Panencefalita, complicația rujeolei care poate să apară la mulți ani după boală  

Geta Roman, director editorial
bolile copilăriei pojar
Simptome, diagnostic & tratament pentru bolile copilăriei.

Panencefalita sclerozantă subacută PESS, o boală degenerativă a creierului, de obicei fatală, este o complicație rară a rujeolei care apare la câteva luni sau ani după și duce la deterioare cerebrală, convulsii musculare și crize de apoplexie.

Conform portalului medical www.msdmanuals.com, caracteristicile acestei afecțiuni sunt următoarele:

  • Este cauzată de virusul de rujeolă
  • Primele simptome sunt performanțe școlare scăzute, memorie proastă, crize de nervi, lipsă de concentrare, somnolență și halucinații.
  • Diagnosticul se bazează pe simptome
  • Boala este de obicei mortală
  • Nu există tratament. PESS apare dintr-o infectare pe termen lung a creierului cu virusul pojarului. Câteodată, virusul intră în creier în timpul infecției cu rujeolă. Poate cauza simptome imediate de infecție a creierului (encefalită), sau poate rămâne în creier o lungă perioadă de timp fără să cauzeze probleme.

Panencefalita sclerozantă subacută apare din cauza reactivării virusului. În Statele Unite,  fără motive clare, boala apare la între 7 și 300 de persoane dintr-un milion care au avut o infecție cu rujeolă și o persoană dintr-un milion la cei care au fost vaccinați împotriva pojarului. Însă medicii cred că persoanele care fac encefalita, vaccinate fiind, au avut o formă ușoară, nediagnosticată de rujeolă anterior vaccinării, și că nu vaccinul este cauza PESS.

Rujeola (pojarul): transmitere, simptome, tratament. Cine este în pericol

În Statele Unite și în Europa Occidentală, cazurile de panencefalită sclerozantă subacută sunt rare deoarece numărul cazurilor de rujeolă a scăzut mult, ceea ce nu este cazul în România, unde periodic sunt epidemii cauzate de numărul mare de copii nevaccinați.

Simptome

PESS de obicei apare la copii și tineri adulți, în general înainte de vârsta de 20 de ani. Primele simptome pot fi performanțe școlare scăzute, memorie proastă, crize de nervi, lipsă de concentrare, somnolență și halucinații. Pot apărea din senin crampe musculare la nivelul brațelor, capului și a corpului. Uneori pot apărea și crize de apoplexie, împreună cu mișcări musculare necontrolate. Intelectul și vorbirea se deteriorează continuu.

Într-un târziu, mușchii devin din ce în ce mai rigizi și înghițitul devine dificil. Dificultatea la înghițire poate face ca bolnavii să se înece cu salivă și se ajunge și la pneumonie. Unii pacienți pot orbi. În faza finală, temperatura corpului poate crește, și tensiunea și pulsul devin neregulate.

Diagnostic

Diagnosticul se poate valida prin analize ale fluidului cerebrospinal, ale sângelui sau prin analize imagistice. Un doctor suspectează PESS la un pacient tânăr care prezintă deteriorare mentală și crampe musculare și a avut în trecut rujeolă. Diagnosticul poate fi confirmat prin examinare a fluidului cerebrospinal, analize de sânge care indică un nivel mare de anticorpi ai virusului rujeolei, de o electroencefalogramă anormală sau de analize cu rezonanță magnetică și computer toomograf care are anomalii la nivelul creierului. Poate fi necesară o biopsie de creier dacă restul testelor nu arată cauza simptomelor.

Prognoza

Panencefalita e aproape întotdeauna mortală la 1-3 ani după debut. Deși cauza decesului este în general pneumonia, pneumonia e cauzată de oboseala extremă și lipsa de control a musculaturii dată de boală.

Tratament

Nu există niciun tratament pentru panencefalita sclerozantă subacută. Anticonvulsivele pot fi prescrise pentru a controla sau a diminua crizele de apoplexie.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa