Părinţii autoritari au toate şansele să aibă nişte copii obezi

Raluca Dumitrică
copii-obezi-totul-despre-mame

Cel mai nou studiu indică posibilitatea ca părinții foarte stricți au mai multe șanse să aibă copii obezi

Un studiu recent efectuat de cercetătorii de la Universitatea Concordia din Montreal şi publicat în revista Preventive Medicine a relevat că părinţii care au un stil autoritar de parenting au toate şansele să aibă nişte copii obezi.

Studiul, efectuat pe o perioadă de 14 ani de Statistics Canada în colaborare cu PRFORM Centre şi pe un număr de 37.577 de copii canadieni, a evidenţiat că la baza declanşării obezităţii se află nu numai predispoziţia genetică, dar şi elemente socio-demografice şi de mediu şi stilul de parenting. Pe lângă acestea, o situaţie socio-economică scăzută, traiul în zone greu accesibile şi imposibilitatea de a avea frecvent în meniu fructe şi legume proaspete pot duce la creşterea riscului de a deveni obez.

Studiul a luat în calcul statutul socio-demografic al copiilor, caracteristicile familiale şi ale zonei în care locuieşte acesta, dar și înălţimea şi greutatea fiecărei persoane în parte.

Stilul autoritar, prieten al obezității

Cercetătorii au analizat în mod deosebit mai multe stiluri de parenting, împărţindu-le în patru grupuri: autoritativ (care răspunde la nevoile copilului, dar setează şi reguli), autoritar (care nu răspunde la nevoile copilului, ci doar setează reguli), permisiv (care răspunde la nevoile copilului, dar nu setează reguli) şi neglijent (care nici nu răspunde la nevoile copilului, şi nici nu impune reguli). În urma analizei s-a observat că acei copii de vârstă preşcolară, dar şi cei care merg la şcoală şi care au cu toţii părinţi autoritari au între 35% şi 41% mai multe şanse de a deveni obezi decât copiii ai căror părinţi adoptă un stil de parenting autoritativ.

Lisa Kakinami, autorul principal al studiului şi profesor asistent la departamentul de matematică şi statistică al universităţii canadiene, a declarat: „credem că anumite tipuri de parenting pot fi asociate cu un risc crescut de obezitate infantilă, iar legătura puternică dintre cele două componente nu este aceeaşi între copiii care trăiesc în sărăcie şi cei care trăiesc într-un mediu prosper”. Tot aceasta a mai afirmat că „strategiile de succes de combatere a obezităţii infantile trebuie să ia în calcul aceste legături independente şi interactive care îşi pun amprenta asupra sănătăţii. Părinţii autoritari pot fi acei părinţi care nu răspund la semnalele copilului de foame sau de sațietate, controlând nivelul său de energie. Acest lucru duce la insuficienta dezvoltare a capacităţii copilului de a-şi regla propria energie, iar un copil care nu reuşeşte să facă acest lucru va avea mai multe şanse să abuzeze de mâncare când i se va da această ocazie”.

Specialistul canadian nu a uitat să menţioneze că stilul autoritar poate duce la creşterea nivelului de stres al copilului, factor deja cunoscut ca favorizând obezitatea.

Şi, pentru că mediul familial este deosebit de important, părinţii ar mai trebui să uite de obsesia „mâncatului tot din farfurie” şi să fie mult mai atenţi la modul în care interacţionează cu copiii lor în ceea ce priveşte mâncarea, alegerea şi servirea ei. De aceea, combinarea setării regulilor cu dialogul deschis şi cu o abordare cu blândeţe a situaţiilor ivite s-a dovedit a fi cea mai bună variantă pentru dezvoltarea emoţională şi socială a copilului.

Citește și:
10 sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă a copilului
5 metode prin care previi obezitatea la copii
Motive pentru care micul dejun este obligatoriu
Tu ce-i dai să mănânce?
Cele mai nesănătoase ingrediente din alimentele pentru copii

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa