Ce îi pui copilului în pachețel la școală? Sfaturi de la nutriționist

Alina Dan

Parcă mai ieri răscoleai în sus și-n jos Internetul ca să afli când, cum și cu ce să începi diversificarea alimentației puiului de om pe care îl aveai acasă. Dar timpul nu stă în loc, puiul a crescut și acum e deja la școală. Și dacă atunci când era bebeluș abia descoperea gustul mâncării, acum are propriile preferințe alimentare.

Iar tu îți dorești ca el să crească normal și sănătos (ca orice mamă responsabilă) și te preocupă ce mănâncă atât acasă, cât și la școală. Este o preocupare cât se poate de justificată. Obezitatea infantilă câștigă teren și în România. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, România ocupă locul al 3-lea în lume la obezitatea infantilă. Un copil din 2 are probleme cu greutatea. Iar tu îți dorești ca puiul tău să nu îngroașe rândurile copiilor obezi.

De aceea, astăzi vreau să te ajut să descoperi care sunt cele mai bune soluții din punct de vedere nutrițional pentru pachețelul de la școală al copilului tău.  Iată câteva recomandări în acest sens de la doctorul Mihaela Matei, medic nutriționist în cadrul Clinicii de Nutriție KiloStop.

Cele 4 atribute ale gustării de la școală

  1. Să fie sănătoasă. Nu orice gustare trece acest test. O gustare sănătoasă trebuie în primul rând să aibă ingrediente naturale, să nu aibă zahăr adăugat, să nu aibă E-uri sau alți aditivi alimentari.
  2. Să fie hrănitoare. Degeaba este naturală, dacă nu îi asigură copilului tău nutrienții de care are nevoie. Nu uita că este în creștere, așa că are nevoie de hrană de calitate pentru a se dezvolta armonios.
  3. Să fie variată. Dacă o să îi dai același lucru în fiecare zi, copilul se va plictisi. Mai devreme sau mai târziu vei găsi mâncarea în ghiozdan când vine acasă.
  4. Să fie pe placul copilului. Când îi pregătești pachetul pentru ziua următoare, întreabă-l și pe el ce ar prefera să mănânce. Implică-l activ în pregătirea pachețelului pentru școală și s-ar putea să ai o surpriză plăcută.

4 variante de gustări de pus la pachet copilului

Așa cum îți spuneam mai sus, gustarea de la școală este cu atât mai apreciată de copil cu cât ține cont de preferințele lui alimentare. Dar asta nu este întotdeauna suficient. Ca să fie o gustare sănătoasă, ea trebuie să conțină alimente sănătoase.

Iată câteva variante de gustări sănătoase pentru pachetul de la școală al copilului:

  1. Gustarea rapidă

Această gustare poate conține fructe proaspete, fructe uscate și oleaginoase crude (nuci, alune, migdale, caju, fistic etc). I le poți pune ca atare în pachețel sau poți prepara chiar tu acasă batoane din fructe uscate și oleaginoase, la care să adaugi miere în loc de zahăr. Dacă nu ai prea mult timp la dispoziție, caută astfel de batoane în magazine. Citește însă cu atenție eticheta și alege-le pe cele fără zahăr.

O astfel de gustare îi va aduce copilului tău fibre, grăsimi sănătoase precum Omega 3 și Omega 6, vitamine și minerale.

  1. Gustarea desert

Gustarea de la școală poate fi foarte bine un desert. Ai grijă însă să-l prepari în casă pentru a putea controla ingredientele. Alege brioșe, biscuiți sau batoane de cereale integrale. Folosește la prepararea lor făină integrală și miere sau alți îndulcitori naturali în loc de zahăr.

Acesta este bine să fie evitat cât mai mult în alimentația copiilor, deoarece crește riscul de obezitate. Zahărul nu este altceva decât un hoț de nutrienți. El aduce în corp numai calorii goale și, în plus, pentru metabolizarea și eliminarea sa din circulație consumă din rezervele de vitamine și minerale ale organismului.

Dacă alegem gustarea desert, o putem completa cu un iaurt pentru mai multă sațietate.

  1. Gustarea cu iaurt

O altă variantă la fel de sănătoasă și hrănitoare ca cele de mai sus este iaurtul lângă care punem un fruct și câțiva fulgi integrali. Aceasta nu numai că îi va ține de foame, ci îi va satisface și pofta de dulce. Mai mult, cel mic va fi încântat să ronțăie din fulgii crocanți.

Ai grijă însă ce fel de iaurt îi cumperi. Evită iaurturile cu fructe din comerț, deoarece conțin o cantitate mare de zahăr.

  1. Gustarea sandviș

Este ultima variantă pe care ți-o propun, dar nu și cea din urmă. Celebrul sandviș este de multe ori de bază pentru copii. Prepară-l din pâine integrală sau din lipie integrală, brânză/cașcaval, carne/pește/ou (fiert sau omletă) și multe legume.

Alege alimente cât mai sănătoase, preparate în casă. De exemplu, pate făcut în casă în loc de pate cumpărat. Sau carne slabă la cuptor, scursă de grăsime în locul mezelurilor din comerț. Așa îți vei obișnui copilul cu gustul mâncării adevărate și îl vei feri de multitudinea de aditivi din alimentele procesate.

Acestea sunt propunerile mele. Pe baza lor și a preferințelor copilului tău poți alcătui propriile gustări sănătoase și hrănitoare, care vor fi savurate până la ultima bucățică de cel mic.

Nu uita, însă, că majoritatea copiilor imită comportamentul alimentar al părinților. De tine, ca părinte, depinde cel mai mult să ai un copil care se va dezvolta armonios și care va deveni un adult responsabil. Așa că, dacă ai probleme cu greutatea dar îți dorești să fii un exemplu pentru copilul tău, nu ezita să ceri ajutor!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa