiar și copiii care mănâncă foarte selectiv recuperează într-o perioadă scurtă. Puteți asigura un aport adecvat de vitamine oferindu-i celui mic o dietă variată”.

Este important de știut că unele vitamine (A, D, E și K) se acumulează în țesutul adipos din organism, astfel că, în cazul în care aportul zilnic nu este satisfăcut, organismul nu este privat de efectele acestor vitamine. Acestea sunt și vitaminele care, din cauza faptului că se acumulează în condițiile administrării de suplimente de vitamine, pot produce reacții adverse prin supradozare.

Vitamina C și suita de vitamine din grupul B-urilor nu rămân în organism și este necesar consumul de alimente care să le conțină.

Tot Barry Sears în ”Cartea bebelușului” spune: ”Cu excepția situațiilor în care medicul decide altfel, bebelușii născuți la termen și alăptați exclusiv nu au nevoie de suplimente de vitamine. Laptele matern conține toate vitaminele esențiale pentru organism. În contextul unei insuficiențe răspândite de vitamina D, descoperită recent, numeroase mame care alăptează sunt sfătuite astăzi de doctori să ia suplimente de vitamina D. Academia Americană de Pediatrie recomandă ca bebelușii alăptați să primească suplimente de vitamina D. Laptele praf conține, de asemenea, toate vitaminele esențiale, cu condiția ca bebelușii să consume zilnic o cantitate suficientă. Atunci când copilul consumă, în medie, circa un litru de lapte praf pe zi, nu este necesară administrarea de vitamine.

Suplimente de minerale

La fel ca vitaminele, și mineralele sunt micronutrienți; organismul copiilor are nevoie doar de o cantitate mică din aceștia pentru a rămâne sănătos. Mineralele ajung în alimente din pământ, iar în pește și fructe de mare din ocean. Calciul, fosforul și magneziul, cele mai importante trei minerale, ajută la formarea unui sistem osos puternic. Fierul și cuprul ajută la formarea sângelui. Zincul stimulează imunitatea. Sodiul și potasiul (denumite electroliți) asigură prezența echilibrată a apei în organism. La acestea se adaugă oligoelemente și care ajută reglajul fin al funcțiilor corpului: iodul, manganul, cromul, cobaltul, fluorul, molibdenul și seleniul.

Toate vitaminele și toate minerale pot fi acoperite complet în cazul copiilor printr-o alimentație corectă, variată, nu atât pe parcursul unei zile, cât și de la zi la zi.

Vrei să afli totul despre alimentația copilului de la naștere și până la doi ani? Comandă de”Cartea bebelusului”, de William Sears, MD, Martha Sears RN, Robert Sears, MD si James Sears, MD, disponibilă de acum în AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa