Studiu: Obezitatea și diabetul mamei cresc riscul de autism la copil

Iulia Mirică
Obezitatea și diabetul

Ce impact au obezitatea și diabetul mamei asupra copilului?

Obezitatea și diabetul unei viitoare mămici cresc riscul apariției autismului la copil, după cum au demonstrat cercetătorii. În momentul în care o mamă suferă de ambele condiții, riscul de autism este de patru ori mai mare.

Știm deja că femeile obeze sunt supuse unui risc mai mare de a avea un copil cu autism. Știm, de asemenea, că femeile cu diabet zaharat au un risc crescut de a face un copil cu autism, față de femeile sănătoase. Un nou studiu publicat în numărul din februarie 2016 al compendiului Pediatrie a pus în evidență faptul că o combinație a acestor două condiții de sănătate crește riscul apariției autismului semnificativ mai mult.

Studiul, intitulat „Asocierea obezității materne și a diabetului cu autismul și alte deficiențe de dezvoltare”, a realizat testele pe un eșantion de mai mult de 2.700 de perechi de mamă-copil, pe parcursul ultimilor 16 ani. Cercetătorii au descoperit că mamele care sufereau de obezitate înainte de a rămâne însărcinate erau supuse unui risc de două ori mai mari de a naște un copil cu autism, față de femeile cu o greutate normală sau chiar subponderale. Între timp, femeile care dezvoltau diabetul înainte de sarcină sau în timpul acesteia, erau supuse unui risc similar.

Obezitatea și diabetul mamei, nocive pentru copil

Ulterior, cercetătorii le-au luat în calcul pe viitoarele mămici care sufereau și de obezitate și de diabet, constatând că riscul apariției autismului la copil era aproape de patru ori mai mare. Autorii studiului au comparat obezitatea și diabetul ca multiple lovituri în dezvoltarea creierului fătului, adăugând faptul că aceste două condiții duc la creșterea riscului apariției dizabilităților intelectuale pentru un copil.

Rezultatele studiului sunt îngrijorătoare, în special pentru că o treime din femeile care fac copii sunt obeze, iar aproape una din zece are diabet zaharat. În lume, unul dintre 68 de copii născuți este diagnosticat cu autism.

Din moment ce obezitatea reprezintă un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului, accentul trebuie pus pe încurajarea femeilor supraponderale pentru a atinge o greutate normală înainte de a rămâne însărcinate.  În cazul în care vrei să faci un copil și trebuie să pierzi câteva kilograme, oricât de greu ar fi, vorbește cu doctorul tău despre etapele pe care le poți parcurge.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa