De ce nu trebuie să folosești oțet sau spirt pentru scăderea febrei copilului

Ileana Mirescu

Oțet sau spirt pentru scăderea febrei? Încă se practică pe scară largă în România, însă sunt obiceiuri ce pot fi periculoase în special pentru copiii foarte mici.

Un bebeluş de numai trei săptămâni din judeţul Constanţa a ajuns la spital în stare gravă, după ce mama lui a încercat să îi scadă febra făcându-i frecţie cu oțet alimentar. Este un obicei frecvent utilizat de părinți și mai ales de bunici în România. Pe lângă împachetările cu oțet, la fel de periculoase, sunt și cele cu alcool. Le detaliem mai jos.

La terapie intensivă de la oțet îndoit cu apă 

Este o tradiție ce se poate dovedi extrem de periculoasă, mai ales la copiii foarte mici. Zilele trecute, un bebeluș a ajuns în stare gravă la spital, după ce mama lui a aplicat o astfel de metodă de scădere a febrei. „Doar puţin i-am pus oţet îndoit cu apă, mai mult la picioruşe, l-am masat puţin pe spate şi putin la cap. Avea 38 cu 9”, a declarat Loredana Radu, mama bebeluşului. Copilul s-a înroşit ca un rac. Speriată, mama a sunat la ambulanţă. Când au ajuns medicii la casa familiei Radu, au constat că cel mic abia mai respira. Acum este conectat la aparate, însă medicii sunt rezervaţi în ceea ce priveşte evoluţia stării de sănătate a bebeluşului, pentru că suferă şi de o bronho-pneumonie.

„Oțetul (acid acetic) poate arde pielea sau ochii foarte rău, dacă ajunge, din greșeală, în această zonă. Dacă se evaporă, aburii de oțet pot arde căile respiratorii, se poate face inclusiv pneumonie”, avertizează dr. Anca Cochino, de la Cabinetul Pediasan din Bucureşti.

Frecții cu alcool, risc de comă

Frecarea pielii copilului cu alcool este un remediu pentru reducerea rapidă a febrei care este popular nu doar printre români și care, în aparență, are rezultate spectaculoase. Cu toate că alcoolul poate să răcească temporar pielea, pe măsură ce se evaporă, folosirea lui este periculoasă. Faptul că funcționează prea repede este doar o parte a problemei. Răcirea copilului prea repede este contraproductivă, pentru că micuțul poate să tremure, ceea ce dă un semnal corpului să crească temperatura.

De asemenea, alcoolul se absoarbe foarte ușor prin piele sau în plămâni când este inhalat. Asta poate cauza intoxicație cu alcool și poate duce la comă și alte complicații medicale serioase.

„Suprafaţa corporală la un copil mic este foarte bine vascularizată în condiţii de febră. Au fost cazuri când, de la împachetări cu spirt, copiii au făcut intoxicaţie alcoolică şi au decedat”, a precizat dr. Cristian Mihai, şeful secţiei de pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa.

„Alcoolul poate arde pielea, sau se poate absorbi prin piele, copilul se poate îmbăta”, completează dr. Anca Cochino.

Există modalități mult mai bune de a reduce temperatura copiilor, cum ar fi folosirea unei comprese cu apă rece pe fruntea lui, o baie cu apă călduță sau folosirea de medicamente care se dau fără prescripție medicală precum ibuprofen sau paracetamol (copiilor cu vârste sub 15 ani nu trebuie să li se dea nici aspirină pentru că aceasta sporeșt riscul de apariție a unei afecțiuni cu risc major – sindromul Reye).

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa